Kamena vila s najljepšim pogledom na Dubrovnik

Kamena vila s najljepšim
pogledom na Dubrovnik

Dubrovnik je oduvijek odisao glamurom, čemu u prilog govore neke od najljepših vila i hotela koji su danas integralni dio grada. Renovacijama dobivaju svoj stari sjaj i neodoljivi šarm, poput vile o kojoj danas pišemo, a koja je ponovno zablistala zahvaljujući arhitektonskom studiju Kaliterna arhitektura na čijem je čelu poznati arhitekt Duje Kaliterna.

Villa Beba u Dubrovniku

Povijest kuće seže sve do XVll. stoljeća, od kada postoje prvi tragovi postojanja, a sve od 1708.godine u vlasništvu je iste obitelji. Svoju najveću slavu je doživjela je u vlasništvu gospođe Bebe, svojedobno nazivanoj najljepšom ženom Dubrovnika između dva svjetska rata, pa zato sada Villa nosi njeno ime.

Villa je locirana u najelitnijoj zoni Dubrovnika, na Pločama, direktno iznad plaže Banje.

Novim projektom uređenja se želio kući vratiti stari sjaj, ali uz moderan i funkcionalan dizajn i raspored prostora, a jednako tako održati povezanost sa historijom kuće, pa su tako restaurirani komadi starog stilskog  namještaja, a u dugačkim hodnicima su prezentirane uspomene na kuću, od  starih fotografija, do porculanskih servisa i srebrnog pribora za jelo, te malih detalja koji su obilježili gospodski život u XIX. i XX. stoljeću.

Eklekticističkim uređenjem se željelo prikazati razna razdoblja u umjetnosti kroz koje je kuća prolazila kroz stoljeća, pa se tako smjelo isprepleću stilovi od art noveau do art decoa, bidermajer i retro uzorci 50-tih, a opet pazeći da ništa ne dominira previše i ne preuzme primat.

Duh povijesti u modernom dizajnu

Većinu namještaja su proizvele hrvatske tvrtke po nacrtima Kaliterna arhitekture, dok su neki komadi vrhunskog svjetskog dizajna. Korišteni su i najfiniji materijali kod opremanja, poput francuskih zidnih tapeta, tekstila, te luksuznih španjolskih keramičkih pločica.

Novim rasporedom 3 etažna kuća sada ima pet prostranih spavaćih soba, od kojih su čak tri iznimno luksuzne sa svojim garderobama i prostranim kupaonicama, te dvije standardne sobe sa kupaonicama. Dnevna soba je povezana sa blagovaonicom u jedan prostor, te je povezana sa loggiom, dok je kuhinja odvojena u zasebnu prostoriju.  Iz dnevne sobe izlazimo na terasu, koja je sada obogaćena bazenom.

Sam vrt bogat je stablima agruma te stoljetnim palmama, a kaskadno se spušta od ljetne kuhinje prema terasi s bazenom od koje se pruža najljepši pogled na Dubrovnik. S malenog vidikovca staro kameno stubište nas spušta do samog ulaza na plažu Banje.

Studio Kaliterna pratite na Facebooku i Instagramu.

Foto: Dubravko Lenert

Učitati još
Zatvori