Znamenita francuska vila, dar pruskog grofa voljenoj kurtizani, skriva prekrasan zimski vrt
Znamenita francuska vila, dar pruskog grofa voljenoj kurtizani, skriva prekrasan zimski vrt

Znamenita francuska vila, dar pruskog grofa voljenoj kurtizani, skriva prekrasan zimski vrt

Grad ljubavi i grad svjetla, Pariz idealna je lokacija za posjet u bilo koje vrijeme. Bilo da idete na romantično putovanje ili ste željni šetnje znamenitim ulicama i razgledavanju muzeja, svakako ćete uživati. Međutim ono što nikako ne smijete propustiti jest šetnju najpoznatijom pariškom avenijom, ujedno i jednom od najpoznatijih i najljepših avenija na svijetu – slavna Champs-Élysées.

Champs-Élysées_iStock

Hôtel de la Païva

Ovdje su skrivene mnoge tajne i priče iz povijesti, a upravo jednu takvu donosimo u nastavku. Na adresi Avenue des Champs-Elysées 25 nalazi se šarmantna vila čiji je vrlo poseban karakter teško zamisliti izvana. Izgrađena na zahtjev Esther Lachmann, pod nadimkom La Païva, ova vila, podignuta između 1856. i 1865., može se pohvaliti raskošnim, nakićenim stilom koji graniči s razuzdanošću, zbog čega je dobila nadimak Louvre du cul, koji su joj dali braća Goncourt godine 1867. Danas je znamenitost dostupna samo u obilascima s vodičem, koji su rijetki i traženi.

Vila s posebnom pričom…

Ova vila sa sobom donosi i pomalo negativnu reputaciju. Naime, to je u potpunosti zasluga impresivne priče o Esther Lachmann, prostitutki, kurtizani, markizi, a zatim i grofici, koja je ostavila traga u pariškom životu! Rođena u Rusiji, Esther Lachmann stigla je u Pariz 1840-ih i ušla u svijet prostitucije, uzevši pseudonim Thérèse. Tijekom vođene ture upoznat ćete priču o ovoj tajanstvenoj, avangardnoj ženi slobodnog duha.

…i jedna nesputana žena

Godine 1852. postala je supruga pruskog grofa, Guida Henckel von Donnersmarcka, koji joj je dao izgraditi ovaj Hôtel de la Païva. U međuvremenu je imala mnogo bogatih ljubavnika i uživala u društvenom životu, penjajući se na društvenoj ljestvici. Stoga je ovdje pripremala i brojne zabave. Vila se može pohvaliti velikim stubištem od dragocjenog alžirskog oniksa, maurskom kupaonicom, ogromnim kaminima te brojnim skulpturama i slikama, s erotskim prizvukom, na kojima su prikazana ženska tijela.

Predivan zimski vrt

Iz velikog dnevnog boravka pruža se pogled na Champs-Élysées, spavaća soba ima orijentalni strop, a iza se nalazi predivan prostran zimski vrt koji nas je oduševio svojim uređenjem. Zelenilo, staklo od poda do stropa, udobni naslonjači i sofe te predivno oslikane tapete daju ovom zimskom vrtu poseban šarm. Zamišljamo se kako ovdje pijemo prvu jutarnju kavu ili popodnevni čaj okruženi mirisom biljaka dok nas miluju zrake sunca.

Ovo mjesto od 1903. g. pripada Travellers Clubu (Klubu gospodskih putnika) koji ga otvara za posjetitelje kako bi promovirao ovu iznimnu baštinu. Od 1980. godine uvrštena je na popis povijesnih spomenika.

Foto: Instagram (@raphaelmetivet, @dmda_paris_), iStock

Učitati još
Zatvori