Journal kolumnistica: Priska Thuring

Danas vam predstavljamo još jednu Journal kolumnisticu – Prisku Thuring koja je prije nekoliko mjeseci došla na mjesto glavnog chefa zagrebačkog restorana Dubravkin put. Ova ‘chefica’ koju proglašavaju jednom od najkreativnijih u Hrvatskoj, rođena je u Švicarskoj, odrasla u Kanadi, a kulinarski put vodio ju je kroz poznate restorane svjetskih metropola pa preko Dubrovnika i Rovinja (gdje je zanat brusila u hotelu Lone) konačno u Zagreb. Priska će za nas pisati, o čemu drugome, nego o svojoj strasti prema kuhanju i hrani – upoznajte je u nastavku.

priska1

1. Zašto si odabrala kuhanje kao svoje zanimanje?

Moja majka je genijalna kuharica, uvijek je isprobavala nešto novo. Odrasla sam na farmi gdje smo imali ogromni vrt koji mi i dan danas nedostaje.

2. Koliko je rada i posvećenosti potrebno da bi netko postao glavni chef u restoranu?

Moje mišljenje je da osoba mora imati veliko znanje o osnovama kulinarstva, iskustvo u organizaciji – naručivanju robe, slaganju i proračunavanju menija te mora znati posložiti svoj tim i biti mu podrška. To su neke osnovne stvari, ali mora se znati nositi sa stresom, dugim radnim vremenom i sasvim drugačijim radnim tempom.

priska5

3. Kako izgleda tvoj tipični dan u Dubravkinom putu?

Radim dvokratno – jutra su rezervirana za papirologiju, planiranje dana s timom, organiziranje svih narudžbi (što moram planirati barem tjedan dana unaprijed kad se radi o određenim namirnicama). Nadgledam pripreme za ručak i večeru, a zatim slijedi vrijeme ručka nakon kojeg uzimam pauzu i vraćam se navečer kako bi vrijeme večere prošlo glatko. Upoznajem svakog gosta koji želi isprobati moj degustacijski menu i pripremam nešto posebno za njih. O gužvi u restoranu ovisi i moje radno vrijeme te diktira kada ću biti gotova sa svim poslom.

4. Što te inspirira na nastanak novih jela?

Promjene godišnjih doba te odlazak na Dolac i razgledavanje bogatstva svih proizvoda, ali i otkrića koja osmislimo u degustacijskim menijima gdje znamo otkriti neke okuse u koje se zaljubimo te ih onda stavimo u redovni jelovnik.

priska4

5. Postoji li neka svjetska kuhinja u kojoj najviše uživaš i zašto? Koje ti je najdraže jelo?

Privatno volim indijsku, tajlandsku, libanonsku i korejsku kuhinju. Ali volim i jesti u različitim restoranima i isprobavati nove stvari. Rijetko naručujem isto jelo dva puta, samo ako me posebno zadivilo.

7. Pratiš li trendove na kulinarskoj sceni? Koji bi izdvojila kao tebi najzanimljiviji?

Stalno kupujem kuharice i knjige kulinarske tematike, a i pratim na Internetu sve što se događa. Zadnja knjiga koju sam kupila, recimo, zove se ‘Fat’ i u njoj je opisano apsolutno sve o masnoćama. Trudim se zadržati otvoren um za razne stvari i možda neću kuhati u smjeru trendova jer mi se određeni tip kuhanja ne sviđa, ali to ne znači da me ne zanima ili da ne želim naučiti kako se to radi.

priska6

8. O čemu ćeš nam sve pisati za Journal?

Hrani… Jelu… Mojoj ljubavi prema jelu!

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0