Love2 House: Brutalistički dom za dvoje japanskog arhitekta
Love2 House: Brutalistički dom za dvoje japanskog arhitekta

Love2 House: Brutalistički dom za
dvoje japanskog arhitekta

Nedavno smo pisali o brutalističkom stilu u uređenju, a u potrazi za jednim takvim stanom naišli smo na zanimljiv Instagram profil japanskog arhitekta i njegov projekt pod nazivom Love2 House. Takeshi Hosaka autor je zdanja u centru Tokija, izgrađenog 2019. Na svega 18.84m² smješten je moderan dom – kako mu samo ime kaže (u našem slobodnom prijevodu) – za dvoje u ljubavi.

@takeshi_hosaka_official

Kada je nekonvencionalni dizajn u pitanju, barem u usporedbi s normativima na koje smo navikli u zapadnjačkoj kulturi, japanska arhitektura svakako prednjači u predstavljanju novih ideja. Forme i oblici poprimaju nove siluete, a prostor se uređuje spram drugačijih principa. Tako i dom koji vam danas predstavljamo predstavlja utjelovljenje upravo tih načela, koji nisu toliko zastupljeni na našim prostorima. Barem do sada, kada se stilovi šire duž meridijana. Upotreba specifičnih materijala, ipak, rezervirana je za određena podneblja, gdje, kako kulturološki, tako i vizualno, imaju najviše smisla.

@takeshi_hosaka_official

Betonski zidovi možda nisu uobičajen izbor, no svakako pogoduju onima koji naginju ka minimalističkim i brutalističkim interijerom. Ovakav odabir u dizajnu japanskog arhitekta kontrastiran je drvenim predmetima i namještajem. Time je kreiran balans između hladnih, industrijskih tonova i onih toplijih, prirodnih. I dok je svrha prije svega uspostavljanja specifičnog vizualnog dojma, ujedno podilazi i jedinstvenom doživljaju udobnosti unutar tako svedenog, krutog ambijenta.

@takeshi_hosaka_official
@takeshi_hosaka_official

Možda i najuzbudljiviji aspekt ovog projekta jest pri samom vrhu, gdje su dva otvora na krovu koja dozvoljavaju direktan prodor kako sunčeve, tako i mjesečeve svjetlosti. Tako je ovo element koji dodatno doprinosi dodiru s prirodom u ovoj urbanističkoj sredini.

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram / Takeshi Hosaka Architects

Učitati još
Zatvori