Kako se pravilno brinuti za biljke i koje odabrati za svoj životni/radni prostor

Kako se pravilno brinuti za biljke i koje odabrati za svoj životni/radni prostor

U trenucima kada nam je životni prostor ujedno i radni idealno je vrijeme za učiniti ga boljim, prozračnijim. Biljke su za to idealne. Biljke u naš životni prostor unose dodir prirode i dašak svježine. Dekoriranje prostora pomoću biljaka je trend je čija popularnost već godinama ne jenjava, a ove godine posebno su poželjne. Saznajte koje odabrati i kako se pravilno brinuti za biljke.

Unutarnje biljke za svaki prostor

Lijepo raslinje, maleni grmovi i kaktusi nezaobilazan su detalj u minimalističkim interijerima koji potiču život u skladu s prirodom. Biljke u lijepim teglama i lončanicama dat će šarmantan štih balkonu, kuhinjskim policama, a uz to su i prikladan znak pažnje za svakoga. Intenzivna zelena boja u prirodi, znak je života.

Grijanje u stanovima, suhi zrak, propuh i premalo dnevnog svijetla nisu idealni uvjeti za održavanje sobnih biljaka, no neke od njih lako će preživjeti uz minimum održavanja. U nastavku donosimo najzahvalnije sobne biljke koje ćete rado imati u svome domu. One koje su sigurne za vaše kućne ljubimce možete pronaći ovdje.

Sanseverija, kaktusi i sukulenti koji se mogu naručiti online

Jedna od onih biljaka koja ne traži mnogo pažnje je Sanseverija ili svekrvin jezik. Lijepi mesnati listovi rastu bez mnogo vode i svjetla, pa je dovoljno zalijevati ju tek jednom mjesečno. Osim što je pravi mali ukras, pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika. Poznato je da velike kaktuse viđamo u pustinjskim scenama na filmovima. Oni naprosto vole suhi zrak i toplinu. Minijaturne verzije različitih oblika možete naći gotovo svugdje. Savršeno mjesto za držanje bilo bi iznad samog radijatora. Sukulenti su izdržljive biljčice omiljene posljednjih par godina, a iz nepoželjnog korova u dvorištu sada ih s guštom držimo u domovima jer ih je lako uzgojiti. Privlačnih su oblika i odlično se uklapaju u interijere. Super vijest je i da ih se može naručiti online.

Apsolutni hit za 2020.: Pachira ili drvo novca

S obzirom na recesiju koja nam se moguće sprema u 2020. zbog pandemije koronavirusa, možda ne bi bilo loše da za svoj doma nabavite Pachiru – drvo novca. Kako se brinuti za nju pročitajte ovdje.

https://www.instagram.com/p/B8dohosAKun/?utm_source=ig_embed

Kako biljke rasporediti u prostoru

Žive biljke važan su moment u svakom prostoru, ne samo zbog toga što unose živost u interijer već zbog toga što imaju i dekorativnu svrhu. Biljke i cvijeće nikad neće izaći iz mode, pogotovo sada kada je trend urbane džungle ponovno ojačao. Biljke koje su nekad smatrane neuglednima sad dolaze u prvi plan, poput malih sukulenata koji svojim neobičnim izgledom mogu postati vrlo zanimljiva točka u domu. Kako ih rasporediti u prostoru? Ukrasite njima kutove soba koji imaju svjetla, istaknite ih na prozorskim daskama, namijenite im posebno mjesto na dekorativnim stalcima… Ideja je mnogo, a uskoro ćemo uljepšavati i balkone kojima će na živosti dati upravo biljke. Maćuhice i jaglaci, prvi su vjesnici proljeća koje jedva čekamo vidjeti na balkonu.

Kako se pravilno brinuti za biljke

Nema sumnje da žive biljke prostoru daju jednu sasvim novu dimenziju i živost kakvu je teško nadomjestiti nekim drugim detaljem, no ponekad je uz svakodnevni užurbani ritam iste biljke jako teško održavati. Možda ih smjestite preblizu radijatoru, zaboravite u prostoriju pustiti svjetlo ili ih zaboravite na balkonu dok je prehladno. Ne zalijevate ih redovito, a stalnim izbivanjem iz stana ulovite svog zelenog ljubimca na izdisaju kad je već prekasno vratiti ga u život. Što radite dobro, a što krivo pogledati možete ovdje.

Dizajnerska rješenja

Proljeće nam je kalendarski stiglo iako u njemu ne možemo potpuno uživati vani. Kućne biljke vam mogu biti dodatna zanimacija u vrijeme samoizolacije. Ako pak nemate previše znanja, a volite biljke u svom životnom odnosno radnom prostoru, ova rješenja domaćih dizajnera svakako će vam pomoći. S druge strane, biljke od papira možda su idealne za vas ili one koje ne trebaju vodu – zračne biljke.

https://www.instagram.com/p/B7X8xH8JSIW/

Foto: Instagram, Unsplash, Pexel

Učitati još
Zatvori