Journal lice: Marko Boko

Ovaj tjedan u rubrici Journal lice predstavljamo mladog kreativca posebnih sposobnosti. On nije kreativac u klasičnom smislu riječi, ne stvara umjetnička djela, no njegov kreativni način razmišljanja i pristup životu toliko je izražajan da već nekoliko godina moderno i popularno turističko mjesto – Bol na otoku Braču – svako ljeto pretvori u urbani, umjetnički centar street art kuture posjećen iz svih krajeva regije. Postavili smo mu 5 pitanja ne bi li nešto više saznali o njemu, njegovim projektima te planovima za budućnost.

Marko boko post 1

Tko je Marko Boko?

Hej, hej! Imam 24 godine i iz Bola na Braču sam, a u Zagreb sam došao studirati i samo što nisam diplomirao na političkoj teoriji na Fakultetu političkih znanosti. Dolaskom na fakultet aktivno sam se uključio u neke studentske, građanske i radničke inicijative, kroz koje sam potom intienzivnije počeo raditi u sferi civilnog društva, a prije svega u sektoru mladih kroz Mrežu mladih Hrvatske.

Marko boko post 8

Otkuda taj poriv za iznimno aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici, no i ispred svekolike populacije mladih Hrvatske na europskoj razini?

Pa, dolazim iz jako malog i izuzevši ona tri ljetna mjeseca, zabačenog mjesta. S obzirom na to da kao učenici nismo imali ponuđen neki izbor aktivnosti koje bi nas izgradile kao aktivne i svjesne mlade osobe, ili koje bi nas barem zabavile, imao sam poriv negdje uložiti svoju energiju i volju, umrežiti se sa ljudima sličnih motiva i pokušati promijeniti nešto u svojoj okolini. Već kroz srednju školu vodio sam učeničko vijeće i uz podršku ravnatelja otvorio klub za mlade, a lokalnoj zajednici nastojim doprinositi i danas time što stečeno znanje i aktivnosti kojima se bavim nastojim spustiti na lokalnu razinu, bilo da je riječ o organizaciji međunarodnih skupova, edukacijskim aktivnostima za školu, organizacijom regionalnog art festivala, komunikacijom i asistencijom nekim od općinskih institucija i sl.

Marko Boko post 2

No, dolaskom na fakultet sam ‘prodisao’ i napokon dobio mogućnost da se negdje volonterski aktiviram na struktiriran način te da to netko zapravo krene cijeniti. Najviše vremena sam uložio u rad Mreže mladih Hrvatske, odnosno krovne nacionalne organizacije mladih u Hrvatskoj koju sam donedavno i vodio, no niz je inicijativa i organizacija kroz koje sam djelovao ili još djelujem. Kroz MMH dobio sam priliku niz godina raditi i na međunarodnoj razini te ću je od 2016. do 2018. godine predstavljati kao član Savjeta za mlade Vijeća Europe, koji okuplja 30 mladih i država članica Vijeća Europe i što je zasigurno velika prilika, ali i još veća odgovornost.

Vjeruješ li u ‘bolje sutra’?

Ne znam kako bih definirao to bolje sutra, ali mogu reći da vjerujem u zanimljivije sutra. Život mi je poprilično dinamičan i brz, stalno se nešto događa i svaki dan se događa novi izazov, upoznavanje novih ljudi i neka nova inicijativa i akcija. Okružen sam ljudima sličnih interesa i motivacije pa eto barem mogu reći da je zanimljivo i poticajno, a tko zna, možda nam svima jednom od svega toga bude i ‘bolje’. U svakom slučaju, reklo bi se ‘nema labavo’!

Marko Boko post 3

Osim društvenog djelovanja, začetnik si, već sada tradicionalnog ljetnog festivala – Graffiti na Gradele. Otkud ideja za takav festival?

Kao što već rekoh, Bol nažalost ne nudi nekakav program i sadržaj za mlade, posebice ljeti. S druge strane, graffiti su bili moj prvi pravi hobi koji me baš bio obuzeo (ali i zbog kojeg roditelji nisu bili najsretniji, kao ni dio mještana) i kako svako ljeto provodim na sezonskom poslu u Bolu odlučio sam spojiti dvije stvari – graffite i organizaciju nečega javnog tipa, što će predstaviti graffiti i hip hop kulturu u malo drugačijem svjetlu, ali i što će okupiti prijatelje iz regije kad se već ja ne mogu ljeti maknuti s otoka.

Marko Boko post 6

Prve godine je sve bilo uobličeno u jednodnevni graffiti jam sa malo glazbe, već dogodine je festival trajao tri dana i evo nas već na četvrtom izdanju, sa nikad više graffitera i izvođača iz cijele regije. Drago mi je vidjeti da je lokalna zajednica jednim dijelom prepoznala inicijativu i volonterski rad tijekom cijele godine da bi se barem na tri dana kulturnom i noćnom životu Bola ponudilo nešto drugačije, a u svemu tome se posebno ističe općinski Centar za kulturu koji je uz nas od prve godine.

gng post 2

Festival je odavno izašao izvan okvira otoka, održavaju se njemu u čast i kao njegova najava razni partyji po Hrvatskoj, razne akcije… jesi li razmišljao da od njega napraviš veći, komercijalni projekt?

Festival je od prve godine počeo kružiti po Hrvatskoj, jer smo zimi svi raseljeni po studijima i u mogućnosti smo predstaviti festival i van Bola. Gostovali smo u Splitu, Sinju, bili smo sa našim festivalskim prijateljima u Osijeku i Orahovici, a Zagreb nam je već stalna baza i svakako ćemo se nastaviti širiti i umrežavati. Ono što pokušavamo prikazati kroz festival je i to da smo angažirana skupina mladih koja i kroz ovu platformu nastoji ukazati na neke stvari koje nas okružuju i koje nastojimo promijeniti, pa tako našim aktivnostima problematiziramo napuštenu infrastrukturu, surađujemo sa antifašističkim i LGBT inicijativama, uskoro ćemo aktivnije početi raditi i na okolišnim inicijativama i sl.

Marko Boko post 5

Dakle, osim što pokušavamo stvoriti DIY platoformu za realizaciju i podršku mladim umjetnicima i glazbenicima te se naravno pritom dobro zabaviti, pokušavamo zadržati element aktivizma i svjesnosti o stvarima koje nas okružuju i na koje kao mladi imamo obvezu i pravo utjecati. Ova vizija nekako ne ide pod ruku sa komercijalizacijom projekta, no jasno je da ćemo pokušati osnažiti ovu inicijativu i učiniti je što održivijom uz zadržavanje ranije navedenih vrijednosti.

gng post

Više informacija o festivalu možete pronaći na njihovim Facebook, Twitter, Instagram i Tumblr stranicama.

Foto: Rajna Raguž (RRVizual), Instagram

0