Mediteran na vašem balkonu: Citrusi i masline glavni su akteri ovoga ljeta

Mediteran na vašem balkonu: Citrusi i
masline glavni su akteri ovoga ljeta

Okusi i mirisi Mediterana mogu svaki gradski balkon pretvoriti u šarmantnu oazu u blizini mora. No kako postići taj efekt? Citrusima. Uz masline oni su glavni predstavnici mediteranskog štiha, a lako ih je uzgajati i u kontinentalnim dijelovima zemlje.

Mediteranski vrt

Uzgojiti svoje naranče, limune ili mandarine nikako nije lak posao i mnogi mediteranski vrtovi ne mogu ubirati mnogo plodova od tek nekoliko biljaka, no šarm koji to drveće ostavlja na sve koji mu se nađu u blizini, nezamjenjiv je. Naravno što ste južnije, ovo voće uspijevat će bolje zbog prilagođenije klime, ali to nikako ne znači da možete zaboraviti svoj mediteranski vrt ako živite sjevernije. Mlade sadnice ovog voća možete pronaći u gotovo svakom vrtnom centru, a uz nekoliko savjeta mogli bi davati plodove i na vašem balkonu. Za još veći efekt Mediterana na vašem balkonu nabavite masline u teglama i začinsko bilje poput ružmarina, mažurana i kadulje. Oni će tjerati nepoželjne nametnike, a svojim će mirisima upotpuniti pravi morski ugođaj.

Uzgoj citrusa na balkonu

Citrusi vole sunce tako da bi im ga na vašim balkonima trebalo dovoljno osigurati. Drvo limuna može narasti i do šest metara pa vam može poslužiti i kao pravi organizator hlada. Važno je da ga posadite u dobro dreniranu zemlju. Cijelo ljeto držite ga vani, a kada krenu hladniji dani unesite ga unutra u prostoriju gdje se temperatura neće spuštati ispod deset stupnjeva, ali što dalje od centralnog grijanja. Slični uvjeti vrijede i za ostale citruse poput naranči ili mandarina. Puno svijetla, optimalna vlažnost tla i čuvanje od hladnoće. Citruse bi trebali redovito prihranjivati na tjednoj bazi od travnja do kolovoza. Kao i kod drugih biljaka redovito im čistite lišće mokrom krpom, kako bi listovi mogli upiti dovoljno vlage i svjetlosti. Zapamtite uzgoj citrusa nije lak, ali ako im se dovoljno posvetite ubirat ćete plodove svoje brige – doslovno.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori