Novi ured agencije Brigada u zelenilu centra Zagreba mjesto je na koje poželite dolaziti svaki dan
Novi ured agencije Brigada u zelenilu centra Zagreba mjesto je na koje poželite dolaziti svaki dan

Novi ured agencije Brigada u zelenilu centra Zagreba mjesto je na koje poželite dolaziti svaki dan

Postoje ti neki interijeri koji osvajaju na prvu. Često nužno ne možemo racionalno pretpostaviti zašto je to tako i prepuštamo se osjećaju koji nam na nekim višim razinama govori kako je ovdje sve točno onako kako treba biti. Ideal je postići takav sklad u prostoru u kojem živimo, a još je bolje kada je on na razini i u našem radnom prostoru. Agencija Brigada svoj je novi ured, smješten u samom srcu Zagrebu – u novouređenom Centru Kaptol, projektirala po mjeri. Po mjeri zaposlenika, tima, kreativnog direktora, slučajnih i namjernih posjetitelja. Kako im je to uspjelo, čime su se vodili i što ovaj ured čini posebnijim od drugih, saznali smo u kratkom posjetu.

Novouređeni Centar Kaptol

Centar Kaptol smješten je na samom vrhu Tkalčićeve, a posljednjih mjeseci nakon obnove doživljava pravu renesansu. U centru grada, a opet u prirodi čini jedan sklad koji su prepoznali iz Brigade i iskoristili ga tako da jedan dio prilagode sebi. U ured su uselili prije pola godine, a kako kažu svakim danom postaje sve više njihov.

„Kada smo se uselili krajem prošle godine, imali smo sve ono što je nužno za rad – radne stolove i stolce, priključak za internet, police za materijale i uzorke, sobu za sastanke i, naravno, kuhinju. Ostalo smo dodavali s vremenom, nakon što smo „osjetili“ prostor i naš novi način rada u njemu, a upravo su to stvari koje su uredu dale osobnost i zbog čega je on postao Brigadin dom. To su primjerice sklopivi stolovi za slaganje mood boardova na kojima aktivno razvijamo naše projekte, custom police za biljke, soba posvećena socijalističkom dizajnu, kao i potpuno opremljena kuhinja – od aparata za kavu do vinskog frižidera – u našem slučaju više nužnost nego povlastica budući da smo u firmi svi redom gurmani.

Najbolji pokazatelj da je ured zaživio je činjenica da većinom radimo iz ureda iako to ne moramo. Svatko u timu ima slobodu krojiti svoj raspored i birati odakle će raditi, no ipak većinu radnog vremena provodimo upravo u uredu.“ – kažu iz Brigade.

Zanimljiv koncept uređenja izvana i iznutra

Ispred radnog prostora nalazi se showroom u koji se ulazi iz trgovačkog centra i koji je otvoren za sve, a osim izložbi Brigadinih radova i kolaboracije s Vrtnim centrom Flora na stvaranju ljetnog pop-up motela, u najavi su i prezentacije novih kolekcija dizajnerskog namještaja svjetskih brandova i izložbe grafičkih dizajnera.

Radnim dijelom ureda dominira velika staklena stijena koja pokriva gotovo pola površine zidnih ploha cijelog ureda, a koja se otvara prema terasi i parku s drvećem, koji tako postaju sastavnim dijelom interijera. Osim radnih mjesta koja su razdijeljena akustičnim pregradama, bitan element u prostoru je velika biblioteka s uzorcima, stručnom literaturom te panelima za mood boarde i razradu procesa dizajna.

Zadnja zona u dnu ovog linearno osmišljenog interijera rezervirana je za kuhinju i blagovaonicu koje se otvaraju prema terasi, koja često postaje alternativni radni prostor u hladu japanskih trešanja, ali i ljetna blagovaonica te urbani vrt u kojem se uzgajaju ekološke jagode, rajčice, paprike, tikvice, salata i razno začinsko bilje.

