Projekt dnevni boravak – kako izabrati savršenu rasvjetu

Projekt dnevni boravak – kako
izabrati savršenu rasvjetu

Dnevni boravak omiljeno je mjesto okupljanja i srce svakog doma. U prošlosti, primarni izvor svjetlosti za osvjetljavanje interijera, ali i stvaranje ugođaja bili su kamini i svijeće. Danas ih koristimo u dekorativne svrhe, a dobra i efektivna rasvjeta sastavni je dio svakog interijera. Pri uređenju doma bitno je obratiti pozornost na dizajn lustera, podnih i zidnih svjetiljki kao i na intenzitet svjetla kod odabira žarulja. Previše svijetla sobu će pretvoriti u ‘hladnu’ prostoriju, pogotovo ako se odlučite na bijelu žarulju s plavkastim tonom. Slabo osvjetljenje pak ostavlja dojam tmurne atmosfere stoga  je rasvjetne efekte bitno uskladiti sa stilom interijera. Rasvjeta se razlikuje po veličini i dizajnu, a s obzirom na materijal od koje je izrađena igra ključnu ulogu u dekoraciji prostora. Dozu inspiracije i savjete kako izabrati savršenu rasvjetu za dom potražite u nastavku.

Rasvjeta kao dekoracija

Danas je teško zamisliti dom bez svjetlosti. S obzirom na to da polako, ali sigurno koračamo prema sve kraćim jesenskim danima, dnevnog svjetla u domovima sve je manje. Osim svijećama, rasvjetu u stanu osigurajte zanimljivim rasvjetnim tijelima neobičnog dizajna koji osim funkcionalne igraju i dekorativnu ulogu. Rasvjeta koju danas možemo kupiti zanimljivija je nego ikad, a ukrašena je materijalima poput stakla, metala, drva, plastike, tkanine i kristala. Interijeri koji su dekorirani u retro i vintage stilu vole materijale i teksture stoga će rasvjeta platnenog dizajna zaokružiti cjelinu. Rustikalni interijeri prepoznatljivi su po visilicama i svjetiljkama pletenog dizajna. Volite li eklektiku i miksanje stilova na strop postavite veliki kristalni luster za dozu luksuza i elegancije. Moderni domovi posebno vole industrijski štih stoga će metalna rasvjeta savršeno upotpuniti ovakav interijer.

Namjena, pozicija i funkcija

Rasvjeta u interijeru ovisi o atmosferi i dojmu kakav želite stvoriti.  Tradicionalna visilica na sredini dnevnog boravka polako se zamjenjuje drugim oblicima rasvjetnih tijela. Popularnost akcentnog svjetla sve je veća za stvaranje efektivnog ambijenta. Ona se koristi kako bi naglasila dekorativne predmete poput slike ili skulpture i privukla pažnju na određeni kutak. Ambijentalna rasvjeta primarno se koristi za stvaranje ugođaja, stoga je često prigušena, a žarulje su žućkastog tona. Lusteri su odlični za velike prostorije jer imaju veliku moć disperzije svjetlosti. Razmislite o ugradnji prekidača kojim možete kontrolirati jačinu svjetla. Niske stropove dekorirajte plafonijerama s visećim kristalima koji će prividno stvoriti osjećaj dubine i visine. ‘Spot’ rasvjeta koja osvjetljava samo željeni dio savršena je za postavljanje unutar ili ispod zidnih polica. Podne lampe zahvalne su jer ih možete premještati po sobi. Osim što definiraju interijer, idealne su za osvjetljavanje tamnih kuteva.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori