Španjolska vila s bazenom koja oduzima dah: Razgovarali smo s arhitekticom koja stoji iza uređenja
Španjolska vila s bazenom koja oduzima dah: Razgovarali smo s arhitekticom koja stoji iza uređenja

Španjolska vila s bazenom koja oduzima dah: Razgovarali smo s arhitekticom koja stoji iza uređenja

Često tragamo za interijerima koji se ističu svojim dizajnom i uređenjem. Što zbog inspiracije za uređenje vlastitog doma, što zbog želje da svoj odmor provedemo u njima. Kad smo kod odabira smještaja, osim uređenja, važna je i lokacija. Budući da je ljeto pokucalo na vrata, a mi smo ih s veseljem otvorili i srdačno ga dočekali, polako počinjemo planirati ljetovanje. Moramo priznati da ništa više ne govori ljeto od odmora ili putovanja u Španjolsku.

Arhitektica i dizajnerica koja stoji iza predivne španjolske vile

Španjolska doista ima sve, od nevjerojatnih plaža, romantičnih zalazaka sunca do svjetski poznate kuhinje i bogate povijesti. Poznata je po upečatljivom krajoliku i više nego ugodnoj klimi, ali je zemlja je to toliko dojmljivog kontrasta koji uvijek iznova inspirira. Ovoga puta za oko nam je zapela Costa Blanca, mediteranska obala na kojoj se smjestila predivna vila upečatljive arhitekture i još upečatljivijeg imena.

Villa Morning Breeze odiše mirnoćom i svedenim uređenjem te zamamnom arhitekturom. Iza njezina uređenja stoji arhitektica i multidisciplinarna dizajnerica Monica Armani rodom iz Italije, a koja je nedavno i posjetila Hrvatsku kako bi u Themeliji, vodećem salonu luksuznog namještaja, predstavila dio asortimana vanjskog namještaja te gostima pružila uvid u svoju viziju dizajna interijera.

Monica Armani (1)

Oko za detalje

Gosti su imali priliku otkriti najnovije trendove u uređenju vanjskih prostora i istražiti dio asortimana vanjskog namještaja koji je Monica Armani dizajnirala za brendove B&B Italia, Tribù i Varaschin. Ipak, posebnu pažnju prisutnih privukli su Allure O’ stol i Flair O’ stolica, koje je Monica Armani dizajnirala za B&B Italiju. Inspirirani glamurom ikone Jackie O’, ovi komadi sjajno kombiniraju eleganciju i funkcionalnost, ističući gracioznu snagu dizajna.

Jednostavan, precizan i skladan volumen dizajna, s vijugavim, čistim linijama, glavne su odrednice ove kolekcije koja evocira fantastičan glamur 60-ih. Osim toga, u ovoj kolekciji fokus je na detaljima kao i na ravnoteži, ali i funkcionalnosti. Uz stol i stolicu, možda valja spomenuti i ogledalo Madison iz 2017. g. Podsjećajući na eliptične geometrijske oblike, ogledalo je i samo nadahnuto prepoznatljivim sunčanim naočalama Jackie O’. Stoga ne iznenađuje činjenica da su ovi komadi postali bestseleri.

Themelia_Monica Armani

U stilu Bauhausa

Nakon prezentacije, iskoristili smo priliku i razgovarali o njezinom viđenju interijera i dizajna kao i o projektu predivne Ville Morning Breeze. Vila njeguje načela suvremenog pokreta Bauhaus s ciljem stvaranja nove vrste luksuzne nekretnine. Pionir Bauhausa Mies van der Rohe jednom je rekao Bog je u detaljima, a svaki detalj u ovoj vili osobno je dizajnirala Monica Armani.

Od eksterijera, arhitekture i dizajn vrtova, do interijera i detalja poput boja na zidovima, pločica za bazen, rasvjete, čak i kvake na vratima – svaki je element sama odabrala ili ručno izradila. U pravom stilu Bauhausa, Armani je stvorila prostor koji se povezuje s prirodom i stvara osjećaj spokoja.

Vila Morning Breeze_Monica ARMANI

Važno je osluškivati okolinu u kojoj se nalazi nekretnina

Moramo slušati našu okolinu i upijati njene goleme utjecaje. Održivost predstavlja važan dio našeg pristupa dizajnu, našu upotrebu tehnologije i naš izbor materijala, a sve s ciljem dugotrajnosti. Misao koja je pokrenula naš pristup dizajnu Ville Morning Breeze je tumačenje jedinstvenosti lokacije i stvaranje ekskluzivnog, emotivnog i trajnog prebivališta, rekla je Armani.

Ljubav prema arhitekturi koja je prerasla u nešto više

Svoju profesionalnu karijeru Monica Armani započela je radeći sa svojim ocem, racionalističkim arhitektom Marcellom Armanijem, koji je na nju prenio strast za projektiranjem i planiranjem, pažnju za detalje i entuzijazam za istraživanje novih ideja.

U obiteljskom studiju obučavana je u skladu s načelom da je jednadžba detalja primarna referentna točka: oblik, funkcija i tehnologije profinjeni su kako bi se postigla najbolja moguća ravnoteža, u sintezi koju predstavlja njezin manifest Dizajn u molekulama.

Monica Armani (2)

Mnogobrojni projekti

Vodeći se stopama velikih majstora, Monica Armani također je odlučila raditi na privremenim strukturama kao konkretan odgovor na trenutnu potrebu za održivošću. Njezini nedavni projekti, Lounge for Poltrona Frau Group i kuća Corriere della Sera predstavljeni na Expo 2015., nove su referentne točke u svijetu privremenih građevinskih struktura.

Osim toga, Armani se etablirala kao jedna od najpoznatijih produkt dizajnerica na suvremenoj sceni. Surađuje s mnogim značajnim tvrtkama poput B&B Italia, Boffi, CP Parquet, Luceplan, LAGO, Snaidero, Gallotti e Radice, Molteni&C, Moroso, KFF, Bross, Punt Mobles, Tribù, Turri, Varaschin, Viccarbe, Zucchetti Kos.

 • Jeste li se oduvijek željeli baviti dizajnom, i kako ste se za to odlučili?

Industrijski dizajn postao je prirodni nastavak ovog iskustva. Oduvijek sam znala da ću biti arhitekt, dok sam do projektiranja došla pukom slučajnošću. Na tom sam putu shvatila da je maksima koju su preuzeli mnogi poznati majstori arhitekture – Od žlice do grada i obrnuto, savršena za opis mog rada.

Tada sam upoznala i svog supruga Lucu Dallabettu, koji se brine o inženjerskim aspektima mojih projekata. Zajedno smo 35 godina, dijelimo strast prema dizajnu i radeći zajedno na projektima iz dana u dan stvorili smo mnoge kolekcije koje su postale bestseleri i reference u svijetu dizajna.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (9)
 • Najzanimljiviji i najzahtjevniji projekt na kojem ste radili? Što ga čini posebnim?

Ako prihvatimo projekt, on nam uvijek na neki način postaje izazov da damo sve od sebe. Zato volimo sve svoje projekte. Ali, ono što nam je zaista važno jest radost i zadovoljstvo klijenata. To je ono što smatramo svojim uspjehom.

 • Što je ključ dobrog interijera?

Jedna od mojih maksima kojom se vodim je jednadžba detalja, u biti apsolutna kontrola svega što je dio projekta.

Da bih u tome uspjela, počinjem raditi na vodoravnim i okomitim poravnanjima. Nakon što sam pripremila glavne elemente, zamislimo to kao mrežu, detaljno radim na svakom okviru. Time postižem vizualni sklad i to je za mene formula za stvaranje jedinstvenog interijera.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (8)

Prepoznatljiv stil

U njezinim projektima formalna estetika, inovacija i inženjerstvo daju život jedinstvenom i prepoznatljivom stilu, koji karakterizira kontinuirana veza između industrijskog dizajna, arhitekture, umjetničkog smjera i korporativnog identiteta. Kombinacija je to koja proizvodi neočekivanu upotrebu prostora, s inovativnim i specifičnim tehničkim rješenjima od svjetla do fasade, od unutarnjih podjela do rješenja za dizajn postrojenja.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (2)
Vila Morning Breeze_Monica Armani (15)
 • Koji je ‘osobni pečat’ vašeg dizajna prisutan u svim vašim projektima?

Napisao sam manifest u kojem govorim kako je rođen naš stil – Dizajn u molekulama, koji je analiza molekula koje sudjeluju u svakom od naših projekata, podijeljenih između MAGIJE i LOGIKE. To je ujedno i priča o mom partnerstvu s mojim suprugom Lucom, gdje sam MAGIJA ja. Nakon svog analitičkog rada koji radimo, moj posljednji dodir uvijek čini razliku!

 • Kojem projektu se posebno veselite u budućnosti?

Imamo klijente diljem svijeta, naša suradnja s njima bila je prilično uspješna. Stoga je naš posao svojevrsni kontinuitet koji se temelji na usporedbama i razvoju. Naša formula uspjeha je stvaranje čvrstih odnosa sa svim timovima s kojima radimo, a energija koju crpimo iz svakog koraka, sastanak za sastankom, ono je što stvara uspješne ciljeve i čini naš rad uzbudljivim svaki dan.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (5)
 • Posebno nam se svidjela Villa Morning Breeze. Možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Villa Morning Breeze nastala je kao neka vrsta laboratorija za stvaranje vrhunskog ‘proizvoda’ – kuće savršeno integrirane u svoje okruženje. Na ovoj smo ideji radili za španjolskog developera s kojim radimo i na stvaranju novih pristupa razvoju nekretnina. Želimo da one budu što više povezane s okolinom.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (6)
 • Što vam je bila inspiracija za projekt?

Prije svega, poboljšanje krajolika. Stvaranje jedinstvenog objekta, koji će pružiti regeneraciju onima koji u njemu borave i želja za stvaranjem beskrajnog odnosa između unutarnjeg i vanjskog. To je izraz mog stila i ujedno mog manifesta Dizajn u molekulama.

 • Kako ste pristupili uređenju interijera u odnosu na eksterijer?

Bez granica. U svim svojim projektima u središte dizajnerske ideje stavljam naglasak na povezanost između unutarnjeg i vanjskog prostora.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (10)
Vila Morning Breeze_Monica Armani (1)
 • Što je bilo važno da arhitektura projekta prenese?

Prostornost, ali i prostranost koja omogućuje što slobodniji pogled i smirenost. Korištenje uvijek neizravnog umjetnog svjetla, meni je pod obavezno. U tom aspektu pomno radim na detaljima kako bi sve bilo skladno. Kao dizajneru, također je lijepo izrađivati predmete i namještaj koji sama kreiram uživo na ovakvoj ‘pozornici’.

 • Koje ste materijale i boje koristili i zašto?

Po mojoj navici, odabrala sam materijale i boje koje su se uklopile u prirodu i okruženje. Tako mi je tvrtka Inalco izradila pločice posvećene ovom projektu, u zemljanim bojama koje odražavaju pejzaž lokacije, a ostale boje sam birala u gradacijama.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (12)
Vila Morning Breeze_Monica Armani (14)
Vila Morning Breeze_Monica Armani (4)
 • Koje biste detalje posebno istaknuli i zašto?

Spektakularan pogled koji se pruža iz vile, kao i pogled izvana u interijer kuće. Osim toga, svakako bih izdvojila vanjski infinity bazen s dva velika prozora pri dnu koji gledaju na unutrašnji SPA.  Tako tijekom ronjenja možete uživati u pogledu na unutrašnjost. A poseban osjećaj smirenosti pruža boravak u SPA zoni u kojoj se zahvaljujući odsjaju vode iz bazena, koja prolazi kroz prozor, stvara poseban osjećaj spokoja i opuštajuće atmosfere.

Vila Morning Breeze_Monica Armani (7)
Vila Morning Breeze_Monica Armani (3)

O studiju Monica Armani & Bergmeister Engineering

Studio Monica Armani & Bergmeister Engineering kombinira međunarodnu izvrsnost dizajna s inovativnom i odgovornom inženjerskom stručnošću u holističkom pristupu dizajnu i razvoju. Komponente procesa uključuju arhitekturu, inženjering, dizajn interijera i proizvoda u stambenim, komercijalnim i ugostiteljskim objektima.

Cilj ove udruge je ponuditi čaroliju nagrađivanog dizajna i logiku inženjerskih sposobnosti velikih razmjera u slojevitom i besprijekornom planu izvedbe i upravljanja, sve pod jednim krovom.

Učitati još
Zatvori