Prekrasni vertikalni vrtovi Patricka Blanca osvojili su Instagram

Prekrasni vertikalni vrtovi Patricka
Blanca osvojili su Instagram


@art_spotlight

Vertikalni vrtovi Patricka Blanca

Patrick Blanc francuski je botaničar, rođen 3. lipnja 1953. u Parizu i radi u Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, gdje se specijalizirao za biljke iz tropskih šuma. On je suvremeni inovator zelenog zida, točnije – izumio je moderni okomiti vrt hidroponike, što ga razlikuje od njegovih prethodnika (npr. botanička opeka koju je izumio profesor Stanley Hart White sa Sveučilištu Illinois, 1938.).

Suvremeni patenti Patricka Blanca odgovorni su za modernizaciju i popularizaciju ovakve vrste vrta. Blanc svoj vertikalni vrt opisuje na sljedeći način:

Na nosivi zid ili konstrukciju postavljen je metalni okvir koji podržava PVC ploču debljine 10 milimetara, na koju su vezani dva sloja poliamida debljine 3 milimetra. Ovi slojevi oponašaju mahovinu koja raste na liticama i podupiru korijenje mnogih biljaka. Mreža cijevi kojima upravljaju ventili pruža hranjivu otopinu koja sadrži otopljene minerale potrebne za rast biljaka. Sloj je natopljen kapilarnim djelovanjem hranjivom otopinom, koja gravitacijom teče niz zid. Korijen biljke preuzima potrebne hranjive tvari, a višak vode sakuplja se na dnu zida olukom, prije nego što se ponovno ubrizgava u mrežu cijevi – sustav djeluje u zatvorenom krugu. Biljke su odabrane zbog svoje sposobnosti rasta u određenoj vrsti okoliša i ovisno o dostupnoj svjetlosti.


@art_spotlight

2005. godine, s dovršetkom novog Musée du Quay Branly u Parizu, izrazi kao što su vertikalni vrt i živi zid, koji su do tada bili pitanje botaničara i pejzažnih dizajnera, postali su iznenada popularni u široj javnosti. Uzrok je zapanjujuća fasada muzeja koju je dizajnirao francuski botaničar Patrick Blanc. Njegov prvi veliki projekt vertikalnog vrta dovršen je 1986. na Cité des Sciences et de l’Industrie u Parizu, ali njegov izum nije izazvao veliko zanimanje do 1994., kada je postao vruća tema među vrtlarskim profesionalcima. No, tek 2004. se termin i tema proširila izvan kruga stručnjaka kako bi dosegla širu publiku.

Zbog svojeg izuma i ostvarenja raznih vertikalnih vrtova ovaj botaničar nagrađen je počasnom titulom Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Njegovi vertikalni vrtovi su, osim blagotvornog djelovanja na sve aspekte stanovanja – od građevine pa do samih stanovnika, izuzetno atraktivni i nerijetko promatrače ostavljaju bez daha. A posljednjih godina postali su i posebna tema na društvenim mrežama. Donosimo nekoliko Instagram fotografija, a sami ih možete naći putem hashtaga #patrickblanc…


@donohoedesign

@plantica.ciudadesvivas
@miyuki_yy

@greenteriors

@anlinsh

@mugo_paysage

@rockhoppergd

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori