Deset plavih sukulenata koje ćete odmah poželjeti imati

Deset plavih sukulenata koje ćete
odmah poželjeti imati

sukulenti_2

Svi ljubitelji sukulenata upravo dolaze na svoje – izdvojili smo 10 plavih sukulenata koje ćete odmah poželjeti imati. Sukulenti su jako popularni među mnogim biljkoljupcima upravo zbog svoje nezahtjevnosti i predivnog izgleda. Za početak, briga o njima nije najjednostavnija ako ste tip osobe koja stalno mora provjeravati biljke i spadate u kategoriju “oni koji previše brinu”. Sukulenti vole da ih se pomalo zaboravi i da imaju svoj mir, a rast će lijepo i bogato ako ispunite sve preduvjete za njihov pravilan razvoj, a to je dovoljno vode i puno sunca.

Echeveria ‘Blue Bird’

Ovaj sukulent zvjezdastog oblika ima puderasto plave listove s rozim rubovima koji se pojave na jesen i zimu. Većinom ne narastu preveliki pa su idealni za kombiniranje u teglicama s drugim sukulentima. Kao i ostali sukulenti ove vrste lako se uzgaja i ne traži previše pažnje. Potrebno mu je puno svijetla, dobro drenirano tlo kako bi višak vode prolazio kroz teglicu i pravilno zalijevanje. Što se tiče sukulenata oni svi manje-više imaju slične zahtjeve za vodom. U prosjeku svakih desetak dana provjerite dobro starom “metodom prsta” je li zemlja suha, ako je – sukulent zalijte, ako nije – pričekajte da se osuši. Bolje da sukulent ostane bez vode nego da ga se zalije previše. Ovaj sukulent siguran je za kućne ljubimce.

Agave potatorum ‘Butterfly Agave’

Za razliku od ostalih agava ova je nešto manja, pa će se tako uklopiti i u manje vrtove i na balkone. Listovi su joj sivo plavi, a kad procvjeta – žuti i zeleni cvjetovi protežu se na stabljici visoko u zrak. Ovaj sukulent jako sporo raste, a za to mu treba mnogo sunca i ne puno vode. Vrhovi listova su oštri pa mala djeca i kućni ljubimci trebaju pripaziti ako trčkaraju uokolo.

Senecio serpens ‘Blue Chalkstick’

Ovi sukulenti koji podsjećaju na prstiće ne narastu veliki, a cvjetaju bijelim cvjetićima u ljeto i ranu jesen. Djelomično sunčana ili sunčana pozicija im najviše odgovara, a važno je da ih se posadi u dobro drenirano tlo. Ovi sukulenti ne podnose dobro niske temperature tako da ih zimi ili unesite unutra ili prekrijte.

Aloe blue elf

Ovi sivo plavi veliki listovi koji rastu u obliku rozete dobro su poznati stanari puno dvorišta u dalmatinskim predjelima. Ako im odgovara mogu narasti veliki. Cvjetaju u kasnu zimu ili rano proljeće, a nerijetko se dogodi da cvjetaju i u ostatku godine ako im uvjeti odgovaraju. Ovaj sukulent lagan je za brigu jer na njega možete doslovno zaboraviti. Nemojte ga prečesto zalijevati i postavite ga negdje gdje će imati puno sunca.

Echeveria ‘Blue Prince’

Ova Echeveria sa zeleno-plavim listovima najbolje raste na poluosunčanim mjestima ili u svijetlim unutarnjim prostorijama. Kao i većina sukulenata ne podnosi zimu i morate ju zaštiti od smrzavanja. Jednostavna je za održavanje, a obožavaju ju čak i potpuni početnici.

Agave tequilana ‘Blue Agave’

Plava agava je veliki sukulent s velikim sivo plavim listovima, a poznata je po tome da se koristi kao baza za izradu tekile. Kao i ostale agave nije zahtjevna osim kada ju trebate presaditi – tada zbog svojih bodlji može biti poprilično iritantna.

Sedeveria ‘Blue Burrito’

Ovaj sukulent je također vrlo popularan za uzgajanje, a na njegovim plavim listovima često se pojavljuje i roza boja što ga čini još više oku ugodnim. I za ovaj sukulent je izrazito važno da tlo dobro drenirate i osigurate mu sunčevo svijetlo. Nije otrovan pa je idealan za malu djecu i kućne ljubimce.

Mangave ‘Tooth Fairy’

Ovaj predivan sukulent zvjezdastog oblika, plave boje sa žuto narančastim rubovima na svojim “zubima” također može narasti velik pa je idealan za vrt. Nisu zahtjevni, a rastu poprilično brzo.

Corpuscularia lehmannii ‘Ice Plant’

Ovi zanimljivi sukulenti posebni su zbog neobičnog oblika svojih listova, ali i boje jer ponekad doslovno izgledaju kao da su od leda. Nisu otrovni i nemaju oštre listove pa su sigurni za djecu i životinje. Zalijevajte ih svakih deset dana ako se zemlja potpuno osušila.

Pilosocereus azureus ‘Blue Torch Cactus’

Kaktusi su mnogima omiljene biljke jer rastu brzo i visoko ako se pravilno zalijevaju i imaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Jedini problem može nastati pri premještanju ili presađivanju ovih biljaka, ali uz pravilne rukavice i to se može ublažiti. Zalijevajte ih samo kada je tlo potpuno suho, a što im više sunca omogućite to će oni biti raskošniji.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori