Skandinavska prozračnost i bosanska tradicija: Villa Basamak u Sarajevu
Skandinavska prozračnost i bosanska tradicija: Villa Basamak u Sarajevu

Skandinavska prozračnost i bosanska
tradicija: Villa Basamak u Sarajevu

Jeste li ikad pokušali definirati što je to što tražite od putovanja? Nova iskustva, nova jela, nove ljude, nove interijere? Za nas je to doticaj s kulturom i tradicijom mjesta, istraživanje onog najboljeg što destinacija može ponuditi, ali jednako važan element u formuli svakako je i smještaj. Utočište u koje se povlačimo nakon cijelog dana izlaganja novim impulsima, utočište koje mora biti umirujuće, prostor u kojem opet dolazimo u doticaj sa sobom.

U Sarajevu je nedavno otvoreno upravo takvo mjesto. Villa Basamak nalazi se nadomak Bašćaršije, užurbanog mjesta prema kojem se slijevaju svi posjetioci ovog grada, ali svojim dizajnom nudi suprotno – mir i opuštanje.

Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo

Spoj Skandinavije i Bosne

Njegov interijer uređen je spajajući lakoću i prozračnost skandinavskih prostora te bosansku tradiciju i detalje kojima su sve prostorije prožete.

Na projektu preuređenja zajedničkim su snagama radili arhitekt Edin Mešanović iz arhitektonskog studija Cube Design i Kristina Duran Grob iz Nomade Studios. Razgovarali smo s njima kako bi nam otkrili ideju iza ove neobične kombinacije, spoja Skandinavije i Bosne.

“Koncept je bio kreirati prostor koji bi svakako uključivao tradicionalne bosanske predmete, bosansku tradiciju, no kroz nov, moderan pristup. U fokusu je bio gost, putnik, turist, koji dolazi u Sarajevo i želi kroz vizualni doživljaj osjetiti da se nalazi u Bosni. S dizajnerske strane željeli smo mu pružiti odmak od prostora koji podsjeća na Bašćaršiju. Pomalo asketski opremljen interijer bez suvišnog dekora, predmeta, boja kako bismo naglasili važnost jednostavnosti u svakodnevici. Svojevrsni minimalizam i odmak od suvišnog u širem smislu.” otkrila nam je Kristina.

Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo

Villa Basamak kao utočište putnicima

Finalni rezultat je mješavina skandinavskog dizajna uz bosanske detalje koji su prikazani na suvremen način. Kuća, odnosno, vila je zadržala i svoje esencijalne elemente, poput starog drvenog stubišta (tur. basamak – odakle i inspiracija za naziv hotela) te vanjske konture, forme prozora i slično. Uz to ipak odiše suvremenom vizurom u cijelosti.

Villa Basamak ima devet soba, s time da se dva apartmana u potkrovlju razlikuju dimenzijom (prostraniji su i imaju kosinu potkrovlja) te uz spavaći dio imaju i dnevni dio/dnevni boravak. Kod njih je dominantna bijela boja uz drvene detalje te forma kreveta bez uzglavlja, svojevrsni japanski stil ležaja. Svi kreveti u hotelu su izrađeni prema nacrtima lokalnih obrtnika, stolara. Naglašavaju ideju ljepote prirodnog drveta koji je sam po sebi ukras u interijeru. Ostale sobe su u pješčano-bež tonu, naglašavajuci taj ton putnika-nomada koji dolazi na odmor, počinak u svoj intiman prostor.

Svaka soba diskretno priča priču o nekom od brojnih tradicionalnih obrta, zanata po kojima je Sarajevo poznato ili naglašava tradicionalne bosanske običaje.

Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo

Izazovi i inspiracija procesa preuređenja

Sam proces preuređenja nije bio lak. “S obzirom na to da se radi o staroj zgradi iz austro-ugarskog perioda, koja je bila napuštena duži period i u prilično lošem stanju, može se reći da je preuređenje bilo veoma zahtjevno. Pored radova na uređenju enterijera, rađene su intervencije u smislu izrade svih novih instalacija, reparacije zidova i podova, zamjene krova, kompletne stolarije, kao i intervencije na samoj konstrukciji objekta. Međutim, bez obzira na veliki obujam radova, stanje koje smo zatekli prije početka rada na projektu dalo nam je dodatnu inspiraciju. I više mogućnosti prilikom kreiranja koncepta. Intervencije na postojećoj konstrukciji i “ljusci” objekta, koje su bile neophodne prije početka bilo kojih drugih radova, dale su nam čist i slobodan prostor. Otvorile su više opcija za kreiranje potpuno novog prostora unutar postojećih okvira.” rekao nam je Edin.

Na pitanje koji dio procesa preuređenja mu je bio najdraži, Edin odgovara: “Za mene osobno, teško je izdvojiti samo jedan dio procesa, jer svaka faza projekta ima svoju čar i karateristične izazove. Na konkretnom projektu, izdvojio bih, možda, završnu fazu. Kada smo u već adaptiranom prostoru, s već montiranim namještajem i opremom, počeli da radimo na finalnom dekoru. Kada smo montirali visilice karakteristične za svaki pojedinačni apartman, postavljali draperije i donosili vaze sa stabiliziranim zelenilom. Ukratko, faza projekta kada je svaki apartman dobio “dušu” i svoj finalni izgled.”

Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo
Hotel Basamak Sarajevo

Foto: Jasmin Agović

Arhitektura: Cube Design

Dizajn interijera: Nomade Studios

Učitati još
Zatvori