Stan u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica

Stan u jednoj od najljepših
zagrebačkih ulica

Radićeva 01

Radićeva ulica – najljepša zagrebačka ulica

Zagrebačka Radićeva ulica stoljećima je bila žila kucavica grada. Ova uska, strma i sada turistička ulica koja spaja glavni gradski trg i Gornji grad, nekoć je bila glavna zagrebačka trgovačka ulica. Nosila je mnoge nazive, od Duge ulice, Longa platea, Vulica Duga i Lange Gasse, pa do naziva Kipna ulica ili Bild-Gasse. Od 1878. čitava se ulica zove Duga, a 1928. preimenovana je u Ulicu Pavla Radića, kad mnoge ulice gube svoja povijesna imena. Radićeva je povezivala Gradec s njegovim podgrađem, no i s prometnicom Petrinjske ulice koja je preko Trnja vodila do skele na Savi i dalje. Radićeva je, dakle, ulica bogate povijesti i prošlosti, kulture. Najraznovrsniji građani živjeli su u njoj – mnogih zanimanja i položaja. No, najpoznatija je bila po knjižarama, tiskarama i knjigovežnicama – one Typographia Novosel, tiskare biskupa Vrhovca, a u istoj zgradi je Ljudevit Gaj 1852. otvorio Narodnu knjigarnicu.

Stan iz snova

Uz ovu bogatu povijest, Radićeva je zasigurno jedna od najljepših zagrebačkih ulica. Kameno popločena, ispunjena bogatim sadržajem, prekrasnom arhitekturom, često je i turistička destinacija ili samo mjesto gdje Zagrepčani vole izaći, provesti se i tijekom toplih ljetnih večeri – dobro se zabaviti. I točno u takvoj ulici nalazi se jedan od, usudili bi se reći, najljepših zagrebačkih stanova.

Radićeva 02

Romantični povijesni šarm

Blizu Kamenitih vrata, u Radićevoj ulici, krije se stvarno dragulj unutrašnjeg uređenja i arhitekture – jedan prekrasan stan. Povijest i prošlost ulice oslikavaju se u sačuvanim, no i istaknutim bačvastim svodovima stropa, a uređenje je kombinacija starog i novog s umjetničkim prizvukom. Baš kako i pristaje prostoru u jednoj takvoj ulici. U stanu dominira bijela boja, no on definitivno nije sterilan, bezličan i bez karaktera. Baš naprotiv!

Uz zanimljive komade namještaja kao što su radni stol, pregrade od užeta i ormari u kupaoni s potpisom umjetnika Marina Grilla, a sve pod budnim okom dizajnerice Zorane Mladinov. Namještaj je rađen po mjeri, neki komadi su došli i iz Toscane i zrače starinskim šarmom, romantikom i onime što je možda najvažnije – mirom. Iako se nalazi samo nekoliko desetaka metara od najfrekventnije lokacije u gradu Zagrebu, radi se o tihom i iznimno smirujućem prostoru. Donosimo fotografije u nastavku koje će, vjerujemo, dočarati svu ljepotu ovog brižno uređenog prostora.

Radićeva 04

Radićeva 05

Radićeva 06

Radićeva 07

Radićeva 08

Radićeva 16

Radićeva 15

Radićeva 24

Radićeva 23

Radićeva 22

Radićeva 21

Radićeva 11

Radićeva 18

Radićeva 20

Radićeva 19

Radićeva 17

Foto: Slavica Subotić-MacCormick

Učitati još
Zatvori