Besprijekorno dizajniran apartman od 40 kvadrata u Rovinju
Besprijekorno dizajniran apartman od 40 kvadrata u Rovinju

Besprijekorno dizajniran apartman od
40 kvadrata u Rovinju

Dizajner i glazbenik Matteo Cetinski već se nekoliko godina uspješno fokusirao na interijere u Istri gdje njegova tvrtka kupcima koji žele kupiti nekretninu nudi kompletnu uslugu ‘ključ u ruke’. Oni će za vas pronaći idealan stan, pomoći pri kupoprodaji istog te obaviti kompletnu adaptaciju i detaljno uređenje interijera. Ukoliko nekretninu kasnije želite iznajmljivati turistima preko ljetnih mjeseci, Matteov studio i za to nudi kompletnu uslugu, od oglašavanja na Airbnb-u i Booking.com-u, dočekivanja gostiju do čišćenja.

Dizajn s potpisom Mattea Cetinskog

“Cilj nam je da se klijenti koji su zainteresirani za kupnju i uređenje nekretnine u Istri osjećaju u sigurnim rukama. To je naročito bitno strancima koji fizički ne mogu biti prisutni kako bi vodili brigu o svemu. Mi smo im u stanju ponuditi kompletnu uslugu, na njima je samo da uživaju kad dođu na odmor u svoj stan i da ubiru zaradu od najma ako im je to cilj”, kaže Matteo. Među stranim klijentima ima najviše Beograđana, Engleza, Amerikanaca i Talijana.

Osim za svoje klijente, Matteov studio uređuje i vlastite nekretnine koje kasnije nudi u kratkoročni najam i/ili prodaju. “Uređivanje vlastitih stanova je naravno puno jednostavnije jer mogu raditi što god zamislim. Upravo je tako nastao i SALT“, dodaje.

Mediteran kao glavna inspiracija

Inspiracija za ovaj projekt bila je morska sol. “Apartman se zove SALT i oko te ideje se zavrtila cijela priča s uređenjem. Željeli smo da svi drveni detalji budu boje drveta koje nalazimo na plažama nakon što su ga more i sol prirodno izbijelili. Ostali detalji dolaze iz raznih dijelova Mediterana. Mediteran je moja glavna inspiracija za interijere koje radimo na obali pa radi toga najčešće koristimo predmete tipične za Grčku, Italiju, Francusku pa sve do Maroka. Većinu kupujem osobno na proputovanjima tim krajevima”, priča Matteo.

Izazov kod ovog uređenja bio je stvoriti predominantno bijeli interijer, a da pri tome on ostane udoban i topao. “Najčešće bijeli interijeri zrače minimalizmom pa lako izgube na toplini. Uvijek se našalim na račun arhitekata jer upravo oni većinom upadnu u tu klopku dizajna koji naprosto u praksi nije ugodan. Ja volim reći da je to dizajn radi dizajna, a meni je čovjek uvijek centar svega. Dizajn je u funkciji čovjeka, a ne obratno.” Matteova krilatica je “Good design is obvious, great design is trasparent” od Joea Sparana.

Apartman SALT u Rovinju

Iako ima samo 40m2, SALT se proteže na dvije etaže. Na prvoj je otvoren prostor gdje je dnevni boravak, blagovaona i kuhinja. Stepenice nas vode na drugu etažu gdje se nalaze spavaća soba i kupaonica. U dnevnom boravku dominira bijela udobna sofa kupljena u trgovini Maison Du Monde. Stolić je napravljen sastavljanjem tri panja koje je Matteo našao na plaži, a koji su prefarbani u bijelu boju. Pored sofe su položena originalna stara sjenila koja su bila na prozorima stana, a sada služe kao originalna dekoracija na zidu.

U blagovaoni se nalazi stari restaurirani rovinjski stol sa dvije stolice. “Te dvije stolice su također iz ovog podneblja. Na takvim stolicama su obično ribari sjedili ispred kuća i čistili mreže. Mi smo ih samo izbrusili i ostavili ostatke originalne boje te smo ih zaštitili pčelinjim voskom”, pojašnjava Matteo.

Kuhinja je rađena po narudžbi, a napravio ju je Matteov stolar od povjerenja. “Arsen i ja radimo zajedno sve moje projekte. Kad u ovom poslu nađete dobrog stolara, ne puštate ga (smijeh)”, kaže.

Spavaćom sobom dominiraju prozračni bijeli lusteri od bijele tkanine koji se prepliću sa starim gredama. Na krevetu je centralni akcent sobe. “To je prekrivač iz Maroka u kojeg sam se naprosto zaljubio. Trenutno me ‘pere’ opsesija s tim pokrivačima pa ih često ponavljam i u drugim interijerima koje radim.”

Tu je i Matteov kolaž ‘Kate Moss’ pored kojeg je položen suhi list palme. “Sve slike i većinu detalja sam izradio sam za vrijeme izolacije. Bila mi je to terapija za živce, a sada mi itekako dobro dođu. Svako zlo za neko dobro.”

U produžetku se nalazi garderobni dio, a pored njega je kupaonica kojim dominiraju heksagonalne crne pločice. Tuš je zidani. Od dekoracija tu su dvije vintage fotografije glumice Sophije Loren. “Smatram ju klasičnom mediteranskom ljepotom pa se zato i ona tu našla. Volim kad na zid kupaonice mogu povješati poneku sliku.”

Matteov dizajn možete pratiti na Instagramu @matteo.cetinski.design i na web stranici www.matteocetinski.com. Apartman pronađite na AirBnb-u.

Foto: Apartman SALT

Učitati još
Zatvori