Fantastičan spoj biskvita sa šljivama i preljevom od čokolade u jednostavnom receptu donosi naša kolumnistica Jelena Iva Nikolić.
Jesenuje se sve u 16! Polagano, ali sigurno uvodimo čoksu u obroke – woohooo!
Šljive & Čokolada
Ajme što je sočna i moćna ova… šljiva
Počela je jesen i to je u mojemu svijetu/životu poziv na intenziviranje čokoladiranja! Ipak, ovaj je kolač još uvijek s naznakama ljeta. Ćuti mu se lakoća toga godišnjega doba u izdašnosti voćnoga biskvita. Čokolada kojim je preliveno ljeto je laganije strukture, a čine je moćno, domaće slatko vrhnje, čokolada od 80 % kakaa i štapić šrilankanskoga cimeta. Taj još ne miriše na onaj zimski cimet. Ima više nečeg citrusnog u njemu nego onog, zimskog, zemljastog.
Šljive, desetak do dvanaestak njih, valja očistiti od koštica da biste ih začinili…
…čepom, dva, ruma…
…naribanom tonkom i…
…šrilankanskim cimetom. Ostavite šljive da se namaču u ovoj slasnosti
I primite se biskvitiranja!
Recepat za biskvit:
150 g maslaca, rastopljenog
3 jaja
1 žličica vanilije/tonke
naribana korica naranče (na maloplacju sam proljetos kupila sušenu koricu organskih naranača i limunova pa imam!)
150 g smeđeg šećera
250 g brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
120 ml punomasnoga mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 °C (okej, popustila sam samo da ne presušim biskvit inače bih nafrljila na 200 °C bez razmišljanja).
Izmiksajte vaniliju/tonku s jajima i šećerom do zapjenjenja! Dodajte brašno i prašak za pecivo i prelijte sve rastopljenim maslacom i mlijekom. Dobro izmiksajte i stavite sa strane. Pripremite kalup za pečenje kolača/torata/pita, obložite ga papirom za pečenje i … šljivama.
Koje se, po želji, mogu začiniti sušenom narančinom koricom i cimetom
Divnu, mirisnu (od domaćih jaja koja mirisaše na vaniliju) pjenastu, biskvitnu smjesu preliti preko šljiva
Jedno završi, drugo započinje ilitiga – topljenje čokolade je sljedeće
Uz moku dobre talijanske kave (Cogito Coffee Matije – sorry ali ne stigoh do vaše pržionice prije snimanja pa skočih u nabafku kod Talijana na Dolac)
Izvrnuta ispečenost & čaroban spoj boja, mirisa, okusa i teksture
Rustikalnu slasnost…
…preliti rastopljenom čokoladom
Ma neka bude previše svega! Jednom se živi!
Servirati uz home made capuccino
Najdraži su mi ovakvi tanjuri! Smazano i z’mazano bez osjećaja krivnje!
Ako nema potražnje/potrebe za “dogibegom” – e onda to nije bilo to. U ovom slučaju očito – jest. Mašala! Nastavni video posvećen je urednici Tini od Jamesa
Foto: Sanjin Kaštelan
Styling & Recipe: Jelena Iva Nikolić