Kako je stara crkva pretvorena u moderan prostor za život – zavirite u dom impresivne arhitekture
Kako je stara crkva pretvorena u moderan prostor za život – zavirite u dom impresivne arhitekture

Kako je stara crkva pretvorena u moderan prostor za život – zavirite u dom impresivne arhitekture

Često pišemo o interijerima koji nam zapnu za oko, što zbog uređenja, što zbog arhitekture. I sami tragamo često za inspiracijom kako dom pretvoriti u ugodnu oazu. Ipak, u njemu provodimo dosta vremena, pa nam je vrlo važno prilagoditi interijer svom ukusu i svojim svakodnevnim ritualima.

Ovoga puta zapeo nam je za oko španjolski dom koji je nekada bio, ni više ni manje nego crkva. Dom je to grafičkog dizajnera, fotografa i umjetnik koji je staru baroknu crkvu iz 16. stoljeća u Bilbau samostalno uredio i pretvorio u moderan dom, ali sa sakralnim elementima.

Dom umjetnika koji osvaja arhitekturom

Umjetničkog imena, Tas Careaga Irazabal sam za sebe kaže kako je uvijek imao znatiželjan i ustrajan stav prema životu te da se uvijek tjerao da bude nešto više, da pronađe nešto drugo. Život ga nije mazio, no pronašao je svoj put i svoju ljubav pretočio u umjetnost. Sa svojom ljubimicom, psom Tolom s jedne strane, ljubavlju prema skateboardu s druge i fotoaparatom u ruci, započe je prekrasno putovanje te pokrenuo TasLab, studio za multimedijski dizajn i oglašavanje.

Spoj sakralnog i modernog

S vremenom je pronašao i lokaciju za život koja je odraz njegove umjetničke crte, a koja savršeno spaja tradicionalno, sakralno i moderno. Mala crkva prije nekoliko godina postala je osebujan moderan dom u kojem se sljubljuje priroda i povijest koja je ostala sačuvana u zidovima. Možda vam na prvi spomen crkve pada na pamet hladan i tamni prostor, međutim Tas je uspio u interijer prenijeti toplinu i svu kreativnost modernog dizajna.

Odličan raspored prostorija

Prizemlje je zamišljeno kao open space prostor s kuhinjom, blagovaonom i dnevnim boravkom. Tas se vješto potrudio sačuvati dio povijesti pa je u apsidi, gdje je nekada bio smješten oltar, sada kuhinja s otokom. Prostrano prizemlje nastavlja se kroz blagovaonu i dnevni boravak koji je suptilno povezan s eksterijerom. Staklena klizna vrata daju prostoru veliku količinu prirodne svjetlosti, a zalasci sunca izgledaju nestvarno.

Ispred se nalazi i terasa koja je okružena prirodom, a samim time stvorena je za uživanje u kavi ili omiljenom napitku.

Detalji, umjetnine i povijest

Interijer krasi zbirka umjetnina, a spoj poda od mikrocementa, drvenih pregrada i betonskih zidova – sve zajedno u koheziji stvara topao i ugodan prostor. Stepenice iz prizemlja vode u potkrovlje gdje je smještena spavaća soba, kao i studio za rad iz kojeg imate pogled na prizemlje. Sve u svemu, ovaj je dom pomno osmišljen, a prostor kvalitetno iskorišten. Miješanjem modernih umjetnina, rustikalnih i vintage detalja sa sakralnom arhitekturom Tas je stvorio impresivan prostor koji kao da zove na opuštanje i uživanje u trenutku.

Foto: Instagram (@tascareaga)

Učitati još
Zatvori