Hommage socijalističkom dizajnu

Dio showrooma pretvoren je u svojevrsni hommage socijalističkom dizajnu te je u potpunosti osmišljen u duhu sedamdesetih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše države. U ovoj sobi za manje formalne sastanke korišteni su klasici regionalnog dizajna poput fotelja Bernarda Bernardija i Nike Kralja te rasvjetnih tijela Meblo iz sedamdesetih u kombinaciji s custom stolićem i komodom koje su dizajnirali Brigadini produkt dizajneri.

Kuhinja kao centar druženja

„Kuhinja je postala srce ureda i centar naših druženja svakim danom, a ne samo petkom (smijeh). Sa selidbom u novi prostor, uveli smo i niz promjena, pa smo tako angažirali profesionalnog kuhara koji nam priprema ručak od ponedjeljka do četvrtka, dok petkom kuhamo sami. Koliko god bili zaposleni, bitno nam je odvojiti vrijeme za ručak, sjesti zajedno za veliki stol u blagovaoni i provesti tih pola sata zajedno uz obrok. Naizgled mala promjena koja nas je dodatno povezala kao tim. U tim momentima izgledamo više kao obitelj nego kolege. Slično je i petkom kada zajedno kuhamo i natječemo se tko će napraviti bolju carbonaru.“ – kažu iz Brigade.

Eksperimentalni showroom

Sastavni dio novog ureda je i eksperimentalni showroom, poligon za testiranje novih dizajnerskih rješenja, rasvjete, materijala i sl., ali i prostor za suradnju Brigade s gostujućim kreativcima. Showroom je ustvari izlog prema javnom prostoru Centra Kaptol, a postav će se mijenjati periodički, pružajući klijentima, ali i posjetiteljima centra, uvijek nov sadržaj.

„Prvi postav bio je rekreacija naše izložbe „Od arhitekture do doživljaja“ kojom smo krajem prošle godine proslavili prvih 10 godina Brigade u HDD-u, dok je trenutni postav „Motel Brigada“ rezultat suradnje s Vrtnim centrom Flora. Inspirirali smo se roadtrip avanturama i vrućinom američkog juga i pretvorili showroom u pustinjsku oazu s mnoštvom biljaka koje podnose visoke temperature i uspješno preživljavaju na suhim mjestima. U sklopu Motela nalazi se i izložba fotografija koje je naš direktor Damjan Geber snimio tijekom svog putovanja u New Mexico.“

Projekt dug gotovo šest mjeseci

Projektiranju svog ureda pristupili su isto kao i svakom drugom uredu koji rade za klijente.

„Prvi korak bila je radionica na kojoj smo mapirali svoje potrebe i očekivanja od novog ureda i ustvari sami sebi zadali brief. Zatim smo odredili budžet za cijeli projekt i u skladu s briefom i financijama krenuli razvijati dizajn. Čitav proces, od početne radionice, preko razvoja dizajna, izvedbenog projekta, ishođenja dozvola, radova, pa do useljenja u novi prostor trajao je nešto manje od šest mjeseci. To je bio potpuno funkcionalan prostor spreman za useljenje i rad, dok smo detalje nastavili razvijati i dorađivati i nakon useljenja.“

Brigadin tim broji 12 ljudi i kako kažu zasad ne planiraju širenje.

„S obzirom na količinu posla i upita koje dobivamo, mogli bismo zapošljavati, ali smo zaključili da je za nas ovo optimalna brojka i da ćemo radije zadržati razinu kvalitete i trenutnu atmosferu u firmi nego rasti. Umjesto toga, aktivno radimo na razvoju mreže vanjskih suradnika i partnera s kojima zajednički radimo na većim projektima.“

 

Foto: Martina Movrić (Grain studio)

O planovima

I dalje smo orijentirani na trgovine i uredske prostore. Prema našem iskustvu i upitima koje dobivamo, mogućnost rada na daljinu nije presudila uredima, dapače. Poslodavci postaju svjesni izazova upravljanja timovima na daljinu i pozitivnog utjecaja koji dobro projektiran ured ima na zaposlenike i kompaniju. Trenutno radimo urede za neke od vodećih domaćih kompanija iz različitih sektora, od tech i IT-a do obrazovnih ustanova (kampus i uredi visokog učilišta Edward Bernays) i novog uredskog prostora nama bliske kreativne agencije.

Učitati još
Zatvori