Australac koji peče starinske hrvatske torte i kolače

Stonska torta

Stonska torta

Fantastično je što se sve može pronaći u bespućima interneta i društvenih mreža – primjerice otkriti da netko na drugom kraju svijeta, točnije u Australiji, kreira tradicionalne hrvatske recepte u kombinaciji s fotografijama od kojih cure sline. Prije osam godina, Australac John Bek pregaču chefa restorana zamijenio je freelancerskim životom, pisanjem bloga, putovanjima po Australiji i druge zemlje u potrazi za inspiracijom – trenutno je u Brazilu, na početku svog 12-mjesečnog puta oko svijeta.

Presnac

Presnac

Jedna od stalnih rubrika na njegovom blogu He Needs Food je i ‘Taste Croatia’ u kojoj donosi klasične, ponekad i zaboravljene recepte hrvatske gastro povijesti, ponekad točno rađene prema originalu, ponekad sa zaokretom. John je druga generacija hrvatskih doseljenika u Australiju, korijenima je vezan uz hrvatsko nasljeđe, a ono mu je i stalna inspiracija te dobra baza za igranje i eksperimentiranje s receptima. “Zabavno je igrati se s klasicima jer mogu biti jako raznoliki, pogotovo kada se susretne više kulinarskih stilova i kuhinja. Ne mogu si pomoći, ipak sam svojevremeno bio chef”, govori John.

Hrapoćuša

Hrapoćuša

Za Stonsku i Rabsku tortu, Presnac, Komišku pogaču, Šnenokle… svi znamo, ali ni sami nismo bili u prilici da baš sve isprobamo jer održavanje klasika živim u ovom obliku ne polazi mnogima za rukom. Atraktivna prezentacija u velikoj je mjeri zaslužna za promociju nekog jela, pogotovo ako se radi o starinskim receptima, a tu ulogu igraju Johnove profesionalne fotografije. Modernizacijom u ovom obliku, tradicija se približava novim generacijama, tim više što ju John popularizira na drugom kontinentu. U potrazi za novim kulinarskim idejama zavirite u rubriku Taste Croatia i usporedite recepte s onima iz bakinih kuharica.

Šnenokle

Šnenokle

Dalmatinski kolač od smokava

Dalmatinski kolač od smokava

heneedsfood-krostule

Kroštule

Komiška pogača

Komiška pogača

Ajnpren juha

Ajnpren juha

Pašticada

Pašticada

Foto: John Bek (heneedsfood.com)

0