Nema više tiskanih IKEA kataloga, ali zato online možete prolistati one iz 1950-ih

Nema više tiskanih IKEA kataloga, ali zato online možete prolistati one iz 1950-ih

IKEA katalog 2020 11

Iako smo u ovo vrijeme navikli listati IKEA kataloge u potrazi za inspiracijom i ljetnim makeoverom, ovoga ljeta to više neće biti slučaj. IKEA je naime nakon 70 godina odlučila obustaviti izdavanje svog kataloga. Ovo je bila jedna od najvećih i najpoznatijih publikacija u svijetu, no ipak u IKEA-I smatraju kako ona jednostavno više nije potrebna jer su ljudi manje-više okrenuti internetu.

IKEA-katalog-predstavljanje-naslovna

Njegovo prvo izdanje tiskano je u 285 tisuća primjeraka dok je ono posljednje dosegnulo naknadu od čak 40 milijuna. S obzirom i na godinu koja je iza nas, IKEA broji velik porast kupovine upravo preko interneta pa im je cilj svakako jačati svoje digitalne publikacije. Ono što je super je to da je IKEA napravila odličnu digitalnu bazu starih kataloga koja seže i u 1950. godinu.

IKEA je otišla i korak dalje s digitalnom transformacijom pa su tako popularni katalog napravili u obliku podcasta. Nova vremena donose i neka nova iskustva, a ovaj švedski div, čini se, ide uvijek korak ispred.

https://www.youtube.com/watch?v=foNEPnmUAdU&list=PLk5L7f7HqQ7HAvWFx_Zd-h-iIkwc9p7QM&t=4s

Za one koji ipak vole imati katalog u rukama, IKEA je za jesen najavila tiskanje knjige koja će biti svojevrsni pregled najboljih komada namještaja iz 2021. i svojevrsni hommage popularnom katalogu. Dolaze neka nova vremena i nekako je prirodno da im se najveće svjetske kompanije prilagođavaju i testiraju neke nove načine komunikacije s kupcima. Čuvajte svoje stare primjerke kataloga jer tko zna, možda će nekad upravo zbog digitalizacije imati svoju vrijednost.

Foto: IKEA

Učitati još
Zatvori