Ivan Ćosić: Kuba je egzotična ‘offline’ destinacija

Iako se osjećam kao da sam tek nedavno ispratio ljeto, nije mi dugo trebalo da poželim neku tropsku destinaciju. Ovaj put sam potražio pravu oazu za odmor, a ta oaza se nalazi na najvećem Karipskom otoku.

Poznata po svojoj bogatoj povijesti, kulturi, ali i strožim političkim režimima, Kuba svojom ljepotom i posebnošću očara svakog svog posjetitelja. Od gustog zelenila koje pokriva kubanska polja i tropskih šuma, starih fasada kubanskih metropola obojanih u žarke boje, sve do prekrasnih plaža gdje se spajaju bijeli pijesak i tirkizno more, Kuba je raznonolika i na svakom koraku pruža nezaboravan pogled.

Camajuani

Uzevši u obzir veličinu otoka, moj kratki boravak na Kubi bio je usredotočen na jednu regiju, ustvari na mali otočić Santa Maria koji se nalazi u blizini najvećeg kubanskog grada Santa Klara. Sedam dana rajskog okruženja, u kojem su glavni aduti bili mala kuća udaljena samo nekoliko metara od mora i jednostavni, zahvalni te gostoljubivi ljudi. Uz prirodna bogatstva, mislim da je fer reći kako su i Kubanci dio ljepote ovog otoka jer su topli, sretni i zahvalni na onome što imaju.

plaza

Krenuo sam u razotkrivanje Kube uputivši se u neke od gradića u blizini Sante Marije. Imao sam priliku obići dva mjesta – Caibarien i Camajuani. Prvi je bio odmah uz obalu, poznat po svojim prekrasnim bijelim pješčanim plažama, stari gradić pun povijesti i kulture. Nažalost, danas se dosta zgrada u Caibarienu raspada zbog lošeg održavanja i siromaštva. Jednom je ovaj gradić bio pun tvornica za prozivodnju šećerne trske, a danas su te tvornice zatvorene i puste ili su postale muzeji za turiste.

Između Caibariena i Camajuanija nalazi se nekoliko malih sela koja se pojavljuju svakih par kilometara između brojnih polja, prekrasnih palmi i šećerne trske. Vožnjom od grada do grada na cestama se osjeti dašak nekog davnog vremena, a svakih par kilometara možete vidjeti konje i kočiju ili neki starinski klasični automobil koji su primarna vrsta prijevoza na Kubi. U Camajuani sam se najviše nagledao starinskih automobila koji su zadnji tragovi američkog prisustva na otoku. Dok sam razgledavao Camajuani, zateklo me da skoro nijedna kuća nije imala ulazna vrata, ulazi u kuće stalno su otvoreni.

kuce-u-Camajuani

To je standardno u nekim dijelovima Kube, naime na Kubi je prosječna mjesečna plaća nekih 470 konvertabilnih kubanskih pesosa ili 20 američkih dolara. Kubanska ekonomija se bazira na šećeru, duhanskim proizvodima, niklu, poljoprivredi i turizmu. Dva možda najpoznatija proizvoda s Kube su kubanske cigare i kubanski rum – kada vidite lokalne uvjete u kojima Kubanci žive, a koliko su još zahvalni za život koji imaju, zbilja im se divite.

Tirkizno-more

Definitivno bih preporučio Santu Mariju kao jedno od najboljih odredišta ukoliko planirate posjet Kubi. Tirkizno more i pješčane plaže koje traju kilometrima i kilometrima, večeri rezervirane za zabavu, razne predstave i programi koji se baziraju na kubanskom i latino-američkom plesu. Za izlete tu su brojni kubanski gradići do kojih možete brzo stići zahvaljujući unikatnom mostu koji spaja Santa Mariju s kopnom, a također je blizu te lokalni aerodom za kratki let do Havane, koju definitivno čuvam za svoj sljedeći posjet Kubi.

Zalzak-sunce-na-kubi

Na Kubi nisam baš imao pristup Internetu zbog stroge državne cenzure, pa se stvorila prilika da budem ‘offline’. Zanimljivo je bilo pomatrati društvo gdje ljudi nisu na mobitelima, nisu opterećeni s društvenim mrežama, mailovima i svime što većini svijeta ispunjava dane. Kuba vas vrati u neko drugo vrijeme – jednostavniji i mirniji tempo života.

0