JOMO je novi FOMO: propustite stvari bez grižnje savjesti

JOMO je novi FOMO: propustite stvari
bez grižnje savjesti

Barem jednom u životu baš svi smo osjetili onaj osjećaj straha da smo propustili najbolji izlazak ikad, najzabavnije obiteljsko okupljanje dosad ili neki važni trenutak koji nas sada isključuje iz euforičnih prepričavanja i prisjećanja te čini “manje vrijednim” članom ekipe. Prije nekoliko godina taj osjećaj straha od propuštanja stvari je skraćen u zvučnu riječ FOMO i pretvoren u trend koji nas je tjerao da sjedimo na baš svakoj kavi i ne pomislimo na propuštanje izlaska samo kako ne bi propustili zabavu koju on možda donose. Iako upravo tom strahu od propuštanja možemo zahvaliti nekoliko nezaboravnih trenutaka, jedan pogled unatrag dovoljan je da se zapitamo koliko bismo zapravo propustili da smo ponekad odlučili reći ne?

Promjena jednog slova bila je dovoljna da nastane JOMO, novi trend koji nas vraća u realnost i stvari postavlja u perspektivu koja je FOMO trendu kronično nedostajala. Umjesto borbe s grižnjom savjesti i strahom od propuštanja, JOMO ili Joy Of Missing Out donosi sreću u propuštanju stvari koju niste ni znali da možete osjećati.

KAKO POBIJEDITI FOMO?

Iako je uvijek dovoljno samo jedno malo ne kako bi propustili baš sve što zapravo i želimo propustiti, grižnja savjesti zbog nedostatka liste opisnih razloga kojima bismo opravdali izostanak i strah od propuštanja nerijetko su mnoge među nama natjerali da se u ne u trenu pretvori u nesigurno, ali konačno da. Osim što bi nas gotovo uvijek natjerao da ne propuštamo stvari čak i kad to stvarno želimo, FOMO ili osjećaj straha od propuštanja bio bi još veći i snažniji kada bi nešto zapravo propustili. Sve veća popularnost društvenih mreža cijelu je stvar učinila još intenzivnijom i gorom jer jedan pogled na niz mutnih fotografija ili neartikuliranih statusa kreiranih od internih šala bila bi dovoljna da se u nama javi taj nimalo ugodan FOMO osjećaj. I dok je za neke odrastanje odradilo svoje, u drugima je osjećaj straha od propuštanja ostao toliko jak da se nakratko učinilo da ga se nikad zapravo nećemo riješiti.

Ipak, novi trend donio je onaj spas i osjećaj olakšanja koji smo tražili i pomogao nam da lakše i brže no što smo mogli zamisliti osjećaj straha od propuštanja ostavimo iza sebe.

JOMO JE NOVI FOMO (ALI BOLJI)

FOMO je zamijenio JOMO, novi trend koji je donio novi pogled, novu perspektivu i neočekivani osjećaj sreće u propuštanje stvari. JOMO ili Joy of Missing Out zapravo nije ništa novo i revolucionarno. Jednostavnost propuštanja stvari bez imalo grižnje savjesti sada je upakirana u novu zvučnu riječ koja je, baš poput riječi FOMO, pretvorena u trend koji sada možemo i želimo slijediti. Iako na prvu zvuči smiješno i površno, možda je upravo nastanak te nove riječi, tog novog trenda bilo ono što smo trebali kako bismo stvari vratili u perspektivu i bez grižnje savjesti odbili izlazak zbog mirne večeri kod kuće ili kavu s ekipom zbog solo kave uz omiljenu knjigu ili glazbu. Kako je odjednom došlo do nagle promjene?

Sve je započelo sa sve većom popularnošću trenda ostajanja kod kuće. Sve više onih između 18 i 34 godine, najbrojnije dobne skupine na svijetu, svoje slobodno vrijeme počelo je provoditi unutar svoja četiri zida. I dok su neki izlasci zamijenjeni druženjima u kućnoj atmosferi, filmskim večerima i svima omiljenom dostavom, druge su zamijenili rituali u cosy atmosferi, sa svijećom na stolu, šalicom čaja ili čašom vina u ruci i s najnovijom sheet maskom na licu. Nebitno kako je svaki pojedinac odlučio provesti vrijeme, grižnja savjesti i strah od propuštanja ludih i nezaboravnih trenutaka postali su manji. Trend koji je vikend od vremena za provode pretvorio u vrijeme za opuštanje i odmor bio početak JOMO trenda. Sada, sreća u propuštanju stvari mogla bi postati novi, još veći i još popularniji trend nego što je to prije nekoliko godina bio FOMO.

Već u samoj frazi Joy Of Missing Out nalazi se pozitivan predznak koji je donosi i više no obećavajući početak. S korijenima duboko ukorijenjenim u samoosviještenosti i vremenu koje ćemo odvojiti za sebe kako bi razmislili i promislili, JOMO nas vraća upravo onome što zaista želimo, bez straha od propuštanja. Iako ćemo zbog sreće koju ćemo pronaći u propuštanju češće reći ne, JOMO nije trend koji nas potiče da baš uvijek propustimo stvari, već samo onda kada to stvarno i želimo. Baš kao što ćemo nekad odmah i bez puno razmišljanja dati potvrdan odgovor za poziv za izlazak, koncert, kino ili kavu jer to zaista i želimo, JOMO će nam pomoći da u drugim situacijama jednako lako, bez osjećaja grižnje savjesti, straha od propuštanja stvari i zadrške odgovorimo ne. Osim što će nam pomoći da pređemo preko neugodnosti koju je dosad donosilo to veliko ne, JOMO će nas potaknuti da ne samo uživamo u stvarima koje volimo, već i otkrijemo neke nove stvari u kojima ćemo uživati.

Čak i ako s vremena na vrijeme propustimo zabavno i nezaboravno druženje, što smo zapravo propustili? Baš ništa ako smo isto vrijeme iskoristili za stvari koje su nam u tom trenutku bile važnije bilo da se radilo o opuštanju uz knjigu, kuhanje, kupku ili rješavanje nagomilanih obaveza koje nam je na kraju dana donijelo satisfakciju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori