Journal biljka mjeseca kolovoza: Ananas
Journal biljka mjeseca kolovoza: Ananas

Journal biljka mjeseca kolovoza: Ananas

Omiljeno tropsko voće, neizostavno u laganim voćnim salatama, kompotima i koktelima svojim mirisom i okusom pravi je sinonim ljeta. No jeste li ikada razmišljali kako ananas može biti i odlična kućna biljka? Možete kupiti već gotove sadnice, a možete ga uzgojiti i nakon što se počastite njegovim slatkim plodom. Journal biljka mjeseca kolovoza je ananas.

Ananas u tanjuru, ali i u tegli

Zamislite to veselje kada pojedete ukusnu voćku, posadite njezino lišće i iz njega izraste predivna kućna biljka. To je itekako moguće i to baš s ananasom koji svojim savršenim izgledom očarava na prvu. Ako kupujete već gotovu sadnicu postavite ga idealno na prozor. Ananas voli tople, sunčane uvjete. Držite ga na toploj sobnoj temperaturi, idealno između 22 i 28 stupnjeva Celzija. S obzirom na to da biljke ananasa mogu apsorbirati nešto vode kroz lišće, ne treba im puno vode, pa prije zalijevanja pričekajte da se zemlja posuši, a zatim zalijte lišće i zemlju. Ako se želite upustiti u avanturu uzgoja vlastitog ananasa, evo kojih se pravila trebate pridržavati.

Uzgojite ananas u tegli

Kada idete pripremati ananas za jelo, odvojite njegovu kapu i vrh na kojem se nalazi lišće. Očistite donji dio od viška listova kako bi vam ostala stabljika s nekoliko listova na vrhu. Pustite ga da se osuši nekoliko dana i stavite u čašu s vodom. Nakon nekoliko dana, iz malih izbočenja na dnu, ananas bi trebao pustiti korijenje. Vodu držite na osunčanom mjestu i mijenjajte ju svaka dva dana. Nakon što pusti korijenje. Posadite ga u zemlju. Zemlja mora biti propusna i, kako smo već gore napisali, nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Ako imate puno sreće mogli biste gledati male ananase kako rastu, ali u većini slučajeva uživat ćete samo u njegovim raskošnim listovima. Ananas je pet friendly, a ne morate brinuti i da će imati negativne učinke na vaše klince. Savršeno će se uklopiti u svaki interijer pa i eksterijer, ako živite u blagoj klimi.

Učitati još
Zatvori