Tips & tricks: kako izvući maksimum pri uređenju male kuhinje?

Tips & tricks: kako izvući maksimum
pri uređenju male kuhinje?

Svi oni koji žive u domovima  s ‘manjkom kvadrata’ složit će se da je funkcionalnost od esencijalne važnosti. Dizajneri interijera pomno osluškuju potrebe tržišta i u skladu s time donose rješenja koja život u malom životnom prostoru čine ugodnijim i ljepšim. Sigurno ste čuli rečenicu da je kuhinja srce doma. Često je i mjesto okupljanja uz kuhanje, ispijanje kave, čitanje novina i ispisivanje recepata. Male kuhinje stoga mogu predstavljati izazov, pogotovo ako se radi o kućanstvu s većim brojem ukućana.

Kako izvući maksimum ako ju gradite iz temelja, a ograničeni ste kvadratima ili pak renovirate i jednostavno želite napraviti više mjesta? Zahvaljujući Pinterestu i Instagramu pronašli smo nekoliko tips & tricks-a koje će male kuhinje učiniti estetskim, fleksibilnim i potpuno efikasno iskorištenim prostorom u domu. U nastavku donosimo odlične ideje za dekoraciju i organizaciju.

Male kuhinje, kreativna rješenja

Bez obzira na to živite li u iznajmljenom prostoru i vlastitom stanu, male kuhinje definitivno nisu ‘problem’. Moderan život zahtjeva prilagodnu, a s njom dolaze i trendovi koji donose brojna kreativna rješenja. Gradnja iz temelja zasigurno ostavlja više prostora za kreativu i izrađivanje namještaja po mjeri te raspored tlocrta po želji. No, čak i ako je kuhinja već ‘na mjestu’ uz nekoliko svježih ideja iz nje možete izvući ono najbolje. Recimo da u kuhinju morate smjestiti perilicu za rublje, što je za mnoge vrlo odbojno s estetske strane, ali dizajnerski lako riješiv problem. Zatvorite ju unutar kuhinjskog elementa, isto vrijedi i za hladnjak ili mikrovalnu pećnicu, ako ne želite da ti elementi budu vidljivi. Dakle, veće nije uvijek i bolje, jer male kuhinje mogu biti učinkovitije i bolje organizirane od onih prostranih.

Rasvjeta unutar ili ispod gornjih kuhinjskim elementima

Kako male kuhinje ne bi izgledale skučeno i bezlično, pozabavite se personalizacijom kroz detalje. U posljednje vrijeme vrlo je popularno u gornje kuhinjske elemente ugraditi rasvjetu. Osim što dobivate suptilan izvor svjetlost, najbolje čaše i najljepše posuđe stavit ćete u prvi plan, a time male kuhinje dobivaju onaj luksuzni finish. Led lampice ili trake fiksirane ispod gornjih elementa stvaraju odličnu atmosferu u večernjim satima, a odlično je rješenje i za kasno noćno sjeckanje bez paljenja velike rasvjete.

Ručke i slavine + boja pločica i kuhinjskih elemenata

Sigurno ste čuli da treba izbjegavati tamne i zagasite tonove u malim prostorima. No, dizajneri sve češće razbijaju taj mit kroz svoje projekte koji dokazuju upravo suprotno. Ako se odlučite za tamno zelene ili pak tamno plave kuhinjske elemente, izaberite ručke i slavine u raskošnim metalik nijansama poput zlaćane, bakrene ili srebrene visokog sjaja. No, radna ploha neka bude svjetlija kako bi se postigao efektan kontrast i razbila monotonija zagasitih boja.

Terrazzo uzorak, drvo te imitacije mramora i dalje su najpopularnije, a u kombinaciji s tamnim kuhinjskim elementima izgledaju zaista divno. Ako ne želite postaviti iste materijale i na zidove između gornjih elemenata i radne površine, poigrajte se odabirom pločica drugačijeg materijala, no ostanite unutar zadane palete tonova.

Daska za rezanje na sudoperu

Manjak radnog prostora jedan je od najčešćih izazova malih kuhinja. Imamo dva rješenja za ovaj ‘problem’. Prvi je da na sudoper postavite ili ugradite kliznu ili potpuno pomičnu dasku ra rezanje. Sjeckanje postaje jednostavnije jer sve otpatke samo ubacujete u sudoper i kasnije ih lakše skupite i bacite u koš za smeće. Ovo je ujedno i jedan od najkorisnijih elemenata tj. dodatak za kuhinju kojeg možete inkorporirati u male kuhinje  bez previše muke.

Sklopivi kuhinjski otok kao radna ploha

Drugo rješenje za male kuhinje s manjkom radnih površina su sklopivi kuhinjski otoci. U ponudi ih ima zaista mnogo, potpuno različitih dizajna. Dolaze i na kotačićima pa ćete ih lako premještati s jednog kraja na drugi. Mogu poslužiti i kao stolić za sjedenje, čitanje novina, doručak, sjeckanje,peglanje, odlaganje..

Vješalice za lonce i šalice

Ako su vam kuhinjski elementi pretrpani, a čini se da su vam baš svi lonci i tanjuri rijeko potrebni razmislite o efektnom rješenju: vješalicama za lonce i šalice. Sigurno ste vidjeli u nekim od najljepšim kuhinjama s Instagrama da poznati gastro blogeri svoje najljepše tave i šalice ovjese na kuke. Osim što će vam uvijek biti nadohvat ruke, podići će cjelokupni dojam kuhinje na jednu novu razinu.

Funkcionalna dekoracija

Neiskorišteni prostor u kutu popunite kutnim policama. Mjesto na hladnjaku ukrasnim košarama i kutijama. Kuhinjski elementi koji ne dosežu visinu do stropa odlično su rješenje za ‘skladištenje’ svega onoga što ne stane u elemente. Funkcionalna dekoracija poput metalnih kutija za kruh izvrsno su rješenje koje ćete rado izložiti na vidljivo mjesto jer će poslužiti i u svrhu dekoracije.

‘Breakfats nook’

Jedan od čak najpopularnijih trendova koji su obilježili prošlu godinu u interijeru dizajna i projektiranju kuhinja je breakfast nook. Možda je teško zamisliti da se u male kuhinje može ‘stisnuti’ stolić i klupa za sjedenje, no uz malo mašte sve je moguće. Zaobiđite stolice, jer zauzimaju previše mjesta, a klupe po mjeri često dolaze i sa skrivenim elementom iznad površine za sjedenje. Skrivene police na izvlačenje dovoljno su duboke da u njih pospremite jastuke, krevetninu, kuhinjske krpe, kuharice i sve ono što obujmom zauzima previše prostora. Odlično riješenje je i produženje radne plohe u ‘L’ oblik. Uz dvije barske stolice, dobili ste divan dodatan prostor za objed.

 

Foto: Instagram

 

 

 

Učitati još
Zatvori