Pachira ili biljka novca je najpopularnija biljka za 2020.

Pachira ili biljka novca je
najpopularnija biljka za 2020.

https://www.instagram.com/p/B8g3oNOFWet/

Biljka „za privlačenje novca“ kako joj popularno tepaju, Pachira aquatica apsolutni je hit u svakom interijeru u 2020. godini. Prema Feng Shuiju ova biljka donosi sreću i dobru energiju. Svojim zavodljivim izgledom, prvenstveno zbog isprepletenog stabla, idealan je cimer vašim drugim biljkama.

https://www.instagram.com/p/B8dohosAKun/

Egzotična biljka u vašem domu

Ova egzotična biljka u prirodi naraste do 18 metara, ali u vašim kućnim uvjetima njezina visina kreće se od 60 centimetara do 2 metra. Oblik i veličinu joj određujete sami – obrezivanjem. Listovi su joj dlanasti podijeljeni na pet dijelova koji simboliziraju pet Feng Shui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru, zemlju. Cvijet joj je kremasto bijele boje, ali mala je vjerojatnost da procvate u zatvorenom prostoru pa će u vašem domu biti više kao ukrasno drvo.

https://www.instagram.com/p/B7s0IWCoLhK/

Pachira: kako je pravilno uzgajati

Pachira je biljka koja voli svijetla i prozračna mjesta, ali nikako ju nemojte izložiti direktnom suncu. Najbolje bi bilo da ju smjestite u blizinu istočnog ili zapadnog prozora. Idealna ljetna sobna temperatura za nju je od 16 do 24 stupnjeva Celzijevih, dok u zimskom periodu temperatura ne bi trebala padati ispod 14 stupnjeva. Pachiru zalijevajte ustajalom vodom, najbolje bi bilo svaka dva tjedna. Zimi i manje. Svakako pratite svoju biljku i njezino ponašanje. Zemlja nikada ne smije biti presuha, ali nemojte ni pretjerati jer će korijen početi truliti. Listove joj povremeno poprskajte i obrišite prašinu s njih.

https://www.instagram.com/p/B85EL0ZnUxS/

Presađivanje i dohranjivanje

Pachira se presađuje svake godine u proljeće. Voli lagan supstrat, propustljiv, a možete mu dodati i pijesak kak obi se postigao efekt drenaže. Ako želite da vaša Pachira bolje raste, bude zelenija i zdravija, dohranjujte ju jednom mjesečno počevši od kasnog proljeća do rane jeseni. Ako uočite ikakvo promjene na lišću ili ono počne opadati reagirajte na vrijeme. Možda je do svijetla, previše/premalo vode, propuha. Brza reakcija ju može spasiti od umiranja.

https://www.instagram.com/p/B8_HgIaIJ7g/

Razmnožavanje i briga

Pachiru možete posaditi sa sjemenjem, ali i reznicama. Odrežite list i stavite ga u čašu s toplom vodom (oko 28 stupnjeva) na svijetlo mjesto. Posudu bi najbolje bilo zaštiti folijom kako bi se unutra zadržala vlažnost. Za mjesec dana Pachira bi trebala pustiti korijenje koje onda možete presaditi u zemlju. Kako Pachira raste tako njezino stablo motajte u pletenicu jer ona to ne može učiniti sama. Nakon što dovedete pachiru u svoj dom, osigurajte joj svijetlo mjesto pokraj svojih drugih zelenih biljaka. Nemojte ju izlagati propuhu i premještati. Ona će se udomaćiti a vi ćete zadovoljno gledati vaše drvo novca kako raste.

Foto:Instagram

Učitati još
Zatvori