Uz ovih nekoliko savjeta naučite osnove analogne fotografije

Uz ovih nekoliko savjeta naučite
osnove analogne fotografije

Vrijeme izolacije je kao stvoreno za učenje novih vještina. U zadnje vrijeme posebno je popularna analogna fotografija, što definitivno ide ruku pod ruku s obožavanjem retro đira.

Nostalgičnost

Osim što se polako, ali nadajmo se sigurno, događa renesansa u malim obrtima kao što su fotostudiji, u nama se budi neka nostalgičnost i želja za učenjem. Svi smo navikli fotografirati mobitelom i digitalnim fotoaparatima. No svi se dobro sjećamo kako je kada kupimo film od 36 fotografija i u iščekivanju smo do razvijanja, jesu li nam fotografije s rođendana ili izleta uspjele ili ne. Uz ovih nekoliko savjeta vratite se analognoj fotografiji i ponovno se zaljubite u spontanost i romantičnost.

Analogna fotografija

Svatko od nas jednom je u životu držao analogni fotoaparat. Bio to onaj idiot, kako smo zvali jednostavne fotoaparate, ili pak vintage kamera koju ste pronašli u ormaru svoje bake. Ako kod kuće ili kod nekog bližnjeg imate kameru, na vama je sada da kupite film, naučite osnove i krenete istraživati. Ako nemate analogni fotoaparat, lako ga jeftino možete pronaći na internetu ili u lokalnim prodavaonicama vintage opreme. Najčešći 35-milimetarski film (od 24 ili 36 fotografija) možete kupiti u obližnjem foto studiju, drogeriji ili čak u nekim velikim supermarketima. Poigrajte se i s filmovima kojima je istekao rok trajanja, a možete ih naručiti na internetu – oni daju poseban efekt fotografijama.

Online tutoriali analogne fotografije

Prednost učenja analogne fotografije je ta da ćete sami shvatiti kako i na koji način kamera funkcionira. Možda će vam se isprva činiti komplicirano, ali kada shvatite nekoliko osnovnih postavki, na vama je da istražujete i isprobavate. Aplikacija Skillshare o kojoj smo već pisali, nudi online tečajeve svega što vam padne na pamet – među njima je i analogna fotografija. Ulogiravanjem, dobivate tri mjeseca besplatno s mogućnošću otkazivanja bilo kada, a imate pristup vrhunskim online predavanjima. Možete naučiti sve, od toga što je što na vašem fotoaparatu, kako odrediti kadar pa i kako sami razvijati fotografije. Tečajevi su kratki i obično traju oko 30 minuta.

Instagram, Facebook i Pinterest za inspiraciju

Na različitim društvenim mrežama pod #35mm ili #analogphotography možete vidjeti kako izgledaju analogne fotografije. Ovdje možete saznati i sve što vas zanima, dobiti pokoji savjet iskusnog fotografa, saznati gdje kupiti film ili jednostavno uživati u fotografijama. Ono što je u svemu važno, je da shvatite kako je vaše fotografiranje bez pressinga. Možete si dozvoliti razne pogreške dok učite i upoznajete svoju kameru. Vaše fotografije u početku možda neće biti vrhunske, ali svaka od njih imat će dušu, jer je uhvatila točno onaj moment koji ste u tom trenutku vidjeli. Igrajte se s portretima, prirodom, bližim i daljim kadrovima.

Jednostavno skeniranje i razvijanje fotografija

Prednost danas je što ne morate svaki film odmah razviti. U fotostudijima postoji mogućnost da vam film samo odskeniraju i u digitalnom obliku svoje fotografije možete bolje proučiti i na njima učiti. Film možete odskenirati i doma s različitim skenerima koji se prodaju u trgovinama bijele tehnike. One najbolje možete podijeliti na društvenim mrežama ili ih razvijte i poklonite. Možete ih uokviriti u neki fora okvir za svoj dnevni boravak.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori