Posjetili smo novi zagrebački studio Franić Šekoranja i oduševili se

Posjetili smo novi zagrebački studio
Franić Šekoranja i oduševili se

Franić Šekoranja studio

Studio za dizajn interijera Franić Šekoranja smjestio se u novouređeni prostor na predivnoj lokaciji u Kralja Držislava 10. Posjetili smo ih na uobičajeni radni dan i oduševili se novim prostorom. Studio kao takav djeluje od 2011., a u svoj su portfolio upisali brojne vrhunske projekte. U uredu je trenutno deset zaposlenika, a ugodna atmosfera u novom prostoru itekako je poticajna za rad i razvoj novih projekata.

Franić šekoranja studio
Franić Šekoranja studio

Novi i veći prostor na zanimljivoj lokaciji

Za trenutnu lokaciju Saša Šekoranja kaže kako ga je privukla dobrom energijom. U blizini se nalaze Knjižara Faktura, Oris kuća arhitekture, Meštrovićeva džamija, a cijeli taj potez posebno je specifičan posljednjih nekoliko godina i zbog Martićeve koja je postala prava mala dizajnerska meka. “Zagreb ima tih nekih kvartova koji godinama «spavaju» i u kojima se ljudi uopće ne zadržavaju. Tako je bilo i s Dežmanovom dok nismo otvorili Velvet, pa onda cvjećarnu… sad je to destinacija. Nadam se da će uskoro tako biti i s Kralja Držislava jer izgleda velegradski – široka avenija s drvoredom koja završava monumentalnom Meštrovićevom džamijom. Još uvijek je to malo «s kraja», ali kvart se «budi» na dobar način…”, kaže Saša Šekoranja.

Dean Franić i Saša Šekoranja

Stari studio postao je premali

Sve je počelo u Sašinom slikarskom ateljeu u Mesničkoj, no ubrzo im je taj prostor postao premali i zamijenili su ga novim, svijetlim i otvorenim. Čim smo ušli osjećali smo se kao doma, uz vrhunsku glazbu i gostoprimstvo domaćina. Zen atmosferi pridonose i biljke – točnije fikusi koji su u prostor uklopljeni kao skulpture. Jedno veliko stablo fikusa raste kroz otvoreno stepenište, a druga stabla se nalaze na katu gdje je organiziran radni prostor. “Prostor nismo htjeli puno mijenjati… cilj nam je bio da novi ured mora biti funkcionalan, ugodan i u našem prepoznatljivom stilu. To je veliki prostor pa ima dovoljno mjesta za ured, druženje, kreativu i veliko skladište – sve nam je to podjednako bitno”, kaže Saša.

Franić Šekoranja studio

Prizemlje kao inspiracija

Prizemlje se vidi s ulice zbog velikih staklenih stijena, a funkcionira kao reprezentativni dio. Zamišljeno je tako da se u njemu slažu atmosfere za klijente, biraju antikviteti, dekoracije i namještaj. Cijeli prostor je poprilično svijetao i prozračan tako da podsjeća na mnoge europske galerijske prostore, no on to ipak nije, napominje Saša. “Dean i ja odlučili da ovaj prvi postav bude čisti ugođaj ili atmosfera, a ne neki definirani prostor kao npr. u salonu namještaja. Mi ne prodajemo namještaj i to nije dnevni boravak, to nije ni galerija, to je zapravo naš moodboard-inspiracija u kojoj su stvari izmiješane na poseban i drugačiji način pa tako pletene foteljice Terrencea Conrana iz pedesetih stoje uz moja platna i postamente s kamenim fragmentima iz 13. stoljeća; marokanski tepisi u kontrastu su s antiknim amforama, Kniferovim meandrima i francuskim stolicama Luis XVI, i slično. Naprosto, kad ovo vidiš i osjetiš, znaš što možeš očekivati od interijera koji će ti urediti Studio Franić Šekoranja.”

Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio

Na katu je open space radni prostor

Otvoreno stepenište vodi do gornjeg kata koji funkcionira kao radni dio. S dvoranom za sastanke, ormarima skrivenim u nišama i velikim otvorenim radnim prostorom s pogledom na Ulicu kralja Držislava ovaj prostor idealan je za oslobađanje kreative. “Divno je kad vam radni prostor može biti inspirativan, ugodan i opušten. Nadam se da je i drugima tako”, kaže Saša.

Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio
Franić Šekoranja studio

Skladište i kuhinja u podrumu

Kat niže obuhvaća servisni dio s kuhinjom i skladištem sa stvarima koje koriste u projektima. “Ovaj prostor je nezamjenjiv u našem načinu rada jer u interijerima često koristimo antikvitete, prototipe i umjetnost koju treba skupljati kada se za to ukaže prilika. A onda čekate prigodu kad će neki od tih komada zablistati u budućem interijeru. To je veliko ulaganje, ali i jedini način da imate «prave komade» kad zatreba”, zaključuje Saša.

Franić Šekoranja studio
Dean Franić i Saša Šekoranja
Franić Šekoranja studio

Foto: Sanja Tušek

Preporuka

Zatvori