Skriven od pogleda: Rajski vrt s bazenom koji gleda na dubrovačke zidine

Skriven od pogleda: Rajski vrt s bazenom
koji gleda na dubrovačke zidine

Ova kuća u Dubrovniku, stara nešto više od 150 godina, nalazi se u neposrednoj blizini gradskih zidina, na predjelu Ploče. Svega nekoliko koraka udaljena je od turističkih atrakcija kao što su Žičara i kupalište Banje, kao i muzeja, galerija i vrhunske gastronoske ponude. Pred nekoliko godina u potpunosti je renovirana i prenamjenjena u apartmane za iznajmljivanje.

Nakon raznih kombinacija, prijedloga i sugestija profesionalaca, bliskih članova naše obitelji, odlučili smo objekt preurediti u 3 zasebne, komfornne stambene jedinice od kojih će svaka imati zaseban ulaz i vanjski prostor, kao i zajedničke prostore koji će gosti, poštivajući jedni druge, moći dijeliti. Obzirom na to da je kuća izvana morala ostati u svojim gabaritima i ništa se na fasadi nije moglo mijenjati, morali smo se prilagoditi prostoru kojeg imamo i pokušati ga iskoristiti najbolje što možemo. Uvijek nam je na pameti bila ona mudra i bezvremenska izjava: Manje je više!, ispričala nam je vlasnica Ivona Michl.

Sunce, More i Nebo

Do prve sezone 2016. godine, gospođa Ivona i njen suprug uspjeli su osposobiti i opremiti apartmane koje su nazvali Sunce i More. Shodno imenima, uredili su ih u žutim i modrim tonovima. Obzirom na to da je suprug dugogodišnji pomorac, koji se razumije u sve i svašta, nije mu bio problem moje zamisli provesti u djelo. Našlo se tu i starih vesala, pomorskih instrumenata, obiteljskih  fotografija i uspomena, nautičkih karata, oslikanih greda i dasaka iz brodogradilišta, kaže gospođa Michl. Godinu dana kasnije, u ljeto 2017., tavanski prostor preuređen je u treći apatman koji su nazvali Nebo. Obilježili su ga sivo-plavi tonovi u kombinaciji s bijelim, te vrlo jednostavno i minimalističko uređenje.

Apartmani Sunce i More sastoje se od 2 dvokrevetne spavaće sobe s komfornom kupaonicom, dnevnim boravkom i u potpunosti opremljenom kuhinjom i zasebnim WC-om, dok je u Nebu jedna spavaća soba s bračnim krevetom i prostranom kupaonicom te komforna kuhinja. Sjedeća garnitura u dnevnom boravku jednostavno se može transformirati u još dva udobna  ležaja.

Sav namještaj ručno je izrađen po mjeri i prilagođen je prostoru. Zavjese, ukrasne jastuke, kao i sve ostale detalje i dekoracije, vlasnici su šili i izradili sami. Godinama su prikupljali s otpada Thonetove stolice, odbačene okvire, prozorska sjenila od kojih su neki postali uzglavlja za krevete, neki ogledalo, a neki mjesto za vješanje reklamnih materijala. Ideja uvijek ima, ali vrlo je bitno da imate suradnika koji to zna i želi provesti u djelo. Najčešće je to bio moj suprug, ali i mnogi vrijedni majstori koje sam danima molila, uvjeravala i objašnjavala im kako bi to trebalo izgledati.

Mjesto za odmor iz snova

Zadnji je na red došao okoliš i vrt s bazenom, koji je cijelu priču zaokružio u jednu cjelinu. Naime, u vrtu iza kuće smješten je infinity bazen koji je na raspolaganju gostima svih apartmana od izlaska do zalaska sunca. U nevjerojatnoj tišini i prirodnoj sjeni stabla stare košćele i badema, s pogledom na dubrovačke zidine i Lokrum, gosti doma nose nezaboravne uspomene i rado se ovdje vraćaju.

Puno puta sam od naših gostiju doživjela uzdah divljenja kad su na krevetu uočili bijelu posteljinu s ručno izrađenom čipkom koju su plele ili vezle moje dvije none i mama. Od samih početaka svu robu, posteljinu i ručnike peremo i održavamo sami, jer samo tako možemo biti sigurni da će gosta dočekati onako čisto i uredno kao što bi i mi htjeli da nam bude kad negdje otputujemo. Kad malo bolje promislite i odlučite svoj godišnji odmor provesti u Dubrovniku, što vam treba osim toplog SUNCA, mirnog MORA i vedrog NEBA?, zaključuje vlasnica.

U nastavku zavirite u njihov interijer i eksterijer, a sve dodatne informacije pronađite ovdje.

Foto: Ivona Michl

Učitati još
Zatvori