Franc je novi poslovno-stambeni kompleks koji će uskoro krasiti centar grada
Franc je novi poslovno-stambeni kompleks koji će uskoro krasiti centar grada

Franc je novi poslovno-stambeni kompleks koji
će uskoro krasiti centar grada

Ugledni ured njiric+ arhitekti projektirao je Franc, novi poslovno-stambeni objekt, koji predstavlja Alfa stan grupa, a čija je gradnja nedavno započela uz perivojni Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Francuske Republike, danas najveće javne zelene površine zapadnog dijela Zagreba. Arhitektura Franca podijeljena je u devet samostojećih objekata skladno položenih u donjogradsku strukturu, čime se posljedično otvara do sada nedostupan prostor, aktiviraju novi pravci kretanja prema Reljkovićevoj i Čanićevoj ulici, a u središtu nastaje novi javni prostor trga otvoren za građane.

©Polymachine, *Ovaj video vizualizacija je osnovnog idejnog rješenja projekta Franc te se u elementima može razlikovati od izvedbenog rješenja građevine.

Prostranost i moderna tehnologija

Upravo je doživljaj prostora jedna od ključnih vrijednosti Franca kojim izvana dominiraju otmjeno pročelje i veliki prozori, a interijerom visoki stropovi. Gotovo svaka od 127 stambenih jedinica posjeduje višestranu orijentaciju. Iako je Franc projektiran kao mješoviti poslovno-stambeni kompleks, privatnost stanovanja njegovo je bitno obilježje. Ulazi u stambene dijelove u cijelosti su odvojeni od poslovnih sadržaja, a čak 11 dizala na usluzi je isključivo vlasnicima stanova kako bi s podzemnih parkirnih etaža pristupali svojem stubištu.

Na samom pročelju naglašeni su vertikalnost i ritam, po uzoru na gradske palače kakve se, primjerice, nalaze na Zrinjevcu. Pored osobitoga urbanističkog identiteta, pri izgradnji Franca koristit će se napredne i za okolinu sigurne graditeljske metode, poput jedinstvenog top-down-up načina građenja. Osobitost na hrvatskom tržištu bit će kompletna integracija svih naprednih instalacijskih rješenja i pametne tehnologije u infrastrukturu Franca, a riječ je o tehnološkom sustavu kojim se povećava udobnost i jednostavnost korištenja.

Inovativno rješenje

Arhitekt Hrvoje Njirić (ured njiric+ arhitekti), redoviti profesor na arhitektonskim fakultetima u Splitu i Madridu, ukratko nam je predstavio arhitektonski koncept Franca: “Naše idejno rješenje za ovaj projekt ocijenjeno je najboljim između 11 rješenja na pozivnom natječaju Alfa stan grupe. Prilikom projektiranja bila nam je važna memorija lokacije jer ona iziskuje, prije svega, pristojno urbano ponašanje. Proučavali smo nekadašnji izgled te povijesnu poziciju Rudolfovih vojarni iz 19. stoljeća i taj promjenjivi ritam paviljona s razmakom primijenili na Francu. Podsjetili smo se i na urbanizam kakav se nekoć prakticirao, poput zagrebačkog Oktogona arhitekta Josipa Vancaša, kao primjer aktiviranja bloka javnim prolazima.”

Hrvoje Njirić, Iskra Filipović, Irma Šmuc

Višestrano orijentirani stanovi

“Ovime smo toj lokaciji dali priliku da se ponovno oblikuje, tako što smo prethodno tvorničko tijelo zamijenili sitnijim tkivom i omogućili artikulaciju javnog prostora. Novi javni prostor trga povezuje se s etažom -1 kroz dvorišne atrije iz kojih će se na površinu uzdizati krošnje drveća. Zahvaljujući ovim transparentnim svjetlosnim tunelima, poslovni prostori donje etaže bit će obasjani dnevnim svjetlom. Sličan smo princip upotrijebili u sklopu našega starog projekta proširenja knjižnice fakulteta u Barceloni (2000.), a referencija je i projekt španjolskog ureda Nieto/Sobejano za muzej Joanneum u Grazu (2012.).

Na projektu Franca kao arhitekte najviše nas se dojmio stav investitora kojemu je primarna kvaliteta arhitekture, koja znači i manji broj stanova na katu, a Franc ih ima uglavnom dva, a najviše tri. Stanovi su tipološki različiti i višestrano orijentirani. Površina najmanjeg stana je 49,13 m2, a najvećeg 367,27 m2. Naš pristup karakterizira raznolikost, individualnost i fleksibilnost kojom se budućim stanarima omogućuje da stanove uz stručno vodstvo projektnog tima investitora prilagode vlastitim potrebama. Briga investitora ogleda se i u inicijativi da se redukcijom prometa te sadnjom drvoreda u Čanićevoj ulici doprinese humanoj rekonstrukciji gradskog ambijenta.”

Dodatni sadržaji

“Promišljeni koncept projektiranja Franca proteže se i na poslovne prostore. Njih smo u cijelosti odvojili od stambene zone, a vidimo ih kao dodatni sadržaj koji olakšava i unaprjeđuje život stanarima. Pritom je riječ o manjim ugostiteljskim i trgovačkim subjektima, zdravstvenim djelatnostima i drugim intelektualnim uslugama. Naglasak je na sadržajima koji ne proizvode nepotrebnu buku, neugodnu mirisnu kulisu, odnosno ne ometaju stanare u miru svakodnevne životne dinamike.”

Inovativna i održiva rješenja

Alfa stan grupa koja predstavlja novi projekt svoju je reputaciju izgradila stambenim projektima u Veslačkoj i Bužanovoj/Štriginoj ulici u Zagrebu, a postojeće iskustvo uzdiže na višu razinu s projektom Franc. Dean Šparavec, predsjednik uprave Alfa stan grupe posebno je istaknuo: “Franc predstavlja naše usmjerenje na gradnju visokokvalitetnih objekata koji se odlikuju inovativnim i održivim rješenjima na duge staze. Kvaliteta je pretpostavka za sigurnost, a ona se proteže cijelim projektom, već od samoga načina građenja. Koristimo top-down-up metodu kao najbolji i najsigurniji način građenja u urbanim sredinama, kojom se kreće od prizemlja te se paralelno grade nadzemne i podzemne etaže.”

“Na svoje projekte gledamo dugoročno, a jedna od garancija sigurnosti koju pružamo jest i vlastita služba održavanja. Naime, Alfa stan F.M. provodi usluge održavanja svih sustava, čišćenje okoliša te se brine o hortikulturi, a putem mobilne aplikacije omogućili smo izravnu i bržu dvosmjernu komunikaciju s domarskom službom putem vlastitog profila.”

Autor vizualizacija idejnog rješenja FRANC: ©Polymachine

Autor video vizualizacije idejnog rješenja FRANCA: ©Polymachine

Autor portreta njiric+ arhitekti: Bosnić+Dorotić

Učitati još
Zatvori