Unosimo kultni komad namještaja u dom – Wassily stolica interijersko je umjetničko djelo s dugačkom poviješću
Unosimo kultni komad namještaja u dom – Wassily stolica interijersko je umjetničko djelo s dugačkom poviješću

Unosimo kultni komad namještaja u dom – Wassily stolica interijersko je umjetničko djelo s dugačkom poviješću

Nakon Togo fenomena, odlučili smo se posvetiti istraživanju kultnih komada namještaja. Sada ćemo se pozabaviti fenomenom Wassily stolice, koja vam je makar jednom iskočila na nekom feedu i ostala sačuvana kao must-have item. Wassily stolica, također poznata kao B3 stolica, predstavlja jedan od ključnih elemenata modernog dizajna koji je nastao iz Bauhaus pokreta. Dizajnirao ju je 1925. godine Marcel Breuer, a ova stolica rezultat je njegove inovativne upotrebe čeličnih cijevi i geometrijskih oblika. Početno nazvana B3, stolica je bila dio eksperimentalne serije namjenjene Bauhaus studentima. Bez suvišnih ukrasa i kompliciranih detalja, stolica naglašava čistoću linija i oblika, čineći je idealnim dodatkom za moderne interijere. Ova jednostavnost omogućava stolici da se uklopi u različite stilove i ambijente, od minimalističkih do industrijskih.

The wassily chair

Savijene čelične cijevi činile su osnovu okvira stolice, omogućavajući Breueru da postigne lakoću i izdržljivost u dizajnu. Ova tehnika također je otvorila vrata masovnoj proizvodnji stolice, što je predstavljalo revoluciju u industriji namještaja tog vremena. Wassily stolica je bila prva u povijesti koja je koristila ovu tehniku, postavljajući nove standarde za moderni industrijski dizajn. Njena praktičnost bila je jednako važna kao i njen inovativni dizajn. Oblik i konstrukcija stolice omogućavali su udobno sjedenje uz stabilnost i podršku, čineći je idealnom za različite prostore, od domova do ureda.

B3

Ova stolica ima svoje utjecajno nasljeđe i ono je u svijetu dizajna namještaja i dalje prisutno. Također, ostaje inspiracija za nove generacije dizajnera širom svijeta. Bez obzira na svoju jednostavnost, ona ostaje kultni primjer kako dizajn može istovremeno biti funkcionalan, elegantan i inovativan.

Wassily stolica je postala simbol modernog minimalizma, čija je popularnost prešla granice Bauhaus pokreta i proširila se svijetom. Njena jednostavna forma i upotreba modernih materijala postavila je temelje za kasnije inovacije u industriji namještaja. Danas, ova stolica ostaje relevantna i inspirativna, ne samo zbog svog revolucionarnog dizajna već i zbog svoje funkcionalnosti i udobnosti. Jedan od ključnih elemenata koji čini Wassily stolicu tako prepoznatljivom jest njen geometrijski dizajn koji pruža jednostavnost i eleganciju.
Pored svoje estetske kvalitete, Wassily stolica je također poznata po svojoj funkcionalnosti i udobnosti. Čelična konstrukcija osigurava stabilnost i izdržljivost, dok presvlaka od kože ili platna pruža udobnost tijekom dugotrajnog sjedenja. Ova kombinacija čini stolicu idealnim izborom za kućne i poslovne prostore, gdje se ističe kao simbol sofisticiranosti i moderne elegancije. Wassily stolica ostaje inspiracija za nove generacije dizajnera koji nastavljaju istraživati granice modernog dizajna.
Učitati još
Zatvori