Kako u svom domu efektno spojiti klasičan, vintage i moderan stil?

Kako u svom domu efektno spojiti
klasičan, vintage i moderan stil?

Spoj starog i novog sve je poželjniji trend u uređenju interijera

U uređenju interijera ključno je spojiti udobno i lijepo. Mogli bismo još dodati i – funkcionalno. Kako bismo neki prostor učinili domom važno je vješto spojiti sve ono što nas veseli, čini naš život jednostavnijim i ljepšim u ambijent koji smo odabrali. Većina populacije obično će se odlučiti za prostore koji obiluju prirodnom svjetlošću, odnosno prostore u kojima se ističu veliki prozori, odnosno staklene površine kako bi prirodno svjetlo prostor učinili ugodnim i vedrim mjestom za boravak.

U posljednje je vrijeme sve popularnije miješanje stilove i pravi estete spajanjem starog i novog i svom prostoru uistinu čine čuda. Donedavno odbačen i neugledan namještaj pod vještim rukama restauratora ubrzo se pretvara u poželjan i vrlo efektan komad pokućstva koji u svaki prostor unosi neku posebnu energiju i karakter vlasnika koji ga je birao.

Chic prostori koji su spoj klasike i modernih detelja

Ono što je posebno zanimljivo jesu starinski, salonski stanovi koje krase glomazni komadi namještaja, visoki stopovi sa štukaturama te kamini od opeke ili mramora. Svaki detalj u takvim prostorima odiše klasikom. Stoga je uistinu pravo osvježenje kada dizajnerski znalci uz pomoć svega nekoliko modernih detalja pretore takve prostore u male vintage oaze iz kojih ne bismo izlazili nikada. Spoj nježnih boja i vrlo konkretnih materijala poput npr. kamena, posebno su chic dodatak koji takve prostore čine neodoljivo privlačnima.

Neka su mjesta posebno zanimljiva jer na prvi pogled djeluju kao vrlo skladna i ujednačena cjelina. No, ukoliko analiziramo svaki detalj i komad namještaja, boje i materijale te promislimo kojim epohama pripadaju, vidjet ćemo da gotovo svaki dio nosi posebnu priču iz različitog vremena, koji je plod različitih utjecaja, no spojeni predstavljaju neodoljivo šarmantnu cjelinu koja je koloplet modernosti, klasike i vintage estetike. Takvi prostori uvijek su mnogo zanimljiviji od strogih i školskih primjera koji se beskompromisno pridržavaju isključivo jednog stila. Također, u takvim se prostorima krije upečatljiv potpis osobe koja stoji iza te priče, a to prostoru dodatno osnažuje energiju.

Moderan namještaj, nove tehnologije i renovirani vintage komadi

Uz pomoć modernih komada namještaja u trendi bojama, vrlo uspješno se mogu spojiti neki drugi, vintage komadi i tako začiniti prostor. Mogućnosti su različite, od materijala, boja, do sobnog bilja. Svaka epoha nosi svoje prepoznatljive znakove pa je njihov spoj uz pomoć tehnologije, poput malih led lampica smještenih u plafonu, pravi ekletični vremeplov u prostoru.

Kuhinje su posebno zanimljiv poligon za kombiniranje stilova

Na taj način možemo zaigrati apsolutnu svaju prostoriju u stanu. A kuhinje su posebno zanimljive zbog toliko aktivnosti koje ih čine živima, kućanskih aparata i boja koji su toliko zabavni za kombiniranje. Uz malo maštovitosti i spajanje klasičnog kuhinjskog namještaja, neutralne boje, moderne kućanske aparate vintage igleda te tzv. kuhinjske otoke za pripremanje hrane koji su posebno popularni posljednjih godina, možete uživati u prostoru koji nosi profinjenu estetiku klasike, tajnosvitost i šarm vintage looka te snažnu energičnost modernizma.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori