Šarena terasa na Trešnjevci koja je puna ljetnih događanja

Šarena terasa na Trešnjevci koja je
puna ljetnih događanja

Šarena terasa coffee shopa Karibu Kaaawa

Terasa specialty coffee shopa o kojem smo vam pisali, Karibu Kaaawe – Karibu livadica sred Trešnjevke, prkosi svim ustaljenim predodžbama hortikulture i komercijalne krajobrazne arhitekture. Ona je drugačija, prirodna i složena. Poštuje raznolikost biljnog i životinjskog svijeta i ciklus njegovoga života. Ona želi biti puna, kao što je pun i život, bez ograničenja i ustaljenih normi, slobodna i nesputana u svom rastu pa makar on bio i u jednoj maloj betonskoj ili limenoj tegli. Livada je livada, njezin duh nije ograničen.

Dizajn ovog eksterijera je napravljen u suradnji s OPG Paven-Dugac iz Istre. Iz ove suradnje nastao je i ljetni napitak „Paven napitak“ od bazge i mente (menta se uzgaja na Karibu terasi), a koji se može kušati u Karibu coffee shopu.

Zelena oaza na gradskom asfaltu

Na terasi Karibu Kaaawe pokušao se dobiti ugođaj prirodnog okruženja, livade koja cvate i koja svojim travama sakuplja svijetlost i kapljice rose te pruža utočište brojnim sitnim životinjama koje su istisnute iz grada, poput leptira. Ograničenje zemljane sadne podloge nije bilo prepreka, naprotiv, sadnjom u korita i tegle želio se razbiti uobičajeni obrazac da živa podloga livade ne može biti bilo gdje oko nas, pa i sred trešnjevačkog asfalta.

Ujedno se željelo svratiti pozornost na problematičnost monokulturnih travnjaka u kojima se uzgaja jedna vrsta trave, a sve ostale trave i biljke potiskuje i time sakate i pojednostavljuju prirodni lanci preživljavanje. Pozornost se je željela svratiti i na štetnost neprestane košnje kojom se trave sakate u njihovom rasplodnom ciklusu jer im se nikada ne dozvoljava da procvjetaju i sazriju te se na prirodan način zasiju.

Ljetna događanja na terasi

Na terasi se u cijelom ljetnom razdoblju događaju različita ljetna događanja i organiziraju pop-up storeovi. Prvi pop-up store okupio je dizajnerice s Trešnjevke (Mnema, Mica Torbica, HOI i Voona) koje su prezentirale odjeću, nakit i torbe koje izrađuju.

Drugi po redu pop-up store nastao je u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn. Škola je već surađivala s Karibu Kaaawom u uređenju interijera. Cilj ovog konkretnog događanja je Povezivanje škole i poslovnog sektora te se omogućava veća vidljivost radova učenika i škole. Učenici su izložili svoje radove, poput grafika, slika, keramike, tapiserija, torbi, skluptura. Svi radovi su unikatni i porede svoje umjetničke svrhe, predstavljaju i praktične predmete u svakodnevnom životu i stanovanju.

Ova mala zelena oaza čeka vas u Ozaljskoj 34, a na Facebooku coffee shopa pratite raspored događanja.

Foto: Karibu Kaaawa

Učitati još
Zatvori