Journal giveaway: Osvojite Journal Spring Box koji je oslikala ilustratorica Mateja Kovač

Journal giveaway: Osvojite Journal Spring Box koji je oslikala ilustratorica Mateja Kovač

S dolaskom proljeća i naše misli su se usmjerile na sve one tople i sunčane dane koji su pred nama i koji nagovještaju neka bolja vremena nakon standardno duge zime. Osim lijepog vremena i punih terasa, Journal spring box još je jedan znak da smo zakoračili u onaj ljepši dio godine. Ovogodišnja kutija nosi romantičan predznak, a svojim sjajnim ilustracijama savršeno dočarava našu filozofiju. Za njih je zaslužna ilustratorica Mateja Kovač, s kojom smo porazgovarali o svemu od njezinih početaka do inspiracije za Journal spring box. Prekrasna Journalova kutija s brojnim prigodnim iznenađenjima, ovih će dana stići na odabrane adrese klijenata, suradnika i prijatelja Journala, a svoj primjerak ćete moći osvojiti i vi.

Journal spring box

Journal spring box i ove je godine inspiriran proljećem. Mateji Kovač, ilustratorici, ideja za oslikavanje je došla brzo i s lakoćom.

“S obzirom na to da je tema bila proljeće i da sam imala potpunu slobodu, pratila sam svoje vlastite asocijacije. Mislim da u proljeće ne postoji nitko sretniji od zaljubljenika u prirodu, zaljubljenika u cvijeće, od jednog vrtlara koji konačno nakon duge zime dočekuje svoj vrt u ponovnom pupanju i u cvatu. Uživa u svojoj meditaciji u pokretu dok njeguje, uljepšava i pomaže svojim biljčicama da pokažu svu svoju raskoš.”

A tko je Mateja Kovač?

Svi u njezinoj užoj obitelji su školovani umjetnici, tako da su njen interes i talent odredili ponajprije geni i okolnost da je odrastala u kreativnom okruženju. Nakon završene srednje škole Primijenjene umjetnosti, Likovna Akademija bila je logičan nastavak školovanja za Mateju, iako je već tada znala da se neće baviti slikarstvom u tradicionalnom smislu.

“Tijekom školovanja i nakon diplome bavila sam se restauracijom umjetnina, povremeno uređenjem interijera, poslom koji je bio moja prva ljubav. Moje zanimanje za ilustraciju pojavilo se usporedno s otkrivanjem čitave handmade scene na Etsy platformi, koja je u to vrijeme bila ”odskočna daska” za mnoge ilustratore. Tamo sam pronalazila svoje uzore s kojima sam se mogla uspoređivati. S obzirom na to da se kod nas u Hrvatskoj, u to vrijeme, ilustracija isključivo povezivala s izdavaštvom, ideja da se ilustracijom počnem baviti samoinicijativno bila je veliki iskorak. U počecima sam se u svom radu fokusirala na zidnu dekoraciju, a kasnije su mnoga paralelna zbivanja; razvoj platformi za kreativce, marketinga, društvenih mreža i tehnologije stvorila  jednu vrlo plodnu i homogenu klimu u kojoj je kao nikada ranije postalo moguće povezivanje s klijentima iz cijelog svijeta i počela sam ostvarivati suradnje na različitim projektima. “

Do sada je radila na brojnim zanimljivim projektima, a područja njezinog interesa itekako su široka.

“Područja zaista mogu biti razna; ambalaža, izdavaštvo, industrija nebrojenih proizvoda od papira, marketinške kampanje, tekstilna industrija i moda, proizvodi za dom ili zidna dekoracija. Nema granica dokle god mi omogućuju da radim na projektima koji će se naslanjati na moj individualni stil kojeg razvijam i njegujem u posljednje vrijeme u svom nezavisnom radu.”

Izdvojila nam je i neke od svojih najdražih projekta

“To je svakako suradnja s američkom korporacijom “Papyrus” koja se bavi produkcijom i prodajom čestitki, posljednji postav zidne dekoracije i božićne suvenir-kutije za kolače u suradnji sa slastičarnicom “Amelie” u Zagrebu, marketinška kampanja za Božićni advent u Zagrebu 2020. u suradnji sa “đkć” studiom, neka od dekorativnih pakiranja u suradnji s francuskom kućom čaja “La the box”,  Instagram kampanja za Mc’Donalds povodom Oscara 2017., marketinška kampanja za Franck čajeve u suradnji s “Imago” agencijom, ilustrirani vodiči kroz neke od glavnih svjetskih gradova u suradnji sa  “Lufthansa” avio kompanijom,  marketinška kampanja za Hillcrest shopping-centar u Kanadi – jednom od mojih prvih većih projekata.”

Kreativni proces ilustratorice

Mateja svoje ilustracije radi isključivo digitalno u Photoshopu ili Procreate-u, a za izradu jedne ilustracije, od skice do finalnog rješenja potrebno joj je, kaže, otprilike dva do pet dana.

“Nema pravila. Sve ovisi o zadanom projektu pa tako i proces rada. Ono što se u mom procesu možda najviše izmijenilo kroz godine rada jest da izbjegavam istraživati što su drugi autori radili na sličnim projektima, kako bi maksimalno smanjila te utjecaje za kojima se lako povesti u fazi kad oblikuješ neku ideju. Zaista se trudim da ponirem u svijet vlastite mašte, da se igram, eksperimentiram i nađem svoj vlastiti put do rješenja. 

