Postoje deserti koji nisu samo poslastica, nego i priča o tradiciji. Salzburger Nockerl je upravo takav austrijski desert; lagani, pjenasti soufflé koji je stoljećima sinonim za austrijsku eleganciju, tradiciju i toplinu domaće kuhinje. Kada se na stolu pojave zlatno-smeđe, snježnobijelim šećerom posute “planine” od pjene, svatko tko ih kuša osjeti duh starog Salzburga, grada Mozarta, barokne umjetnosti i klasične raskoši.
Ovaj kolač izgleda toliko savršeno da bismo se zbog toga uputili do Salzburga, ili do Beča, gdje ga također rade i poslužuju u tradicionalnim restoranima.
Salzburger Nockerl: Tradicionalan austrijski desert
Salzburger Nockerl potječe iz srca Salzburga, a prvi put se spominje u 19. stoljeću. Legenda kaže da je desert osmislila bečka kuharica i ljubavnica princa-arkibiskupa Wolfganga Theodorusa, koja je željela stvoriti nešto što će predstavljati ljepotu i gracioznost grada u kojem je živjela.
Oblikovala je tri visoke kupole od snijega od bjelanjaka, koje su trebale simbolizirati tri planine koje čuvaju Salzburg; Gaisberg, Mönchsberg i Kapuzinerberg. Svaka “planina” odražavala je ponos, mir i duhovnost grada, a desert je uskoro postao njegov zaštitni znak.
Iako izgleda poput kulinarskog čuda, Salzburger Nockerl zapravo se priprema od vrlo jednostavnih sastojaka. Potrebna su svježa jaja, šećer, malo brašna, vanilija, maslac, mlijeko i prstohvat soli. Bjelanjci se tuku u čvrsti snijeg dok ne postanu sjajni i stabilni, a zatim se pažljivo umiješaju s mješavinom žumanjaka, šećera i brašna. Smjesa se zatim pažljivo oblikuje u tri velike, zašiljene kupole koje podsjećaju na planinske vrhove. Desert se peče kratko, samo dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju, a unutrašnjost ostane prozračna i mekana.
Kako se poslužuje?
Salzburger Nockerl se poslužuje odmah nakon pečenja, dok je još topao i napuhan poput oblaka. Na vrhu se obično posipa šećer u prahu koji simbolizira snijeg na planinskim vrhovima, a uz desert se često poslužuje umak od toplih malina, ribiza ili marelica. Ta kombinacija slatkog i lagano kiselkastog voća daje savršenu ravnotežu okusa i čini svaku žlicu nezaboravnom.
Ono što Salzburger Nockerl izdvaja od drugih slastica jest njegova estetska prezentacija. No, i ona traje kratko; nekoliko minuta nakon što se izvadi iz pećnice, lagano se spušta i gubi svoj volumen. Upravo ta prolaznost čini ga posebnim, jer ga treba doživjeti u trenutku, svježeg, toplog i mirisnog. Njegova pjenasta struktura i delikatna tekstura simboliziraju sve ono što austrijska kuhinja voli.
Gdje ga probati u Beču?
Danas se Salzburger Nockerl može pronaći u mnogim austrijskim restoranima, ali i u modernim interpretacijama poznatih chefova. Neki ga poslužuju s čokoladnim preljevom, neki s karameliziranim orasima, a neki dodaju laganu notu ruma ili limunove korice. U Salzburgu se desert smatra dijelom lokalnog identiteta, a mnogi restorani ponosno ističu svoje “najbolje Nockerl u gradu”.
Osim Salzburga, Beč postaje sve popularnije odredište za isprobati ovu deliciju, a nas je privukla u restoranu Meissl & Schadn.
Foto: Instagram
