Upoznajte movo – domaći dizajn radnih stolova sa svjetskim ambicijama

Upoznajte movo – domaći dizajn radnih
stolova sa svjetskim ambicijama

Vjerovali ili ne, točno je dvije godine otkad je pandemija pokucala na vrata i u panici nas zatvorila među četiri zida. To je značilo da smo i preko noći svoje urede preselili u stanove. U neku ruku i kroz neko vrijeme odgovarala nam je opuštena radna atmosfera, ali s druge strane većini je bilo izazovno s manjkom prostora i radnih stolova. Takvoj situaciji doskočili su u međimurskoj tvornici Sobočan, u sklopu njihovog samostalnog brenda movo. Isključivo posvećen funkcionalnim dizajnerskim rješenjima za radne stolove koji štede prostor, movo stolovi u tri koraka se transformiraju iz komode u radni stol.

Sobočan tvornica ima iza sebe dvadeset godina iskustva i više od 200 djelatnika s kupcima iz više od trideset zemalja svijeta. Iako u svom asortimanu movo ima šest modela koji se razlikuju veličinom, dizajnom i opremom, jedan njihov model istaknuo se. Radi se o The Free Spirit stolu koji je nominiran za talijansku nagradu A’Design Award. Veliki je to uspjeh za našu malu Hrvatsku pa smo tim povodom sjeli s voditeljicom Sobočan design studija, Anamariom Burazin Eškinjom. Otkrila nam je koje su posebnosti stola „slobodog duha“, kada će saznati jesu li osvojili nagradu te kakvi se planovi kuhaju za dalje.

  • The Free Spirit samo je jedan od vaših osam modela iz asortimana brenda movo. Što je ono što ga krasi i čini drugačijim od drugih?

Svaki od naših movo modela po nečemu je poseban. The Free Spirit se ističe po namjerno predimenzioniranim kotačima koji intuitivno potiču na pomicanje elementa, jer je mobilnost upravo jedan od glavnih karakteristika i „aduta“ naših movo mobilnih radnih jedinica. Dodatno, elegantan dizajn The Free Spirit modela posebno se očituje kroz finu teksturu orahovog furnira na ravnoj ploči, kao i na kotačima.

  • Koliko vam znači nominacija za A’Design Award i koliko je ta nagrada u svijetu interijera „teška“? Možemo li je usporediti s Oscarom u filmskom svijetu?

Svaka nominacija i nagrada nas izuzetno veseli jer potvrđuje da smo napravili dobar posao. Ujedno, nagrade su nam i poticaj za budućnost, ali i odlična referenca koja otvara vrata stranim tržištima. Nominacija za A’Design Award  je jedna od najutjecajnijih nagrada za dizajn u svijetu te prestižno dizajnersko priznanje koje  se s pravom može usporediti s Oscarima.

  • Kada ćemo doznati da li je The Free Spirit osvojio nagradu struke?

Rezultati će biti objavljeni 15.4. i s nestrpljenjem iščekujemo objavu.

  • Od kada brend movo postoji? Je li nastao kao odgovor na pandemiju u kojoj su se uredi preselili u domove? Ili ste bili vizionari prije vremena?

Ideja za movo rodila se baš na samom početku pandemije, kao odgovor na izazove rada od kuće.  Istražujući tržište, primijetili smo da nema proizvoda s karakteristikama poput mova koji mogu zadovoljiti potrebe profesionalnog „remote“ rada. U samo nekoliko mjeseci od prvih ideja, movo je lansiran na tržište i ove dvije godine izvrsno prihvaćen. S obzirom da smo na samom početku pandemije prepoznali potrebu tržišta i brzo reagirali, možemo se smatrati vizionarima i predvodnicima trenda. Nakon nas su i druge kompanije počele nuditi rješenja za rad od kuće. 

  • S obzirom da se ovi stolovi izrađuju u vašoj tvornici Sobočan u Međimurju, je li moguće birati materijale i boje stolova prema individualnim željama i potrebama?

Postoji mogućnost prilagodbe materijala i boja prema potrebama i željama većih klijenta. Za naše najpopularnije i na tržištu najtraženije modele, omogućili smo dvije ili tri različite završne obrade.

  • Kako se kreću cijene movo uredskih rješenja?

Cijene su od 600 eur naviše, ovisno o modelu, ali i naručenoj količini.

  • Lijepo je da jedna mala zemlja, kao što je naša Hrvatska, svijetu ima za ponuditi ovako kvalitetne i hvalevrijedne proizvode! Je li ovaj uspjeh koju prepoznaje i struka već polučio nove ideje za dalje? 

Ponosni smo na činjenicu da je movo prepoznat i cijenjen kako od struke, tako i javnosti. Ovaj iskorak zaokružio je nekako 20 godina uspješnog poslovanja Sobočana koji oprema trgovine, hotele i druge poslovne objekte diljem svijeta. Međunarodne nominacije i nagrade za movo nisu samo priznanje za Sobočan, već i za hrvatski dizajn i industriju u cjelini. To je izvrsna promocija Hrvatske u svijetu. Našem timu svaka nominacija i nagrada dodatan je poticaj za nove inovativne ideje i projekte. U Sobočan dizajn studiju upravo razvijamo još jednu inspirativnu i jedinstvenu kolekciju koju ćemo vrlo skoro predstaviti tržištu.

Foto: Veronika Stark, Movo

Učitati još
Zatvori