Radim u radnoj sobi u sklopu vlastitog stana. Za proces crtanja mi je bitno imati uredan prostor i mirno ozračje bez mnogo distrakcija. On se uglavnom odvija u izolaciji, stalnim premještanjem između radnog stola i sofe, između desktopa, stolnog tableta i iPada. U tom kreativnom procesu vrijeme protiče drugačije, zaboravljaš na svoje tijelo, na prostor oko sebe. Dokaz tome su nebrojeni zagoreni ručkovi u trenu kad pomislim da bi još samo nešto kratko dovršila dok se tamo nešto krčka u kuhinji.”

“Inspiraciju pronalazim u svakodnevici”

“Moje ilustracije su inspirirane gotovo svime što nas ljude općenito pokreće i ispunjava u našoj svakodnevici, oni rijetki, jednostavni trenuci u kojima osjetimo da smo ulovili taj komadić spokoja, sreće ili uzbuđenja, trenuci u kojima se osjećamo povezani sa samim sobom i sa svojom okolinom. To mogu biti mali dnevni rituali poput kuhanja, čitanja, stvaranja ili trenuci koje provodimo u interakciji s našim voljenima kod kuće, u prirodi ili na putovanjima. Taj svijet u kojeg uranjam i kojeg nastojim izraziti kroz rad, kao da je potpuno lišen drame zbog čega se mnogima može činiti plitkim, no on je zapravo vrlo vrlo delikatan, nježan i ranjiv. Sadržaj mojih ilustracija nije toliko bitan kao ukupna atmosfera koja pobuđuje nostalgiju, vraća nam one prve impresije koje su nas oblikovale u našem djetinjstvu, ako smo imali sreće. Za one koji su suočeni sa stalnim strahom i traumama taj svijet predstavlja sigurno utočište za igru, znatiželju, spontanost i kreativnost, ali i za duboke emocije koje se u današnjem kompetitivnom svijetu često interpretiraju kao slabost. Kroz svoj rad u sebi njegujem taj svoj romantičan senzibilitet i dopuštam mu da postoji i da se izrazi.” – kaže Mateja.

Planovi

Do prije godinu dana njezin se posao svodio na neprekidno nizanje novih projekata, svakodnevnu komunikaciju s klijentima, jednu dobro uhodanu priču bez mnogo praznog hoda, gusti kruti raspored, ganjanje rokova, hvatanje daha. Radila je gotovo u svim mogućim nišama koje ilustracija obuhvaća što je tražilo od nje vrlo veliku širinu, traženje vrlo različitih pristupa za vrlo različite zahtjeve koje su zahtijevali klijenti. “Nove otežane okolnosti u kojima smo se našli unazad dvije godine osjećaju se u svim kreativnim industrijama, suzdržanije se ulazi u nove projekte i njihov broj se reducirao”, kaže Matea te dodaje

“I nadalje surađujem s nekoliko stalnih klijenata, a ostatak slobodnog vremena nastojim u što većoj mjeri posvetiti svom nezavisnom autorskom radu. Započela sam jednu seriju radova u jednom prepoznatljivom stilu što mi je dugo vremena bila velika želja, jer sam odgovarajući na razne zahtjeve klijenata ponekad osjećala da gubim svoj identitet zbog pretjerane fleksibilnosti koju sam pružala. Također mi je nedostajala interakcija s mojim pratiteljima, zbog čega sam ponovo otvorila web shop i Etsy shop gdje se moj rad ponovno nalazi u prodaji, a sve novosti vezano uz svoj rad uglavnom objavljujem na Instagramu.”

Jedan od projekata svakako je i rad na Journalovom spring boxu u kojem je Mateja dobila potpunu slobodu.

“Svaki ilustrator bit će uvijek zadovoljan sa suradnjom u kojoj ima slobodu i veliku širinu motiva i sadržaja koje može odabrati. Za mene je to bila neopterećena, a opet izazovna igra u kojoj sama sebi postavljam ljestvicu u kojoj mi je dozvoljeno dosegnuti vlastiti kriterij što je već samo po sebi nagrada. Zadovoljna sam radom kojim se kroz ovaj projekt imam mogućnost prezentirati i nadam se da će se svidjeti i svima koji vide ili postanu vlasnici ovog predivnog paketa.”

A osim klijenata, suradnika i prijatelja Journala, a svoj primjerak ćete moći osvojiti i vi.

DARUJEMO VAS JOURNAL SPRING BOXOM

Igramo se na Journal.hr Instagram i Facebook stranici.

Ovaj giveaway je završen 8. travnja 2022. u podne.

FACEBOOK

 1. Mirna Novoselc
 2. Patricia Skrnicki
 3. Romana Kišić
 4. Rea Boncek
 5. Martina Halić
 6. Nikolina Županić
 7. Antonia Galina
 8. Marty Leonessa
 9. Tamara Balja
 10. Danijela Frlan
 11. Mirjana Uremović
 12. Marina Vučemilović Vranjić
 13. Martina Muža
 14. Sarah Hrelja
 15. Dajana Đuranić

INSTAGRAM

 1. @kristina.vukelja
 2. @mirnasch
 3. @blazenka_vinkovic
 4. @ljubicasutalo
 5. @moni_jedrejcic
 6. @petraperoviic
 7. @am.resetar
 8. @dud.m
 9. @ivaperak
 10. @zo_m.29
 11. @celjka_m
 12. @sunshine_ana
 13. @jhelenaaa
 14. @ivana__grbic
 15. @ema_djurkovic

Foto: Sanja Jagatić

Lokacija: Luta Coffe

Učitati još
Zatvori