Jeste li već isprobali Polaroide ili fotografiranje na film?

Jeste li već isprobali Polaroide ili
fotografiranje na film?

Fotografije su odraz trenutka i ukorijenjene su naš svakodnevni život toliko da ih već pomalo i podcjenjujemo. Fotoaparate su zamijenili mobiteli, a svaki trenutak koji poželimo, možemo odmah ovjekovječiti i slati dalje onim ljudima koji su nam dragi. No ponekad se i sami izgubimo u moru fotografija koje napravimo kroz primjerice samo jedan dan. Možda je upravo ta zasićenost rezultirala time da se nekako volimo nostalgično vratiti u prošlost i držati ispred sebe fotografiju nama najdražeg trenutka. Upravo to je razlog sve većoj popularizaciji analogne fotografije i instantnih kamera – polaroida.

Povijest polaroida

Polaroid kamere bile su na svom vrhuncu krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, ali se njihova popularnost provlačile sve do 90-ih. Prvi modeli pojavili su se u trgovinama 1948. i potpuno su zaludili svijet. Bilo je to revolucionarno otkriće koje je mijenjalo svijet na bolje. Bez obzira na to što su bile poprilično skupe, godišnje ih se u svijetu prodavalo više od 4 milijuna.

Kakva će biti fotografija?

S obzirom na popularnost i na mogućnost utjecanja na sliku, nije bilo neizvjesnosti kao ranije kakva će fotografija na kraju ugledati svjetlo dana. Hoće li biti mutna i hoće li kadar biti dobro pogođen. Ova je kamera u sebi razvijala fotografije koje su se uz nekoliko pokreta ruku za kratko vrijeme našle u rukama fotografa. Stvarale su se tako uspomene koje je svojim spektakularnim izumom omogućio Amerikanac Edwin Land i zaštitio svoj izum. Stoga, iako je Kodak ubrzo postao zainteresiran za ovakve kamere, ipak je Polaroid (i tvrtke kojoj su dozvoljavali i naplaćivali pristojbu) jedino mogao proizvoditi ove male tvornice sreće. No, s procvatom digitalizacije, Polaroidi su pali u zaborav. Danas se nekako sve više populariziraju i veliki svjetski proizvođači fotoaparata imaju svoju verziju tzv. Instant kamera.

Fotkanje na film

Svatko od nas jednom je u životu držao analogni fotoaparat. Bio to onaj idiot, kako smo zvali jednostavne fotoaparate, ili pak vintage kamera koju ste pronašli u ormaru svoje bake. Ako kod kuće ili kod nekog bližnjeg imate kameru, na vama je sada da kupite film, naučite osnove i krenete istraživati. Ako nemate analogni fotoaparat, lako ga jeftino možete pronaći na internetu ili u lokalnim prodavaonicama vintage opreme. Najčešći 35-milimetarski film (od 24 ili 36 fotografija) možete kupiti u obližnjem foto studiju, drogeriji ili čak u nekim velikim supermarketima. Poigrajte se i s filmovima kojima je istekao rok trajanja, a možete ih naručiti na internetu – oni daju poseban efekt fotografijama.

Najmanji polaroid

Novi Polaroid GO izašao je nedavno i najmanji je instant fotoaparat čije se fotografije izrađuju za 10-15 minuta. S obzirom na to da je i on malen, manje su i fotografije, ali je neodoljiv upravo zbog svoje džepne veličine. Bilo da volite velike ili male, instantne fotografije sjajan su poklon, ali i uspomena koja može dugo potrajati. Sve se više koriste i u različitim prigodama poput vjenčanja, a Pinterest je prepun raznih ideja kako ih u kombinirati u detalje za uređenje interijera.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori