Najbolje od hrvatske arhitekture: Donosimo dobitnike nagrada za najbolje projekte
Najbolje od hrvatske arhitekture: Donosimo dobitnike nagrada za najbolje projekte

Najbolje od hrvatske arhitekture: Donosimo dobitnike nagrada za najbolje projekte

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), krovni strukovni savez regionalnih, županijskih i gradskih društava arhitekata, već više od 60 godina dodjeljuje godišnje stručne nagrade. Riječ je o priznanjima koja nagrađuju najuspješnije realizacije i završene projekte iz protekle godine u nekoliko  kategorija, a odabiru se među radovima prijavljenim na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata.

Ova stručna priznanja najvažniji su i najdugovječniji sustav nagrađivanja domaće arhitektonske produkcije, kao profesionalni i žirirani pristup evaluaciji uspješnijih, istaknutijih i kvalitetnijih projekata na području sveukupne arhitektonske produkcije, stambene gradnje, oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te znanstvenog i teorijskog rada.

Hotel Zonar
Hotel Zonar
Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Hotel Zonar

O nagradi

Nagrade UHA-e nose imena nekih od najznačajnijih arhitekata iz povijesti hrvatske arhitekture pa tako nagrada za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nosi ime “Viktor Kovačić”, nagrada za najuspješnije ostvarenje stambene arhitekture jest “Drago Galić”, po arhitektu i dizajneru Bernardu Bernardiju ime je dobila nagrada za područje oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a po Nevenu Šegviću nazvana je nagrada za najbolji publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Neki od javnosti najpoznatijih projekata koji su osvajali nagrade UHA-e u proteklih petnaestak godina su: Muzej Vučedolske kulture, Providurova palača u Zadru, rekonstrukcija zagrebačkog Kina Urania, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, nova zagrebačka Gruntovnica, rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli, Spomen obilježje kornatskim vatrogascima, Bazenski kompleks Svetice, Hotel Lone u Rovinju, Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjsko polje, novi MMSU u Rijeci, škola Žnjan Pazdigrad u Splitu…

Vinogradarska zbirka Pitve
Vinogradarska zbirka Pitve
Vinogradarska zbirka Pitve
Vinogradarska zbirka Pitve

Prijavljeno 68 radova

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata/ica u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i 10 publicističkih i nakladničkih radova. Najbolje među njima, odnosno prijedloge za nominacije te konačno i dobitnike/ice nagrada, ocjenjivao je i odabirao stručni žiri. Sastav žirija formiran je od domaćih arhitektica i arhitekata koji su u proteklih nekoliko godina osvajali nagrade UHA-e, ili za iste bili nominirani, uz pridružene članove iz regionalnog i inozemnog arhitektonskog konteksta.

Ovogodišnji članovi stručnog žirija bili su arhitekti/ce Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko te gost žirator iz BiH arhitekt Vedad Islambegović. Sastav žirija pokriva različite generacijske i regionalne kontekste, te se svake dvije godine mijenja.

Kuća Nodi
Kuća Nodi
Kuća Nodi
Kuća Nodi

A nagrađeni su…

NAGRADA VIKTOR KOVAČIĆ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2023. godinu:

Hotel Zonar Zagreb / autori: LEA PELIVAN I TOMA PLEJIĆ, STUDIO UP

NAGRADA DRAGO GALIĆ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2023. godinu:

Kuća Nodi / autori: NIKOLA FABIJANIĆ I JURE GLASINOVIĆ

NAGRADA BERNARDO BERNARDI za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2023. godinu:

Vinogradarska zbirka Pitve / autorica: VANJA ILIĆ

NAGRADA NEVEN ŠEGVIĆ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2023. godinu:

Knjiga Arhitekt Milovan Kovačević – pobornik internacionalnog modernizma“ / Autorica: DUBRAVKA KISIĆ

NAGRADA VIKTOR KOVAČIĆ za životno djelo za 2023. godinu:

Dobitnik: ĐURKO MIRKOVIĆ

Knjiga Arhitekt Milovan Kovačević
Knjiga Arhitekt Milovan Kovačević
Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Iz serijala Betonski spavači

Prisjetimo se svih nominiranih…

Nakon prvotnog izbora šireg kruga istaknutih realizacija i radova među prijavljenim projektima, žiri je obišao sve odabrane te potom donio odluku o nominacijama za najuspješnije projekte iz 2023. godine:

Za nagradu ”Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nominirani su: Posljednja sezona dokumentarnog serijala Betonski spavači naslovljena Treći put čiji su autori Maroje Mrduljaš, Saša Ban i Nevenka Sablić i projekt Hotela Zonar Zagreb – rekonstrukcije i transformacije nekadašnjeg Hotela Panorama na zagrebačkoj Trešnjevci, koji potpisuje Studio UP / Lea Pelivan i Toma Plejić.

Za nagradu “Drago Galić”, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirana su tri stambena objekta nastala u vrlo različitim kontekstima; Uska kuća na zagrebačkom Cvjetnom naselju, široka samo 265 centimetara, koju potpisuju arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković, zatim Kuća O u Samoborskom gorju projektirana za jednu osobu, čiji su autori Igor i Ivan Franić iz Studija za arhitekturu te Kuća Nodi u Ivanić gradu, dogradnja uz prizemnicu nastala zbog potrebe za dodatnim stambenim prostorom obitelji, koju su projektirali Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović.

Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Trg u Varaždinu
Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Kuća O

Za nagradu “Bernardo Bernardi”, koja se dodijeljuje za širok opseg arhitektonskog stvaralaštva na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, nominirani su prostorno i oblikovno izuzetno različiti projekti; Vinogradarska zbirka Pitve koji potpisuje Vanja Ilić, smješten u postojeću zgradu nekadašnje škole u ovom malom mjestu na otoku Hvaru, interijer obiteljske kuće M na zagrebačkom Pantovčaku – projekt arhitektica Ivane i Vedrane Ergić koji se nalazi u kući arhitekta Zvonimira Vrkljana iz 1941. godine, interijer Studia TE – frizerskog salona s bezbroj ogledala i refleksija koji potpisuje ONDA ARHITEKTURA i projekt malog trga u samom centru Varaždina, javnog prostora uz Palaču Zakmardy, čiji su autori arhitekti/ce Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Hrvoje Arbanas. 

Za nagradu ”Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture nominirani su: Monografija posvećena arhitektu Milovanu Kovačeviću autorice Dubravke Kisić te arhitektonsko-urbanistički podcast Prednji plan, inicijativa grupe mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba (Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić). 

Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Kuća M
Nagrada udruženja arhitekata Hrvatske
Studio TE

Radove možete pogledati na izložbi

Godišnju izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata moguće je razgledati od 6. do 15. lipnja 2024. za radnog vremena robne kuće Nama (pon-pet: 8:00 – 20:00, sub 8:00 – 15:00, ned zatvoreno).

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata

Foto: Marko Ercegović, Bosnić+Dorotić, Filip Beusan i Danijel Krznarić

Učitati još
Zatvori