Tips & tricks: ideje za dekoraciju najljepših uskrsnih jaja

@ficklecraftroom

Ideje za dekoraciju uskršnjih jaja uvijek su i više nego dobrodošle. Bojanje i ukrašavanje svake godine iznova posebno razveseli one najmlađe. Dobro poznate tehnike bojanja jaja ove godine su dobile mali preokret, a ideje smo potražili na Instagramu. Ukrasite stol ili košaricu, ovjesite ih na grančice, dekorirajte tanjure i ubruse šarmantno dekoriranim pisanicama i uljepšajte blagdansku atmosferu u domu.

Fabergé jaja

@_arkaneli_

Petar Karl Fabergé, ruski zlatar koji je u svojoj zbirci dizajnirao oko 50 uskršnjih jaja za ruske careve, danas se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama. Postoji nekoliko metoda kako možete napraviti vlastitu inačicu glamuroznih jaja u Fabergé stilu. Plastična, drvena, cijela ili šuplja jaja, izbor je na vama. Najjednostavniji način je da koristite pištolj s vrućim ljepilom. Izaberite podlogu i željenu boju pisanice te ju osušite. Pažljivo istisnite količinu ljepila pa na jaja aplicirajte pamučne trakice, perle i druge ukrase.

NOVI TREND U PRIRODNOM BOJANJU PISANICA

Sve više cijenimo održivu modu, prirodno uzgojeno voće i povrće, meso domaćeg porijekla, sve više cijenimo sve što je prirodno. Zato ćemo ovog Uskrsa taj trend primijeniti i kod bojanja pisanica i koristiti prirodne boje. Unatoč velikom izboru umjetnih boja na policama naših trgovina, bojanje prirodnim bojama je kreativno, zdravo i najviše u skladu s prirodom čije resurse često koristimo u krive svrhe.

Predlažemo da ovaj put isprobate prirodne boje čajeva različitih vrsta. 

Voštane pastele i vodene bojice

@sydroopy

Ako imate mališane, onda sigurno imate i voštane pastele. One su idealne za bojanje jaja zbog masne teksture koju sadrže. Skuhajte jaja,a dok su još vruća počnite crtati po njima. Pastelna boja će se topiti, a vi ćete koristeći različite nijanse kreirati upečatljiva i sasvim drugačija jaja. Vodene bojice još su jedan način na koje možete dizajnirati personalizirana jaja, a potrebni su vam tanki kistovi i malo spretnosti.

Ombre pisanice

@jasimachtsachen_

U plitku posudu sipajte par žlica jestive boje po želji. Jaje primite u ruku i donji dio umočite u boju te držite oko jednu minutu ili po potrebi dulje. Izvadite jaje pa ulijte duplu količinu vode te ponovno umočite pisanice do dna kako bi dobili drugu nijansu.

Bijeli korektor ili lak za nokte

@theweekendtype

Ovisno o tome koja jaja kupujete, možete ih u trenu dekorirati u minimalističkom stilu bez vode i boja. Ona smeđa sjajno izgledaju ako ih iscrtate bijelim korektorom u olovci. Jaja s bijelom ljuskom biti efektna ako ih ukrasite ornamentima, točkicama i geometrijskim oblicima u crnoj ili nekoj drugoj boji.

Salvete i bjelanjak

@arthomeonthenorthshore

Ovu tehniku sigurno ste isprobali kao djeca. Jednostavne, a drugačije pisanice dekorirajte uz pomoć salvete sa željenim uzorkom i bjelanjkom tako što ćete list salvete s ukrasom odvojiti. U međuvremenu umutite bjelanjak te prekrijte jaje salvetom i namažite bjelanjkom kako bi se salveta zalijepila te ostavite da se osuši.

Bojanje sprejevima

@blossomss.ss

Zlatne i srebrne pisanice izgledaju elegantno, a s dekoriranjem sto gotovi u kratkom roku. U specijaliziranim dućanima širok je asortiman boja od kojih su posebno tražene one metalik jer jajima daju starinski – restauracijski štih. Na vrh jajeta ljepilom pričvrstite suho cvijeće za završni artistički touch. 

Mramorni uzorak

@lena_living

Jaja obojite u bijelo, a spužvicu (kuhinjsku ili onu za puder) umočite u crnu ili sivu boju pa tapkajte po jajetu koje se još nije potpuno osušilo kako bi postigli mramorni efekt.

Foto: Instagram

0