‘Box room’ – malu spavaću sobu moguće je vizualno povećati jednostavnim trikovima
‘Box room’ – malu spavaću sobu moguće je vizualno povećati jednostavnim trikovima

‘Box room’ – malu spavaću sobu moguće je vizualno povećati jednostavnim trikovima

U brojnim stanovima i kućama postoji jedna soba manja od drugih, a odluka često padne na to da upravo ona postane spavaća soba. Naime, kada su u pitanju dnevni boravak, kuhinja i kupaonica, uvijek volimo imati malo više prostora kako bismo se osjećali komforno. Tada odluka pada na to da spavaća soba bude ona u kojoj je tek krevet i eventualno ormar.

Međutim, to ne mora značiti kako ta prostorija treba biti najjednostavnije uređena, bez nekih pretjeranih zahvata. Štoviše, dizajneri interijera male spavaće sobe od milja zovu box room. Upravo one su posljednjih nekoliko godina postale apsolutni hit kada je dizajn u pitanju. Naime, čak i ako je prostor manji ne postoje ograničenja kada je kreativnost u pitanju. Dovoljno je držati se nekih pravila, a dizajneri su složni u tome koji trendovi prevladavaju kada su u pitanju box room prostorije.

Boje su dobrodošle

Iako se često može čuti kako je bijela ona koja će vizualno povećati prostor, svaki dizajner interijera složit će se kako se boja ne bi trebala izbjegavati niti u najmanjim prostorima. Pogotovo se ne treba suzdržavati od tamnih i intenzivnijih boja. Tamnoplava, siva ili pak toplija zelena samo su neke od boja koje će se savršeno uklopiti u box room. Kontrast koji se može uvesti svjetlijim krevetom i noćnim ormarićima savršeno će zaokružiti prostoriju koja neće izgledati nimalo manje. A savršeno će odražavati karakter svake osobe.

Još jedan trik kojim se dizajneri koriste kada treba vizualno povećati prostor su ogledala. Strateški smješteno ogledalo reflektirat će svjetlost u prostoriji I time joj dati dojam dubine.

Namještaj koji prati linije sobe

Koliko god mala spavaća soba bila, pametnim se rješenjima uvijek može dobiti prostor za odlaganje. Ovdje će najbolji saveznik uvijek biti namještaj izrađen po mjeri. Potrebno je iskoristiti svaki centimetar sobe, tako da se ne smiju zanemariti niti područja iznad vrata ili pak ispod prozora koja uz manje intervencije mogu postati savršena mjesta za odlaganje.

Bogati uzorci

Kako i nešto intenzivnijih boja, ne treba se bojati niti nešto ‘težih’ uzoraka. U posljednje vrijeme veliki su hit šarena uzglavlja kreveta koja će podići cijelu prostoriju. Kada je krevet u pitanju, također je dobro razmišljati o box krevetima koji u sebi imaju prostor za odlaganje, što će uvelike pomoći u organizaciji prostora. Šarene tapete također nisu zabranjene, njima je moguće naglasiti jedan zid i unijeti život u prostoriju, bez obzira na njenu veličinu.

Stoga, bez obzira na to koji stil uređenja preferirali, veličinom mala spavaća soba nikako ne bi trebala biti tek prostorija u kojoj je smješten krevet. Slobodno se igrajte s uzorcima, ali i razmišljajte o ulaganju u savršeno uklopljene komade namještaja koji će trajati dugi niz godina.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori