Škola u Splitu proglašena najljepšom u Hrvatskoj u 2017.

Škola u Splitu proglašena
najljepšom u Hrvatskoj u 2017.

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-2

Nagrade za najuspješnija ostvarenja hrvatske arhitekture u 2017. godini

22. ožujka je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, a tom su prilikom i uručene nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2017. godini, koje je valorizirao Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata. Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je arhitektu Anti Rožiću, nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017. godinu dodijeljena je Mireli Bošnjak, Mirku Buviniću i Maji Furlan Zimmermann | x3m, za osnovnu školu Žnjan-Pazdigrad u Splitu.

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2017. godinu dodijeljena je Bogdanu Budimirovu za kuću za dvoje u Zagrebu. Ove su godine uručene dvije nagrade Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2017. godinu: Ivi Letilović i Igoru Pedišiću te Vladimiru Končaru za Mali Arsenal, centar za posjetitelje Hera u Zadru i Dinku Peračiću za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci – u nastajanju.

Nagrada Viktor Kovačić za arhitektonski projekt škole Žnjan-Pazdigrad u Splitu

Od svih nagrađenih danas predstavljamo projekt osnovne škole Žnjan-Pazdigrad u Splitu. Nova škola u splitskom kvartu koji se postepeno transformira iz poljoprivrednog predgrađa u stambeno naselje nije projektirana samo kao mjesto edukacije, već i kao središnji javni i rekreativni prostor kvarta u kojemu je zajednički prostor eklatantno izostajao.

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-3

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-17

Iza dosljedno provedenog programa i savladavanja zahtjevne topografije stoji niz projektantskih odluka koje podržavaju potrebnu determiniranost koliko i slobodu korištenja prostora. Značajan nagib terena pretvoren je iz nedostatka u prednost, umnoživši prostor kompozicijom ploha koje se protežu jedna iznad druge. Među fluidno pak organiziranim sadržajima škole vješto su pozicionirani sportski sadržaji kao i otvoreni prostori, dostupni svim stanovnicima. Škola i javni prostor susjedstva skladno koegzistiraju kao dva isprepletena programa.

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-10

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-14

Skola-Znjan-Pazdigrad-x3m-foto-BosnicDorotic-12

Autori projekta: x3m (Maja Furlan Zimmermann, Mirko Buvinić, Mirela Bošnjak)
Foto: Bosnić+Dorotić

Učitati još
Zatvori