Elementi uređenja interijera koji će vas povezati s prirodom
Elementi uređenja interijera koji će vas povezati s prirodom

Elementi uređenja interijera koji će
vas povezati s prirodom

Svake godine novi trendovi nađu se u centru pozornosti kad su interijeri u pitanju. Od eklektičnog stila punog boja, pa sve do dizajna koji je obilježio 70-e godine prošlog stoljeća, u posljednje vrijeme dominira nekoliko stilova. Sada se u tom društvu pronašao i stil koji nas na neki način spaja s prirodom. Riječ je o uređenju kojim dominiraju prirodni materijali i boje koje smiruju te stvaraju oazu koja će nas opustiti nakon dugog dana.

Ovdje se ne radi samo o unošenju nekoliko biljaka koje će podići prostor, već o korištenju prirodnih materijala koji se međusobno kombiniraju u svim dijelovima interijera. Takav će prostor uvijek djelovati umirujuće i osvježavajuće, pogotovo kada se sve više oslanjamo na neke prirodne resurse. Ovaj prirodni efekt u prostoru moguće je postići u nekoliko jednostavnih koraka.

Prirodni materijali

I dok je, primjerice, drvo uvijek bilo rezervirano za parkete koji su i dalje jedan od najkvalitetnijih materijala, sada se drvo koristi u mnogo više elemenata u prostoru. Od fotelja čiji je okvir od prirodnog drva, pa sve do masivnog namještaja od kvalitetnog drva. Drvo se tada kombinira s prirodnim, pomalo ‘sirovim’ tekstilima poput lana.

Neutralne boje

Ono što definira prostoriju su svakako boje koje se koriste. Kada je u pitanju uređenje inspirirano prirodom, koriste se neutralne boje, bez velikih akcenata. Upravo one imaju umirujući efekt koji će nas približiti tom osjećaju da se nalazimo u prirodi. Zelena, bež, ili smeđa, sad su u svom najneutralnijem izdanju, bez da nam skreću pažnju.

Cigla kao trend koji se vratio

Neko je vrijeme u interijerima velik trend bio stavljanje naglaska na jedan zid, i to tako što je imao pomalo nedovršeni štih. Riječ je bila najčešće o imitaciji cigle, koja se često koristila i u industrijskom stilu uređenja. Sada također možete jedan zid naglasiti ovom tehnikom koja će prostoriji dati taj prirodni izgled. Možete se poigrati i tako da tek jedan komad zida obradite ovom tehnikom.

Biljke i dnevno svjetlo

Biljke u interijerima već neko su vrijeme način kako donijeti prirodu u zatvorene prostore. Uz same biljke, važno je da one imaju i izvor prirodne svjetlosti, a upravo je ta kombinacija i jedna od osnova prirodnog stila kojeg želimo prenijeti u svoj životni prostor.

Održivost u svakoj prostoriji

Green living je nešto čemu sve više težimo, a ovaj se način života može postići i naizgled malim elementima u prostoru. Predmeti od recikliranih materijala, tekstili od čistog pamuka, ili pak manji komadi namještaja u rustikalnom stilu od punog drva, sve to su mali koraci u povezivanju s prirodom koje jednostavno možete uklopiti u svoj dom.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori