Kristina Robar je dizajnerica elegantnih interijera s daškom glamura

Kristina Robar je dizajnerica elegantnih
interijera s daškom glamura

Rijetko se kada u jednoj osobi spoji izuzetan talent i ogromna želja za stvaranjem. Još je rijeđe kada se to desi unutar jedne obitelji, preciznije između supružnika, koji onda svoju strast i iskustvo upotpunjuju i podižu na novu razinu. Danas vam donosimo sasvim osoban uvid u način promišljanja dizajna Kristine Robar, suosnivačice i glavnog dizajnera modernog studija za dizajn interijera i eksterijera Creative Tourism Industry. S adresom u Istri, a diplomom iz Londona, ova svestrana dizajnerica stvara i promišlja na najvišem nivou, a njezin studio postao je nazaobilazna adresa u stvaranju vrhunskih prostora, bilo rezidencijalnih objekata, modernih vila za odmor ili pak ekskluzivnih boutique hotela. Listajući njezin bogat portfolio brzo smo shvatili da Kristina može i voli raditi u različitim stilovima, što danas i nije baš često. S temeljima u Art Decou i klasici, ona stvara svoju viziju onoga što se danas smatra Suvremenim stilom. Također, rado koristi i tranzicijski stil, vješto upotpunjujući klasičan namještaj sa modernim elementima i neočekivanim detaljima, stvarajući toplo i inspirativno okruženje.

Villa Grant
Villa Grant
  • Znamo da je u svijetu dizajna za svakog dizajnera bitan inspirativni moment. Od kuda vi crpite inspiraciju?

Jednako me može inspirirati stara napuštena građevina koja ima karakter ili neočekivani detalj, kao i vrhunski spomenik arhitekture star tisuću godina. Ili pak neobična forma i zanimljivi detalj u prirodi. Izvor inspiracije je također i klijentov karakter, njegov specifičan interes, hobi ili pak osjećaj koji želi prenjeti u prostor. Na kraju, inspiracija spontano izvire iz mene same, a moram priznati da se to najčešće događa na putovanjima, kada sam potpuno otvorena i neopterećena. Ljepota je svugdje oko nas. Potrebno je samo znati gledati pravim očima.

Boutique hotel Nobile Dubrovnik
Boutique hotel Nobile Dubrovnik
  • Kako je danas raditi dizajn u Hrvatskoj, koliko je uopće izazovno u Hrvatskoj razvijati posao?

Hrvatska je fantastična zemlja s prekrasnim ljudima i ljepotama doslovno na svakom koraku. Mi smo naš studio za dizajn preselili iz velike Rijeke, u mali gradić Vodnjan u Istri, jedan od još uvijek posve autentičnih istarskih gradića, u prizemlju rekonstruirane kamene kuće. I nismo požalili. U prizemlju radimo, na katovima živimo. Savršen je to sklad i mir, a blizina istarskog Y te Pule i Rovinja čini našu lokaciju strateškom – kako za realizaciju projekata, tako i za sastanke i druženje u samom uredu. Ako se potrudite i to stvarno želite, Hrvatska može biti najbolje mjesto na svijetu za rad i za život. Za mene je tako.

Villa Artiana
Villa Artiana
  • Što je najvažnije kod realizacije projekta?

Kada radim rezidencijalni projekt, tada je klijent na prvom mjestu. Interpretiram klijentov karakter i stil kako bi mu pružila inovativan i očaravajući interijer. Naš studio ne radi dizajn s jednim naličjem, umjesto toga cilj je klijentima stvoriti dom koji je za njih stvarno osoban i poseban. Kod projekata u turizmu, želje klijenta su polazište, a u fokusu su zahtjevi tržišta i modernog gosta, budući da takav projekt klijentu mora dugoročno donositi kvalitetne financijske rezultate. No, u bilo kojoj vrsti projekta bitno je uspostaviti odnos povjerenja između mene kao dizajnera i klijenta koji financira projekt. To je ključno. Projektu se tada posvećujem kao da je moj privatni, a ljestvica kvalitete završnog proizvoda koja je postavljena u mom studiju je zaista na visokoj razini. Tu nema kompromisa. Klijent mora dobiti najbolje za svoj novac.

Villa Doris
Kuća Eris
  • Što je za vas dizajn?

Sretna sam da mogu raditi i tako „izbaciti“ sve te ideje iz sebe. To je čista potreba i užitak. Neke od tih ideja se možda nikada neće realizirati u praksi, dok se pak s druge strane često ostvari krasna suradnja na novom projektu na posve neočekivan i slučajan način. Najbolje stvari se uvijek dogode kada ih ne očekuješ. Izgleda da te one same pronađu kada si spreman. Za mene je dizajn najljepši i najbolji dio sebe kojim nastojim uljepšati život svojim klijentima i brojnim gostima koji borave u objektima koje dizajniramo. Za mene je dizajn umjetnost, a umjetnost je da se živi i dijeli s drugima.

Villa u Vodnjanu vizualizacija
Villa u Vodnjanu vizualizacija

Foto: Creative Tourism Industry

Učitati još
Zatvori