Ljetni stil u interijeru: Mediteranski terakota podovi

Ljetni stil u interijeru:
Mediteranski terakota podovi

Terakota podovi odišu Mediteranom

Nesumnjivo je kako način na koji je uređen interijer u kojem boravimo utječe na nas; naše raspoloženje i emocije. Boje kojima smo okruženi pa čak i materijali učinit će da se osjećamo ugodno i opušteno, ili baš suprotno od toga. Ponekad bismo voljeli da u interijeru u kojem boravimo bude vječno ljeto, a to možemo postići promišljeno biranim bojama i materijalima.

Jedan od materijala koji simbolizira ljeto i mediteranski ugođaj u prostoru je terakota. Izbor terakote za uređenje podova idealan je način da prostor pretvorite u mjesto gdje je ugodno boraviti, a da u isto vrijeme izgleda vrlo privlačno.

Terakota je izbor broj jedan kada je u pitanju podloga za pretvaranje prostora u opuštajuću oazu inspiriranu južnim krajevima europskog kontinenta. Ipak je riječ o tradicionalnom materijalu kojim odišu stare španjolske kuće, dalmatinske vile, grčke taverne i talijanske terase.

Terakota podovi će učiniti prostor toplijim i ugodnijim

Osim izgleda, postavljanje pločica je pitanje praktičnosti. U toplim klimatskim uvjetima pločice održavaju prostor hladnim i ugodnim, a terakota je materijal koji će svojom nenametljivošću učiniti prostor atraktivnim, a boravak u njemu ugodnim. Terakota podovi posjeduju toplinu koja može nadoknaditi šarm koji bi mogao nedostajati prostorima u kojima biramo bijelu boju kao dominantnu. Kombinacijom nijansi od zagasito žute, boje naranče, blijedocrvene, bež i smeđe koju terakota nosi u sebi, stavlja akcent na pod, ali s pravom dozom umjerenosti.

Terakota podovi savršeno se slažu s drvenim gredama, kamenim lukovima, detaljima elegantne bronce i jantara. Dovoljno je da samo jedan detalj u prostoru gdje ste pod naglasili terakotom obojite u plavo i prostor će cijele godine zračiti vedrom energijom ljeta. No, ukoliko izaberete samo kremaste, umirujuće tonove s dominantnom bijelom, igrat ćete na sigurnu opciju uz koju ne možete pogriješiti ako vam je cilj da prostor zrači neutralnošću i smirenošću.

Iako je ranije vrijedilo pravilo da je terakota najpoželjniji materijal kojim ćete obložiti puteljke oko kuće ili balkon, sada je sve popularniji izbor za dnevni boravak, kupaonicu, hodnik pa čak i kuhinju. Bilo gdje da vam se svidi prošetati po terakota pločicama, samo izvolite.

Teracotta je prilagodljiva i potpuno neodoljiva jednako u malom stanu kao i u raskošnim vilama. Odlično se uklapa u bilo koji ambijent i kombinira s bojama i materijalima od onih zagasitih do vedrih i kričavih. Na vama je otkriti što vas najviše veseli i u kakvom biste prostoru voljeli boraviti uz dizajn s vlastitim potpisom.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori