Razgovarali smo s Natašom Ninić čija je predivna keramika ovih dana izložena u Interi

Razgovarali smo s Natašom Ninić čija je predivna keramika ovih dana izložena u Interi

Natasa-ninic_2

Nataša Ninić hrvatska je umjetnica i dizajnerica čiju keramiku jednostavno obožavamo. Bavi se izradom raznih funkcionalnih i suvremenih objekata od gline, stakla, drveta i raznih kombinacija drugih materijala iz prirode. Neki od njezinih keramičkih radova trenutno su izloženi u Interi gdje se savršeno slažu s ostatkom interijera. Našli smo se ondje i porazgovarali o umjetnosti, stvaranju i inspiraciji.

  • Koliko je nestabilna godina iza nas utjecala na Vaš rad i inspiraciju?

Daleko više vremena provodila sam u prirodi, moje poimanje vremena ojačalo je u smislu da tamo u tišini i ljepoti možete udahnuti drugačije raspoloženje. U prirodi ste nekako otvoreni. Sačuvane trenutke prenosim na glinu, a pri tom mislim na teksture, oblike, boje čak i mirise.
Iskoristila sam i ovo vrijeme u prošloj godini, te vrijedno radila na izradi web stranice i web shopa. Također, pokrenula sam novu seriju manjih ručno izrađenih uporabnih predmeta poput šalica, od kojih je svaka ručno oslikana.

Natasa-ninic_7
  • Studio vam je stradao u potresu no rekli ste da Vas to nije omelo u daljnjem radu?

Rješenje svakako nije bilo prestati s radom. Mišljenja sam da rad i stvaranje mogu samo pomoći, meni je važan kontinuitet. S obzirom na to da sam ostala bez prostora nastavila sam s radom u tvornici van Zagreba gdje su mi divni ljudi izašli u susret. No i dalje sam u potrazi za adekvatnim prostorom.

Natasa-ninic_4
  • Konstantno istražujete i kombinirate materijale, na čemu trenutno radite?

Ispitujem materijale kao što su sitne čestice prirodnih materija, biljke, oksidi, engobe, te različite glazure… Nekako u procesu kada pokušavam postići senzualnost i taktilnost trudim se nadilaziti klasično određivanje samih radova. Naime, želja mi je pronaći vlastitu oblikovnu sferu, a da pri tome ne težim funkcionalnosti uporabnih predmeta.

Natasa-ninic_6
  • Gdje crpite inspiraciju?

Kako sam već i navela gotovo uvijek ili bar u većini to je more. Želim ispuniti glinu onim što me zavede u samoj prirodi, bilo da je to negdje u visinama ili uz samo more, priobalje. Morske spužve su čarolija, škrape.. Također želim navesti da dan i proces stvaranja ne započinjem bez glazbe.

Natasa-ninic_8
  • Svaki vaš proizvod specifičan je jer je jedinstven i s unikatnim karakteristikama, koja vam je misao vodilja kada krećete u proces stvaranja jednog takvog?

Svoje bi radove odredila kako kroz korisne odrednice tako i skulptorske karakteristike, zapravo želim da su rubnog karaktera, pokušavam da obični svakodnevni predmeti poprime svojstva punopravnih umjetničkih oblika.

Natasa-ninic_5
  • Vaše skulpture često su i funkcionalne, pa tako i ove neke koje imamo priliku vidjeti u ovom prostoru?

Slobodno modeliram forme koje izrastaju iz logike, iz samog materijala. Želim prenijeti to da objekti zavise od prirode, da su iz nje proizašle i da bi se tamo mogle i vratiti.

Natasa-ninic_3
  • Kako vam se sviđaju vaše skulpture u prostoru Intere? Planirate li u ovoj godini neke izložbe, ako da, gdje?

Intera je za mene najljepši ovakav prostor u gradu i uživam što su radovi mogli biti izloženi točno onako kako ih i ja sama vidim. Planiram izložbu za ljeto na moru, a kasnije i u Zagrebu, naravno ako nam vrijeme bude išlo na ruku, a nadam se da hoće.

Foto: Sanja Jagatić

Preporuka

Zatvori