Jelena Iva Nikolić: Jedinstveni art projekt na tavanu

post preuzmi (19)

Osim što izgleda k’o ogroman tabletić ili paška čipka, mandala je vizualno i energetski iznimno moćna e da bi nam privukla pažnju i umirila nemirne, počesto negativne umotvorine!

Riječ Mandala u prijevodu znači Krug. Izgledom dočarava fino, kružno tkanje koje se provlači kroz sve aspekte Života,Elemenata, dakle izvan i unutar nas te simbolizira – besmrtnost.

Jednost / Povezanost s Univerzumom. Možete je koristiti u duhovne / meditacijske svrhe, poput hinduske i budističke tradicije, ali i kao simbol kojim ćete opisati, ocrtati vlastito, životno putovanje, neki događaj koji vam je iznimno važan poput kakve prekretnice, preobrazbe, susreta ili pak – namjere.

Tavanska je mandala izraz ljubavi prema životu, kreativnosti, umjetnosti, ljudima, Indiji, Hrvatskoj, svemu što se na Tavanu događalo i događa se, a vezano je uz prijateljstvo i posao koji se radi iz ljubavi. Bez straha. Uz puno spontanih partyja, dobre klope & ljudi, inovativnih projekata koji su nastajali tijekom opuštenih, tavanskih razgovora, šaranja po papirima, ispijanja kava na terasi i – postali stvarni. I značajni, poput Maloga placa na Tavanu.  Projekt / platforma preko koje se, u posljednje dvije i pol godine, izložilo, ohrabrilo, pokazalo, gotovo četiri stotine izlagača, kreativaca.

Eto zato je Tavanska Mandala na pravom mjestu. I označava zahvalu Svemu što me / nas je podržalo, i podržava, otkad otvorih / smo tavanska, tada prašnjava, vrata, i krenuh / smo u … Avanturu!

Neka ova Mandala označi sve što sam / smo prošli u procesu i oslobodi kreativne umove, srdašca i duše koji u nju (po)gledaju od Sada pa do Vječnosti ;). Om Shanti.

Photo: Sanjin Kaštelan, Artwork: Boris Bare, Pimp My Pump / Sjedenjem na mandali čovjek upija vibracije mira i beskonačja ;). Ajme kako uživam u tavanskome novom ruhu!

Sjedenjem na mandali čovjek upija vibracije mira i beskonačja ;). Ajme kako uživam u tavanskome novom ruhu!

Photo: Sanjin Kaštelan, Artwork: Boris Bare, Pimp My Pump / A ovako je sve (za)počelo

A ovako je sve (za)počelo

U trenu kad je Mali plac na Tavanu prerastao Tavan, ovaj se odlučio – obnoviti. Priskočismo mu u pomoć i oslobodismo ga viška stvari, a zapravo krame, sredismo podove, terasu i omogućismo da (pro)diše.

Magičnost prostora i kreativnoga polja koje se ovdje stvaralo godinama i izrodilo sijaset prekrasnih projekata (Sjedi&Jedi blog, Elektrovintage, Mali plac na Tavanu, Balcony TV, Art school Hrvoja Majera) obilježismo, naznačismo suradnjom s Pimp My Pump kreativnim kolektivom.
Boris Bare, istaknuti član & tvorac PMP-a, već je neko vrijeme želio iscrtavati mandale po Tavanu. Samo smo čekali pravi trenutak. I došao je. Mandala je iscrtana, zaštita postavljena, energija prostora podržana & nahranjena i sada veselo idemo dalje. Art na Tavanu je škola crtanja / slikanja dragog prijatelja, susjeda i prije svega – iznimnog, akademskog slikara Hrvoja Majera, koju odnedavno mogu pohađati svi koji žele, osim crtati, naučiti i – gledati. Promo video za školicu, sa starim Tavanom, zalijepit ću na kraju ovoga teksta i ako vam, dok gledate, nešto zatitra u grlu, prsima ili želucu – to vas zove crtanje. Usudite se! Toliko je oslobađajuće i inspirativno da se više nikada nećete spustiti. S Tavana.

Video bonus je i Waiting For a Hero umjetničkog kolektiva Elektrovintage u režiji hrvatskofrancuske redateljice Jelene Remetin. Sniman također na starome Tavanu.
A sada nastavljamo s fotopričom: Kako je Bare iscrtao Mandalu Tavansku!

Pripremanje olitiga slaganje pribora za rad

Pripremanje olitiga slaganje pribora za rad

Sve počinje u i od ... Središta!

Sve počinje u i od … Središta!

Iz kojega se rađaju - iscrtavaju smjerovi ...

Iz kojega se rađaju – iscrtavaju smjerovi …

... zvjezdoliki ili bolje pahuljastoliki

… zvjezdoliki ili bolje pahuljastoliki

Gledajući Indijce kako stvaraju mandale čovjeku se učini kako je to jednostavno - ali vjerujte, nije. Em žuljaju koljena, em sve mora biti precizno em blješti u oči - sve u svemu k'o da štrikate. Ali na podu ili bolje - s podom

Gledajući Indijce kako stvaraju mandale čovjeku se učini kako je to jednostavno – ali vjerujte, nije. Em žuljaju koljena, em sve mora biti precizno em blješti u oči – sve u svemu k’o da štrikate. Ali na podu ili bolje – s podom

Središte je skoro ... zaokruženo

Središte je skoro … zaokruženo

Štrikanje. Nježno, strpljivo, (po)lagano

Štrikanje. Nježno, strpljivo, (po)lagano

Širi(mo) se

Širi(mo) se

Zajednička pogrbljenost, indijski štapići koji mirišu na sandalovinu, ali onu skupocjenu, posebnu, za čarobiranje ;)

Zajednička pogrbljenost, indijski štapići koji mirišu na sandalovinu, ali onu skupocjenu, posebnu, za čarobiranje 😉

Mala ali ponosna čuvarica Frekvencije, Bareta, Mandale, svetih vibracija koje se razvijaju, otpuštaju kroz crtež

Mala ali ponosna čuvarica Frekvencije, Bareta, Mandale, svetih vibracija koje se razvijaju, otpuštaju kroz crtež

Zadovoljna / Meditativna je.

Zadovoljna / Meditativna je.

Lijepa & suptilna. Štrika Bare štrika

Lijepa & suptilna. Štrika Bare štrika

Prelijepo. Moćno.

Prelijepo. Moćno.

Dolaze Zlatna, Tavanska Vremena! Hvala Borisu & Pimp My Pump na Inicijaciji ;)

Dolaze Zlatna, Tavanska Vremena! Hvala Borisu & Pimp My Pump na Inicijaciji 😉

Photo: Sanjin Kaštelan
Artwork: Boris Bare, Pimp My Pump

0