Stan na Vrbanima po mjeri modernog čovjeka

Stan na Vrbanima po mjeri modernog čovjeka

Tim Arhitektonskog studija Križnjak se prilikom realizacije projekta adaptacije i uređenja stana u zagrebačkom naselju Vrbani držao svojih osnovnih premisa koje implementiraju pri radu na svakom projektu.

Vizualni identitet stana odgovara profilu vlasnika – radi se o uspješnom poslovnom čovjeku, s poslom zbog kojeg dobar dio vremena provodi na službenim putovanjima. S čestih putovanja voli donijeti različite suvenire, kako one tipične, tako i one neobične, među kojima se ističu boce s pijeskom iz dvadeset pustinja koje je imao priliku obići diljem svijeta. 

Dnevni boravak i kuhinja

Tlocrtna organizacija odražava jasnu funkcionalnu podjelu životnog prostora na dvije zone: intimni trakt spavaće sobe, garderobe i kupaonice s internim hodnikom te veliku „open space“ cjelinu dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja. Velika ostakljena klizna stijena povezuje dnevnu zonu s prostranom terasom orijentiranom na jug, koja postaje sastavni dio stambenog prostora.

Jezgru stana čini kuhinja u L-obliku, s kuhinjskim otokom čija velika površina služi kao blagovaonski stol. Ovakva organizacija ne iznenađuje s obzirom na to da vlasnik stana voli kuhati kad god ima priliku za to. Kuhinjski elementi i ormarići precizno su projektirani za njegove potrebe te se nastojalo iskoristiti sav raspoloživi prostor. Tako su kliznim vratima iza sudopera skrivene police za različite egzotične začine koje vlasnik dodaje svojim jelima, dok elegantna izduljena niša s policama daje koristan prostor za knjige, kuharice, boce i suvenire. 

Dnevni boravak funkcionira kao mikro-zona za privatni odmor i druženje s gostima. Velika kutna sofa smještena je tako da omogućuje vizualni kontakt s kuhinjom i terasom. S druge strane ugrađene su zidne police detaljno projektirane i izrađene za vlasnika stana, gdje su smještene knjige, časopisi i suveniri. Idealnu kombinaciju kompletiraju udobna fotelja, dizajnerska podna lampa i veliki prozor okrenut prema istoku.

Spavaća soba i kupaonica

Zid koji dijeli dnevni prostor od intimnog dijela stana perforiraju dva prolaza u interni hodnik, čime je postignuta igra planova i ploha. Cijela površina tretirana je dekorativnim zidnim premazima s izgledom natur betona. Na taj način naglašena je posebnost spavaćeg trakta u odnosu na dnevnu „open space“ zonu.

Nijanse iz boravka nastavljaju se i u spavaćoj sobi, pa tako prevladavaju siva, crna i bijela boja uz detalje od drvnog dekora. Osim iz hodnika, u kupaonicu se pristupa i iz spavaće sobe zasebnom vezom kroz prolazni, „walk-through“ ormar. U kupaonici je posebna pažnja posvećena dobroj osvijetljenosti. Kako bi prostor bio ugodniji, projektanti su se u dogovoru s klijentom odlučili na nešto svjetlije nijanse te tople drvene elemente ormarića i praktične police u niši. Vizualnom proširenju prostora pridonosi velika površina zrcalnih fronti uvučenih ormarića.

U stanu u kojem svaka polica priča neku priču i doživljaj te gdje je svaki element pomno biran i projektiran, bitno je ostvariti dobru komunikaciju između klijenta i projektanta. Od samog početka procesa projektiranja, odnos između vlasnika stana i tima Arhitektonskog studija Križnjak bio je otvoren i prijateljski, a investitor je imao pouzdanje u stručnost arhitekata. Pritom je važno da investitor bude uključen u svaku fazu projekta, jer je na kraju svaki konačni izbor na njemu kao vlasniku stana. U ovom slučaju, dobar ukus klijenta i stručno vodstvo projektantskog tima pokazali su se dobitnom kombinacijom. Finalni rezultat je stan u kojem svaki kutak odiše karakterom svog korisnika te prenosi doživljaje i stil života suvremenog poslovnog muškarca.

O Arhitektonskom studiju Križnjak

Arhitektonski studio Križnjak čini tim arhitekata i dizajnera sa 17-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima za svoj rad. Iza sebe imaju velik broj realizacija u projektima poslovne, stambene, javne i turističke namjene te uređenja interijera. Cjelovit i individualan pristup karakterizira rad ureda koji klijentima nudi široku paletu usluga: pripremu kompletne dokumentacije, ishođenje dozvola, idejne, glavne i izvedbene projekte te nadzor u izvođenju radova. Projekti poput stambenih zgrada, obiteljskih kuća, sakralnih i industrijskih objekata te zanimljivih interijera stambenih i poslovnih prostora samo su dio opusa Arhitektonskog studija Križnjak. Osnivači su i voditelji sekcije za interijer pri Društvu arhitekata Zagreb. Od dosadašnjih nagrada i priznanja vrijedi istaknuti međunarodnu nagradu za najbolju sakralnu građevinu za crkvu svetog Luke evanđelista u Travnom, koja je na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni uvrštena među 5 najboljih građevina svijeta u kategoriji javnih i komunalnih zgrada. Niz je nastavljen recentnom međunarodnom nagradom BIG SEE Interior Design Award dodijeljenom u Ljubljani, za projekt preuređenja lobbyja poslovnog tornja Zagrebtower.

Arhitektonski studio Križnjak iza sebe ima niz realizacija stambenih i poslovnih zgrada, kuća i interijera, a ovaj put predstavljaju neke od svojih recentnih projekata koji su već pokazali kao atraktivne realizacije. Pratite ih na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu.

Foto: Saša Ćetković

Učitati još
Zatvori