Još nemate ideju kako provesti Praznik rada?

Praznik rada jest jedini neradni praznik u Hrvatskoj. I većina ga slavi točno kako bi trebali – druženjem s obitelji i prijateljima, ugodnim provodom i izletima u prirodu. Koje smo mi izdvojili, posebno ako još ne znate kako ćete današnji dan provesti – saznajte u nastavku!

Croatia hot air balloon rally 2019

Krapinsko-Zagorska Županija i Balon klub Zagreb vas već treću godinu zaredom s ponosom pozivaju na najšareniji outdoor event godine – međunarodni festival balona na vrući zrak Croatia Hot Air Balloon Rally, koji na nebo iznad Zagorja ove godine dovodi 17 balonaških ekipa iz cijele Europe.

Rally će se održati od 1. svibnja do 5. svibnja 2019, a lokacija uzlijetanja biti će Krapinsko Zagorski Aerodrom Rudolfa Perešina u Gubaševu kraj Zaboka, te pansion Stara Škola u Sv. Križu Začretje.

Usim uzbudljivih uzlijetanja šarenih balona iz cijele Europe, posjetitelje čekaju i edukativne šetnje kroz kupolu balona u kojima će se moći iz prve ruke naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama, muzički program bendova Hands & Voice, Trnje Live Acoustic, DJ Pill Jacksona i DJ Rea, gastro ponuda Punkt Beer House i Submarine Burgera te predstavljanje ponude OPG-ova iz Krapinsko-Zagorske Županije. Uz to, u srijedu 1. svibnja te u subotu, nedjelju 4. i 5. svibnja u 20 sati planirani su spektakli noćne iluminacije balona kad se okupljeni baloni, nakon zalaska sunca, uz pomoć gorionika osvjetljavaju i stvaraju vizualno očaravajuće prizor divovskih lampiona.

Jutarnji letovi kreću već u 7 sati, program za posjetitelje kreće u 16 i 30 sati, a popodnevna uzlijetanja balona planirana su za 18 sati Ulaz na Rally je besplatan.

Swanky in May

#SwankyPicnic w. Pill Jackson održat će se u jednom od najpopularnijih mjesta u Zagrebu – Swanky Mintu. Nastup je zakazan za termin od 18 do 24 sata i odličan je party izbor za ‘razbiti’ monotoniju tjedna!

balearicbeat1

balearicbeat3

Unesco spomenici u Gliptoteci HAZU

Za one koji bi voljeli nešto sadržanije i kulturnije provesti Praznik rada – tu je mogućnost posjeta jednog od najljepših zagrebačkih muzeja, Gliptoteke HAZU.

U sklopu 24. Edukativne muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja pripremili smo Vam virtualnu izložbu o UNESCO spomenicima s Popisa svjetske kulturne baštine čiji se odljevi nalaze u stalnim postavima Gliptoteke HAZU. Danas se može pogledati od 11 do 19 sati.

Pogledajte Radovanov portal, stećke, baštinu povijesne jezgre Splita i Dubrovnika te šibensku katedralu! Pozivamo Vas da sudjelujete u edukativnoj igri i pronađete motive hrane na jednom od UNESCO spomenika u našem stalnom postavu. Prijavite se na besplatna stručna vodstva i radionice, saznajte više o UNESCO spomenicima kroz postav i virtualnu izložbu. Odgovorite na pitanja i sudjelujte u nagradnoj igri, dobitnike izvlačimo na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2019.

Tradicionalan izlet u Maksimir

U srijedu, na praznik rada, očekuje nas sunčan dan na ugodnih 21 Celzijevih stupnjeva. Glavno slavlje tradicionalno će se održati u Maksimiru, a službeni dio programa počinje u 9:30 ujutro.

Kao i svake godine, proslava 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, održat će se u Parku Maksimir. Službeni dio programa započinje u 9:30 sati, a proslava i tradicionalna podjela prvosvibanjskog graha već od 10 sati.

Program:
Na Glavnom ulazu u parku Maksimir od 9,30 do 10 sati nastupat će Puhački orkestar ZET-a, Zagrebačke mažoretkinje i KUD Kašina, a tada bi trebao doći i gradonačelnik Bandić.

Čak tri puhačka orkestra nastupat će kod Vidikovca:

Puhački orkestar ZET-a od 12 do 13 sati
Puhački orkestar HKUD Željezničar od 13 do 14 sati
Puhački okrestar DVD Kašina od 14 do 15 sati
Voditelj Darko Janeš vodit će manifestaciju na glavnoj pozornici. Program počinje u 9,30, a završit će oko 18,30 sati.

Raspored i izvođači su sljedeći:

9:30 – 10:15 – DJ
10:15 – 10:30 – dolazak povorke
10:30 – 11:00 – KUD Kašina
11:00 – 13:00 – Gazde
13:00 – 13:30 – Dječji zbor Kikići
13:30 – 14:00 – KUD Sveta Ana
14:30 – 15:00 – Teen zbog Genijalci Slavuji
15:00 – 17:00 – Telefon blues band i gosti (Branko Požgajec, Srđan Jug i Boris Babarović)
17:00 – 18:00 – Rockin’ Neno & The Cadillac FEAT. Kaubojka Rajka
18:00 – 18:30 – DJ

Trakošćan

Trakošćan je na Praznik rada tradicionalno, već desetljećima, omiljeno izletište brojnih posjetitelja. To je najposjećeniji dan u godini. Trakošćanska manifestacija poznata je kao “Prvosvibanjski izlet u Trakošćan”, a u organizaciji sudjeluju Turistička zajednica općine Bednja, Hotel Trakošćan i Dvor Trakošćan. Manifestacija uključuje mnoga zabavna i kulturna događanja i danas je prepoznatljiv element cjelokupne turističke ponude.

Bogat program donosi prezentacije starih zanata – lončarstvo, tokarstvo, kovačnica, licitari, drvene skulpture, narodne nošnje, kuburaši, streličari i slično, nastupit će kulturno – umjetnička društva, a spomenimo i bogatu ponudu jela i pića. U prizemnoj galeriji podno dvorca posjetitelji će moći razgledati izložbu skulptura Siniše Vugreka, dok će se u samom dvorcu održati Matineja šansone, na kojoj će nastupiti pjevač Srđan Depolo, izvodeći djela Y. Montanda, J. Brela, G. Besauda te svoje nove autorske pjesme.

Foto: Lice grada (Gliptoteka), Unsplash, promo

0