Journal biljka mjeseca: Posebna Maranta 
Journal biljka mjeseca: Posebna Maranta 

Journal biljka mjeseca: Posebna Maranta 

Maranta, biljka koju još zovu prayer plant, prava je statement biljka. Svakom interijeru daje poseban šarm jer svojim neobičnim listovima odskače od drugih sobnih biljaka. Ljubitelji biljaka posebno ju obožavaju jer nije toliko jednostavna za održavanje kao neke druge sobne biljke, pa predstavlja svojevrsni izazov. Sigurna je i za kućne ljubimce pa ju možete bez straha postaviti na bilo koje mjesto u stanu. 

Maranta 

Različite vrste ove biljke skrivaju različite ljepote, ali one generalno dolaze iz tropskih krajeva pa je briga oko svih ista. Trebamo im pokušati napraviti što sličnije uvjete. Obožava neizravno sunčevu svjetlost pa bi bilo idealno postaviti ju na takvo mjesto. Svakako je preporučljivo izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost kako ne bi došlo do oštećenja listova. Bilo bi dobro i da je udaljena od radijatora, klime ili propuha. Kada pronađete takvo mjesto kreće pravilno zalijevanje, dohranjivanje i prskanje. 

Briga i uzgoj 

Briga za vašu biljku marantu vrlo je jednostavna nakon što shvatite njezine potrebe i signale koje vam šalje. Ove sobne biljke vole da im je tlo ravnomjerno vlažno s malim sušnim razdobljima između zalijevanja. U prosjeku, zalijevanje je potrebno otprilike svakih 6 dana. To bi bilo idealno činiti odstajalom vodom koja nema toliko kamenca, pogotovo ako živite u gradu. Kada zalijevate biljku, izbjegavajte vodu iz slavine jer može sadržavati kemikalije poput klora koji mogu utjecati na vašu sobnu biljku. Umjesto toga, koristite filtriranu vodu ili još bolje kišnicu. Naravno, kao i kod većine sobnih biljaka, tijekom zimskih mjeseci manje zalijevajte.

Kupaonice ili kuhinje u kojima se stalno kuha, također su dobar odabir prostorija gdje možete smjestiti svoju biljku upravo zbog vlage koja je njoj potreba da bi rasla zdrava i velika. Voli prozračna tla, tako da ju nemojte zabetonirati zemljom. Preko zime smanjite ili potpuno ukinite dohranu i pojačajte u proljeće kada želite da se vaša biljka rascvjeta.

Učitati još
Zatvori