Pampas trava je novi hit

Pampas trava je novi hit

Pampas trava je zimzelena trajnica ukrasne trave koju čini zapravo oko 20 vrsta, a porijeklo joj je Južna Amerika i Novi Zeland. Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto zelene boje, a visoke stabljike poput trstike na kojima se nalaze cvatući klasovi nose dugačke plodove bijelih, srebrnastih ili ružičastih sjemenki. Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznate su kao pampas trava, a ime su dobile od španjolske riječi Cortaderia zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova uporaba u vrtu sve rjeđa jer ih je zahtjevno održavati i uzgajati.

Pampas trava kao najljepši egzotičan cvjetni ukras

Naime, sami uzgoj nije težak, no sadite li ju oko kuće, u dvorištu ili vrtu – bitno je znati u što se upuštate. Nemojte biti tako brzi da je posadite samo zato što izgleda dobro. Ona zapravo vrlo brzo raste i može biti prilično velika, pa čak i invazivna. Pampas trava se nalazi na listi invazivnih korova u Kaliforniji i potpuno je zabranjena na Novom Zelandu i na Hawaiima zbog njene sposobnosti da napreduje i preuzima primat u prostoru. Međutim, mnogi ljudi na drugim lokacijama koriste ovu ukrasnu travu s velikim cvjetovima poput pera kako bi ukrasili svoja dvorišta, vrtove i druge površine. Ukrasna pampas trava se može uspješno uzgajati, no morate ju znati kontrolirati.


No, ova biljka jedna je od efektnijih u prostoru i s njom kao dekoracijom nikada nećete pogriješiti. Ako se već nećete upustiti u uzgoj, kupnja buketa ove trave bit će potez dana, ako ne i tjedna. Svojim egzotičnim izgledom odmah će pridonijeti kao najbolji ukras prostora… Pogotovo ako je cvijet u boji. Upravo zbog cvijeta koji izgleda, ili bolje rečeno, podsjeća na pero ptice, u dom unosite ne samo biljni ukras, već pomalo mističan, čak mitološki komad koji će svakoga tko ga ugleda zaintrigirati…

Učitati još
Zatvori