Zavirite u ovaj prekrasan art ured

Zavirite u ovaj prekrasan art ured

Kad govorite o nekom završenom i izvedenom projektu interijera, neke perspektive vam se otvore na kraju. Nakon puštanja u rad ili useljenja, interijer postaje nova osoba kroz koju govore svi slojevi rada, procesi, dobre i loše odluke, zajednička usmjerenja. Nikad niste u potpunosti autor, uvijek krojite za ljude i s ljudima, tijekom dugačkog procesa rada vidite i njihove mijene u stavovima, tijekove misli, osjećaje i potrebe. I danas kad je pušten ovaj uredski interijer u svoj život, kao da ga prvi put vidim. Čini mi se da smo zajedno stvorili nadrealne elemente u ovome, neku našu uredsku Alisu u zemlji čudesa – više različitih slojeva, mnogostruke perspektive, a sve sa zajedničkom stilskom crtom.

Uređenje interijera poslovnog prostora

Ideja o projektu nastala je prije par godina, u početku izgradnje velike stambene zgrade u Zagrebu. Odluka klijenta je pala na prostor na prvom katu površine  250 m2, tada još u nacrtima. Srećom, klijenti su na vrijeme naručili projekt i odvojili su dovoljno vremena za planiranje odlaska iz starog poslovnog prostora. Za potrebe zajedničkog gradilišta čitave zgrade, trebalo je brzo reagirati i pratiti tijekove izvedbe ovog ureda. Primili smo se posla oko izvedbenih arhitektonskih nacrta za zahuktalo gradilište, projekata instalacija, prilagodbe novih pozicija instalacijskih trošila novim potrebama klijenta.

Dugo smo zajedno dogovarali raspored prostora. U tijeku sastanaka otkrivate način rada, odnose između ljudi, radno vrijeme, razne radne navike. Napravite korak u projektu, pa se vratite unatrag, pa opet zajedno promislite u timu s klijentom. To možemo zvati odgovornim projektiranjem. Zato ne vjerujem u izraz odriješene ruke u interijerskom radu.

Spoj hladnih ploha ogledala

Ukratko, kao i većina srednje velikih ureda, zamišljen je ulaz, recepcija, microbreak zona  s dvije impresivne  i uhate  fotelje MAMOTH NORR11 (ovo je transformacija čekaonice u nešto pristupačnije), zatim kuhinja, soba za sastanke, uredi. U nekim  nadrealnim elementima desio se sretan spoj hladnih ploha ogledala, zida zelenoplave boje (ovisno  o raspoloženju – nekad se čini plava a nekad zelena) i sustava dizajniranih ilustracija različitih pristupa.

Suradnja s dizajnericama

Rado se prisjećam te suradnje s dvjema diplomiranim dizajnericama, tako različitima u osobnoj vibraciji i u radovima, a dobro i neobično spojenima u preklopima iz različitih vizura interijera. Hana Tintor je na zidovima slikala ekspresivne murale koji nas potiču na svijet razmišljanja, dvostrukog čitanja, pa i humora. Zlata Bilić, iz EODIZAJNA, je ornamentalnim, trendi, trakastim print plohama na staklu, dala život uredskim stijenkama koje nisu samo odvajanje prostorija. 

Na kraju, vidim da smo kreirali uredski interijer koji želi brinuti o  svojim vlasnicima. To znači da takav zahvat uvjetuje promjene u procesima rada i života. Takav prostor ima zadaću činiti sigurnu zonu od vanjskih poslovnih stresova, dati vlasnicima prostora za odmor, interakciju, tješiti ih kad su premoreni, inspirirati ih u dugim satnicama, štititi ih i poticati im kvalitetan tijek odluka i misli. Zbog toga i volim ovaj posao jer povezuje ljude kroz radno i kretivno zadovoljstvo.

Projekt interijera:Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing.arh.

Tekst: Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing.arh.

Foto: Saša Ćetković

Učitati još
Zatvori