Zavirite u preuređeni stari građanski stan u Zagrebu koji oduzima dah

Zavirite u preuređeni stari građanski
stan u Zagrebu koji oduzima dah

Derutni starograđanski stan u centru Zagreba zahvaljujući timu dizajnerice Mirjane Mikulec doživio je temeljitu preobrazbu nakon koje je postao funkcionalna i skladna stilska cjelina, potpuno prilagođena potrebama i suvremenom načinu života četveročlane obitelji.

Vrhunska elegancija i modernizirana klasika u starom građanskom stanu

U prostranom interijeru od 170 četvornih metara ništa nije mijenjano godinama – podovi i zidovi bili su posve zapušteni i dotrajali, a raspored, kao što to često biva u građanskim stanovima građenim početkom prošlog stoljeća, posve nefunkcionalan. Trebalo je objediniti socijalnu zonu, kao i privatnu kako bi se dobile dvije funkcionalne cjeline u interijeru.

Stan se nakon adaptacije, rušenja dijela zidova i prenamjene nekih prostorija, sastoji od velike prostrane kuhinje i blagovanja koje su povezane velikim dvokrilnim vratima s dnevnim boravkom te tri spavaće sobe – glavne, roditeljske te dvije dječje. Velika površina dala je mogućnost da se u interijeru osmisle i četiri manje kupaonice te ulazni prostor iskoristi za praktične sadržaje poput garderobe, vešeraja i skladišnog prostora.

Spoj klasike i modernog

Stan je zamišljen kao suvremena interpretacija klasičnog stila kombiniranog s modernim elementima i detaljima, pa tako zidovima dominiraju trendi štukature, efektne zidne i stropne dekoracije koje su nedavno doživjele svoj veliki povratak u interijere.

“Pored štukatura, koje su idealni ukrasi za stanove s visokim stropovima te čine poveznicu s vremenom nastanaka interijera, tu su i modernizirani klasični elementi poput namještaja presvučenog baršunom te nadzavjese od istog materijala, kreveti s visokim i naglašenim tapeciranim uzglavljima, električni kamin, samostojeća kada u jednoj od kupaonica i mnogi drugi”, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec dodajući kako je većina namještaja u stanu rađena po mjeri.

Tako se maksimalno iskoristio prostor u stanu te se lakše prilagodio dizajnu i rasporedu u prostorijama u kojima prevladavaju neutralni tonovi sive, bijele i bež uz dodatke tamnozelene koja je nadolazeći trend kada su boje u pitanju. Pored šumske tamnozelene, tu su i akcenti u smeđim, nježno ružičastima, crnim nijansama te zlatni, srebrni i bakreni premazi.

“Neutralna baza ovdje je zahtijevala elemente koji će osvježiti prostor te stvoriti veći dojam glamura i elegancije, pa smo se odlučili za pastelne nijanse te sjajne površine kao i zanimljive detalje. Velika površina svih prostorija kao i visoki stropovi omogućili su unošenje svih ovih komponenti, a da prostor ne izgleda zagušeno”, objašnjava dizajnerica, zadovoljna i činjenicom da su visoki stropovi omogućili da se stavi poseban naglasak na rasvjetu i da se u svakom prostoru omogući unošenje funkcionalnih kao i ambijentalnih rasvjetnih tijela, idealnih u stvaranju željene atmosfere.

Postignuta je skladna cjelina s detaljima koji čine razliku

Veličina prostora omogućila je također da prostor bude skladna cjelina, ali istovremeno da svaka prostorija priča neku svoju priču. To se prije svega odnosi na kupaonice i toalet, u kojima su korišteni posve moderni, vintage i klasični elementi.

Poveznica spavaćim sobama je dašak romantike unesen prije svega tapetama s cvjetnim uzorcima. U glavnoj spavaonici tapete su originalno iskorištene kao poluzid koji dijeli spavaći od garderobnog dijela – s jedne strane na njega je naslonjen ležaj, a s druge ugradbeni ormari. Spavaća soba tako je dobila veći dojam urednosti, prozračnosti i prirodne svjetlosti.

Dizajnerica ne skriva svoje zadovoljstvo zbog konačnog izgleda kuhinje – kvadratura od 20 četvornih metara pružila je mogućnost velikog kuhinjskog otoka, kao i blagovaoničkog stola za osam osoba te smještanje posuđa i namirnica u ormar koji se prostire dužinom cijelog jednog zida.

“Ovdje smo imali priliku odustati od uobičajenog koncepta visećih zidnih ormarića kao i keramičkih zidnih obloga te staviti iznad dijela gdje su smješteni kuhalo i sudoper veliku ploču od laminama s imitacijom mramora”, opisuje dizajnerica prostoriju u kojoj pažnju plijene i visilice neobičnog zakrivljenog oblika Toma Dixona iznad blagovaoničkog stola. U skladu s trendovima, ova prostorija u cijelosti je obložena parketom, kao i sve prostorije u stanu, osim kupaonica, u kojima podove krasi keramika.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori